A legnagyobb favorit étel nálunk...napokig tudnám enni,akkor sem unnám meg. De: nagyon válogatós is vagyok, nem mindegy, hogyan készül, és milyen is lesz a kész halászlé. Éttermekben sosem mernék rendelni, mert ha nem úgy van elkészítve, ahogyan szeretem, akkor az nálam már nem A HALÁSZLÉ...
Elkészítésénél nagyon kell figyelni az arányokra: ami a fontos, hogy ahány főre főzzük, annyiszor fél kg halra (pontyra) van hozzá szükség, és annyiszor fél liter vízre...+ fél litert kell számolni, arra, amit elforr, amíg elkészül.
Hozzávalók 4 főre:
2 kg ponty
3 nagy fej hagyma
2,5 l víz
2 evőkanál őrölt pirospaprika
3 db halászlé kocka (CSAK A KNORR A JÓ)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 dl fehér bor
só ízlés szerint
5-6 db cseresznye paprika (mi csípősen szeretjük) :)
5-6 db cseresznye paprika (mi csípősen szeretjük) :)
Tésztához:
20 dkg liszt
1 tojás
1 teáskanál só
víz, amennyitől összeáll
Elkészítése:
A halat besózzuk, a hagymából elveszünk egy maréknyit, és a többit ráöntjük a halra. Hűtőszekrényben pihentetjük pár órát...főzés előtt bográcsba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paprikát,paradicsomot,és nagy lángon főzzük. Fontos, hogy végig forrjon.
Közben meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, vékonyra sodorjuk. 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, amiket egymás tetejére teszünk és úgy vágjuk gyufa vastagságúra. Lobogó sós vízben kifőzzük, ha feljött a víz tetejére, leszűrhető. Hideg vízben átöblítjük, jól lecsorgatjuk.
Ha elforrta a halászlevünk a habját, beletesszük az őrölt paprikát, és a halászlé kockát. 20 perc múlva hozzáöntjük a fehér bort, és további 20 percig főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése