Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 3., szombat

Rakott cukkini

A cukkinit azért szeretem, mert nagyon sokszínű, változatosan elkészíthető zöldség, íze különböző fűszerekkel remekül befolyásolható.

A kisebb, 15-20 cm-s példányokat sem meghámozni, sem pedig a magházát kikaparni nem szükséges, ezért célszerű kisebb darabokat válogatni a piacon, vagy abban az állapotban leszedni a konyhakertben.

Hozzávalók:

1 közepes méretű cukkini
50 dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss oregánó, és kakukkfű
1 teáskanál őrölt paprika
50 ml víz
6 db lapsajt
3 db paradicsom
Reszelt sajt
Fél pohár tejföl
1 pohár(1 dl) rizs
2 pohár víz
Kevés olaj

Elkészítése:

A rizst csipet sóval forró olajon állandóan kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a 2 dl vízzel. Ezután már nem kevergetjük, megvárjuk, amíg elfőli a levét, ezután a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk aggódni egy jó negyed órát.

Ez idő alatt elkészítjük a húst.Egy kislábosban a kockára vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük az 50 ml vízzel. Felforraljuk, és ha megpuhult a hús, levehetjük a tűzről.

Egy hőáló kerámia tál aljára beborítjuk a rizst, ennek a tetejét sűrűn beborítjuk vékonyra szeletelt cukkinivel, amit megsózunk, darálunk rá borsot.

Ennek a tetejére kerülnek a lapsajtok, majd erre a darált hús a megmaradt levével együtt. Következik még egy réteg sűrűn rakott vékonyra szelr cukkini, rá só, bors, majd jönnek a paradicsom karikák, végül a reszelt sajt, és a tetejére locsoljuk a tejfölt.

200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések: