Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 3., kedd

Székelygaluska

Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amiből nem lehet eleget készíteni nálunk...általában a legnagyobb lábosom is tele van vele, amikor elkészül, az utolsó gombócokért mégis megy a közelharc...:-) 

Nem is csoda, hiszen minden földi jó benne van, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen egy étel nálunk, elég, ha csak a kapor és a borsikafű együttes ízvilágát említem...:-) 

És ami nekem egy nagy elismerés volt: egyszer egy vendégünk azt mondta, hogy jobban készítem, mint a székely rokona...:-) 

Hozzávalók:

1 kg darált sertés lapocka
1 közepes fej édes káposzta
10℅-os ételecet
Só, bors ízlés szerint
6 gerezd fokhagyma
1 dl rizs
Kevés o
10 dkg kockázott bacon vagy füstölt szalonna/sonka is jó
1 csokor kapor
1 marék borsikafű

Elkészítése:


A káposzta torzsáját kivágjuk, és így egészben, torzsa nélkül, sós ecetes vízben főzzük forrás után kb  negyed órát. A főzőlevét úgy ízesítsük, hogy ha megkóstoljuk, túl savanyúnak érezzük.

Közben elkészítjük a darált húst. 1 dl rizst kevés olajon megpirítunk, majd ráöntünk ugyanazzal a pohárral 1 dl vizet. Ha elfőli a levét, kész...ekkor még pattogós a rizs. Hozzáadjuk a húshoz. Belezúzzuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

A káposztáról óvatosan leszedjük a leveleket. A húsból gombócokat formázunk, és a káposztalevélbe tekerjük. Ha nagyon repedne a káposzta, tegyük vissza a lébe bátran, és főzzük még tovább pár percig.

Amikor elfogyott a hús, a gombócokat tegyük egy lábosba, dobjuk bele a bacont, kaprot, borsikafüvet, és a maradék káposztát szeleteljük rá. Végül felöntjük a káposzta főzőlevével, és így lassú tűzön bő egy órát főzzük, addig, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha szükséges, sóval, ecettel menet közben is ízesíthető.




Nincsenek megjegyzések: