Korábban említettem már, hogy mekkora egy bableves-rajongó banda vagyunk...így aztán, már nem, mintha megunnánk, de a változatosság gyönyörködtet alapon többféle verzióban is elkészítjük...legyen az száraz, vagy fejtett, csülkös, vagy gulyás...ma a Jókai verzió van soron...:-)
Hozzávalók:
50 dkg szárazbab
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom
rántáshoz:
8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika
a tálaláskor:
tejföl
Elkészítése:
A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.
Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, kolbász karikákat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforrt takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.
Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe. Felforraljuk újból, és már kész is. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg szárazbab
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom
rántáshoz:
8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika
a tálaláskor:
tejföl
Elkészítése:
A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.
Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, kolbász karikákat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforrt takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.
Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe. Felforraljuk újból, és már kész is. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése