Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 12., péntek

Halászlé házi gyufatésztával

A legnagyobb favorit étel nálunk...napokig tudnám enni,akkor sem unnám meg. De: nagyon válogatós is vagyok, nem mindegy, hogyan készül, és milyen is lesz a kész halászlé. Éttermekben sosem mernék rendelni, mert ha nem úgy van elkészítve, ahogyan szeretem, akkor az nálam már nem A HALÁSZLÉ...

Elkészítésénél nagyon kell figyelni az arányokra: ami a fontos, hogy ahány főre főzzük, annyiszor fél kg halra (pontyra) van hozzá szükség, és annyiszor fél liter vízre...+ fél litert kell számolni, arra, amit elforr, amíg elkészül.

Hozzávalók 4 főre:

2 kg ponty
3 nagy fej hagyma
2,5 l víz
2 evőkanál őrölt pirospaprika
3 db halászlé kocka (CSAK A KNORR A JÓ)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 dl fehér bor
só ízlés szerint
5-6 db cseresznye paprika (mi csípősen szeretjük) :)

Tésztához:

20 dkg liszt
1 tojás
1 teáskanál só
víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

A halat besózzuk, a hagymából elveszünk egy maréknyit, és a többit ráöntjük a halra. Hűtőszekrényben pihentetjük pár órát...főzés előtt bográcsba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paprikát,paradicsomot,és nagy lángon főzzük.  Fontos, hogy végig forrjon.

Közben meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, vékonyra sodorjuk. 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, amiket egymás tetejére teszünk és úgy vágjuk gyufa vastagságúra. Lobogó sós vízben kifőzzük, ha feljött a víz tetejére, leszűrhető. Hideg vízben átöblítjük, jól lecsorgatjuk.

Ha elforrta a halászlevünk a habját, beletesszük az őrölt paprikát, és a halászlé kockát. 20 perc múlva hozzáöntjük a fehér bort, és további 20 percig főzzük.

Tálaláskor egy teáskanálnyi nyers hagymát teszünk a tányérba.





Nincsenek megjegyzések: