Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 22., csütörtök

Lencseleves

A néphiedelem szerint ez is újévi kaja, mondván, hogy ha január 1-én ezt az aprószemű hüvelyest fogyasszuk, akár leves, akár főzelék formájában, az szerencsét és gazdagságot hoz a következő évre....nos, ez nálunk eddig nem jött be....ennek ellenére nagyon kedvelt leves ez a családom körében, olyannyira, hogy egytálételként csináljuk, általában valami féle kelttészta van mellette...merthogy annyira tartalmas, és laktató, hogy főétel már senkinek sem hiányzik utána...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom
4 friss babérlevél
Só, vegeta ízlés szerint
15 dkg lecsókolbász
20 dkg füstölt virsli
1 szál füstölt kolbász

A rántáshoz:

1 fej fokhagyma
3 teáskanál liszt
3 teáskanál őrölt piros paprika
Kevés étolaj

A csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás
Csipet só

A tálaláshoz:

Tejföl
Petrezselyem

Elkészítése:

A lencsét, a karikára vágott zöldségeket, a kockára vágott vöröshagymát és a babérlevelet felöntjük bő vízzel, és közepes lángon főzzük.

Amikor már majdnem puha, elkészítjük a rántást, kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd a lisztet is hozzátéve pirítjuk még egy kicsit...végül a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, és az így elkészült rántást a levesbe keverjük.

Rántással együtt tovább főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókból gombócot gyúrunk, majd picit kisodorjuk, cikkekre vágjuk, majd a cikkeket lisztbe forgatva elcsipkedjük.

Beledobjuk a karikára vágott lecsókolbászt, virslit és füstölt kolbászt, majd mehet bele a csipetke is.

Amikor mind feljön a tetejére, levehetjük a tűzről. Tálaláskor friss aprított petrezselymet, és tejfölt teszünk hozzá.




Nincsenek megjegyzések: