Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 31., szerda

Kávés gyümölcsjégkrém házilag

A forró nyári napok elengedhetetlen fogása a fagyi, vagy jégkrém...nekem személy szerint teljesen mindegy, csak édes és hűvös legyen...

De legyen szó akár fagyiról, vagy jégkrémről, sajnos mindegyiket horror áron árulják újabban, ezért döntöttem úgy, hogy magam fogok készíteni, hogy egész nyáron a hétköznapok része lehessen, és nem csak a gyerekeknek...

Így jóval költséghatékonyabb, arról nem beszélve, hogy saját magam találhatok ki finomabbnál finomabb összeállításokat.

A joghurt alapösszetevő, most éppen ananászosat találtam a hűtőben, és mivel tombol a barack szezon, egyértelmű, hogy a gyümölcs őszibarack lett, és mivel épp kávézni készültem, hirtelen ötlettől vezérelve beleöntöttem egy kiskanállal.

Így született meg a mai jégkrémünk...

Hozzávalók:

1 doboz ananászos joghurt
3 db őszibarack
1 kávéskanál presszó kávé

6 db-os jégkrémforma ( IKEÁ-ban kapható)

Elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel összeturmixoljuk, beleöntjük a formákba, és már mehet is a fagyra...csak győzzük kivárni, amíg megfagy....:-)




Jeges kávé...hűsítő finomság a forró nyári napokra

Nem tartott sokáig a felfrissülős kellemes idő, ha lehet hinni az előrejelzésnek, ismét jön a kánikula...ebben a nagy melegben ki ne vágyna egy jéghideg finomságra?

A facebookot böngészve találtam rá erre a nagyszerű ötletre, és azonnal kedvet kaptam, hogy ki is próbáljam...koffeinmentes kávéból készítettem, mert biztos voltam benne, hogy a kislányom is le fog rá csapni, és végül jól tettem...épp, hogy csak a megkóstolásig jutottam...:-) 

De ez is épp elég volt ahhoz, hogy belássam, ezt rendszeresíteni fogom a forró nyári napokra...:-) 

Hozzávalók:

4 adag presszókávé
1 pohár tej
ízlés szerint cukor

Elkészítése:

Lefőzzük a kávét...nekem kotyogóm van, ebből 2 adagot gyártottam le, mint ahogy azt már említettem, koffeinmentes változatban...

A lefőtt kávét jégkockatartóba öntjük, megvárjuk, amíg kihűl annyira, hogy készen álljon a fagyasztásra, ezután "hűvösre" tesszük.

Amikor megdermedt, el is készíthető a jegeskávé: egy pohár tejbe ízlés szerint cukrot teszünk, majd attól függően, pakoljuk meg jégkockába zárt kávéval, hogy milyen erősen szeretjük...én 4 kockát használtam fel egy adagra...




2013. július 30., kedd

Zöldbab főzelék tyúkpörkölttel

Az egyik dolog, amit nagyon szerettem az iskolai menzán, az az volt, hogy a pörköltet főzelékkel adták...ez olyannyira megmaradt, hogy annak ellenére, hogy eléggé tésztás vagyok, gyakran csinálok köretnek főzeléket pörkölt mellé.

Zöldbab főzelék hozzávalói:

1 kg zöldbab
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
Olaj
1 evőkanál őrölt paprika

Vegeta
1 csokor friss petrezselyem levél

Elkészítése:

A zöldbabot feltesszük főni annyi vízzel, hogy az ellepje. Sóval, vegetával ízesítjük. Közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, elkészítjük a rántást: a felhevített olajba belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. A rántás elkészült, nincs más dolgunk, mint belefőzni a zöldbabba. Rántással együtt főzzük még 5 percig, majd a végén beleszórjuk az összevágott petrezselymet.

Tyúkpörkölt

Hozzávalói:

1 kg tetszőleges tyúkhús, nálunk a comb és a nyak az abszolút favorit
2 fej nagyobb méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 csapott evőkanál őrölt piros paprika

Olaj

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát rázúzzuk, megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a fazékba a húst is, és fehéredésig pároljuk együtt a hagymával. Közben levet is ereszt.... Rákanalazzuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel, épp, hogy ellepje. Hagyjuk főni....

Hébe-hóba azért ránézünk,megkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges, engedünk még rá vizet. 



A tyúk vénségétől függően főhet akár 3-4 órát is, mire teljesen omlósra megpuhul, ezzel mindenképp számolni kell, ha tyúkból főzünk pörit...:-)
                        

                                 

Marhahúsleves cérnametélttel

Húslevest készíteni nagyon szeretek, mert roppant mód egyszerű, elfődögél magában, sok teendő nincs vele és igen finom, akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét...:-)

Hozzávalók:

2 db nagyobb marha húsoscsont
2 db petrezselyem gyökér
4 db nagyobb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 közepes méterű zellergumó fele
1 fél karalábé
1 TV paprika
8-10 szem egész bors

Vegeta
1 csokor petrezselyem levél
2-3 db cseresznye paprika, az erős ízek kedvelőinek...:)
10 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A csontokat felrakjuk főni annyi vízben, hogy az ellepje. Ha forr, leöntjük az első levét, így nem kell majd haboljuk, és elkerülhetjük azt a bosszantó végkifejletet, hogy négy óra főzés után zavaros lesz.

A sárgarépát, petrezselymet négy felé vágjuk hosszában, feldaraboljuk a zellert, és a karalábét is nagyobb darabokra, a vöröshagymát egészben tesszük bele, ha az összes zöldség a csont mellett van a fazékban, felöntjük bő vízzel, mert a négy óra alatt sokat elfő.

Először nagyobb lángra kapcsolunk alatta, majd forrást követően kis lángon  fő tovább.  4 órán keresztül főzzük lassú tűzön, a vége felé ízesítjük sóval, vegetával.

Felteszünk vizet, és kifőzzük a cérnametéltet.



Amikor elkészült a levesünk, leszűrjük a levét egy tálba, a zöldségeket és a tésztát külön tálaljuk.
                                    

                                     

2013. július 29., hétfő

Barátfüle kicsit másképp



Letelt az egy hét, véget ért a nyaralás...ismét itt vagyok, főzőcskére fel!!! :-)

Nagypapám apatini származású, ő hozta onnan ezt a receptet, és általa ismertük, és szerettük meg mi is...ő csak pelstili-nek hívja...maga a szó jelentése annyi: párnácska, mert olyan ez az étel, mint a barátfüle....csak éppen ízre egészen más...:)

Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg liszt
4 tojás
1 teáskanál só
kb 1 dl víz

a töltelékhez:

2 szem krumpli
1 csokor friss petrezselyem
1 kávéskanál só
1 tojás (elmaradhat)

a szószhoz:

3 szelet szárazabb kenyér
kevés olaj
1 kávéskanál só
3 kávéskanál őrölt piros paprika
2 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény, puhábbra gyúrjuk. Ha összeállt, papírvékonyra kisodorjuk.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és vízben megfőzzük. Utána összetörjük villával, az apróra vágott petrezselyemmel, sóval és a tojással összekeverjük.

Diónyi kupacokat teszünk belőle a tésztára. A kupacokat kb 3 cm távolságba tesszük egymástól szép sorban egészen a tészta feléig. A tészta másik felét ráhajtjuk.

Derelyevágóval  körbevágjuk a "párnácskákat". Lobogó vízben kifőzzük.

Elkészítjük a szószt: A kenyeret apró kockákra vágjuk, megsózzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Rászórjuk az őrölt paprikát, és a tejfölt.

Arra figyeljünk, hogy csak közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a szószt a tésztával, hogy jó szaftos maradjon.





2013. július 20., szombat

Hurrá nyaralunk

A mai bejegyzésem után egy rövid ideig pihenőre vonulok, merthogy holnap reggel megkezdjük azt az egy hetet, amire már hónapok óta készülünk...végre hátunk mögött hagyjuk a hétköznapokat, és nyaralni indulunk...:)

Vár a Balaton, nagylányom tele izgalommal várja már az utazás pillanatát...lelkesen csomagolja be az elmaradhatatlan játékait, amik velünk utaznak... pici fiam még nem látta a magyar tengert...(jövő hónapban lesz egy éves), a strand, az állatkert, mind-mind újdonság lesz számára...reméljük az időjárás is kedvezni fog nekünk...

Ezalatt az idő alatt nem főzőcskézek...kezdődik a pihi...:

                                                                 2013.07.21-28


2013. július 18., csütörtök

Rakott krumpli

Nagyon gyorsan elkészíthető fogás, és mindig nagy sikert arat...

Hozzávalók:

6-7 szem krumpli
8 tojás
1 szál kolbász
1 nagy doboz tejföl
2 nagy fej hagyma
10 dkg sajt
2-3 gerezd fokhagyma

Bors
Olaj

Elkészítése:

A krumplit héjastól kuktába tesszük főni, és forrástól számított 5 perc alatt puhára főzzük. A tojást keményre főzzük.

Amíg főnek, elkészítjük a szószt: a kockára vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kolbász szeleteket. Amikor kiengedte a zsírját, felöntjük a tejföllel. A végén borssal ízesítjük.

Ha minden hozzávaló elkészült, rétegesen hőálló tálba tesszük: egy réteg krumpli karika, egy réteg tojás karika, egy réteg szósz, egy réteg sajt. Ebből a mennyiségből 2 réteg lesz.

A végén 200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megpirítjuk a tetejét.


2013. július 17., szerda

Pácolt sertéskockák rozmaringos krumplival

A mai ebédünk alapötletét onnan merítettem, hogy elkezdtem nézegetni a neten különböző gaszto oldalak fényképeit, amíg az egyiken megakadt a szemen egy pataki tálon...ekkor már biztos voltam benne, hogy a mai ebéd abban fog készülni, a kérdés csak az maradt, hogy mi, és hogyan...? De hamar összeállt a kép...:)

Hozzávalók:

0,5 kg sertés lapocka kockázva
fél evőkanál só

páchoz:

fél evőkanál vegeta
2 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
2 db friss babérlevél darabokra tépkedve
2 teáskanál só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
2 teáskanál fokhagyma granulátum

körethez:

5 db krumpli hasábba vágva
1 szál friss rozmaring

Elkészítése:

Előző este besózzuk a húst, elkészítjük a pácot: a hozzávalókat összekeverjük, és bekenjük vele a húst. Beáztatjuk a pataki tálat.

Másnap beletesszük a húst a cseréptálba, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, egyenlőre a köret nélkül...

Fél óra elteltével betakarjuk a husikat a hasábkrumplikkal, megszórjuk apróra vágott rozmaring levelekkel, és a tetejét befedjük paradicsom karikákkal....mehet vissza a sütőbe...

Amikor megpuhult, erre további egy órát nyugodtan lehet számolni, akkor levesszük a tetőt róla, és még fél órát pirítjuk...:)





2013. július 16., kedd

Bableves füstölt oldalassal és gyufa tésztával

Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy ez is az egyik favorit kaja nálunk, ipari mennyiségben készül, és ha napokig ennénk, akkor sem unnánk meg. Amikor Dorka lányom kicsi volt és kérdeztem, hogy mit főzzek, a válasz többnyire ez volt:"bablevest...":))

Hozzávalók:

fél kg szárazbab
30 dkg füstölt oldalas
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
fél paradicsom

rántáshoz:

8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.

Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, az oldalas darabokat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforr takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.

Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe.

Felforraljuk újból a levest, és már kész is.

Gyufa tésztával tálaljuk. Ennek elkészítését a halászlés bejegyzésemben leírtam...:)




2013. július 14., vasárnap

Rántott hús krumplipürével

Pici lányom kedvenc étele, és ma az ő kívánsága szerint főztem...:)

Hozzávalók:

rántott húshoz:

6 db csirkecomb
1 kg karaj
3 tojás
zsemlemorzsa
liszt


krumplipüréhez:

1 kg krumpli
2 dl tej
50 g margarin

szerecsendió

Elkészítése:

A húsokat jó előre besózzuk, majd bepanírozzuk. Bő olajban lassú tűzön puhára sütjük.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomóval összetörjük, hozzáöntjük a meleg tejet, kevés szerecsendióval ízesítjük. A margarint hozzáadva habverővel habosra keverjük.

Uborka salátával, kovászos uborkával tálaljuk.




2013. július 13., szombat

Rozmaringos csirkemell tagliatellével

Romániából találkoztunk ezzel az étellel először, és azóta rendszeresen terítéken van ez a fogás is, finom lágy mártás...isteni ízharmónia jellemzi....:) Rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető...

Hozzávalók:

1 db (40 dkg) csirkemell
650 ml tej
2 púpos evőkanál liszt
2 szál friss rozmaring
1 dl tejszín
5 g vaj

vegeta
kevés olaj
25 dkg tagliatelle

Elkészítése:

A csirkemellet kockára vágjuk, kevés olajon puhára pirítjuk.

Egy másik lábosban forrósítunk egy kevés olajat, beletesszük a lisztet, és a felaprított rozmaring levelek felét. Felöntjük a tejjel, és állandó kevergetés mellett közepes lángon besűrűsítjük, de arra figyeljünk, hogy mártás állaga legyen, ha szükséges, öntsünk hozzá még tejet. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a rozmaring másik felét. Ha felforrt, ráöntjük a husira.

Sós, olajos vízben kifőzzük a tésztát.


2013. július 12., péntek

Halászlé házi gyufatésztával

A legnagyobb favorit étel nálunk...napokig tudnám enni,akkor sem unnám meg. De: nagyon válogatós is vagyok, nem mindegy, hogyan készül, és milyen is lesz a kész halászlé. Éttermekben sosem mernék rendelni, mert ha nem úgy van elkészítve, ahogyan szeretem, akkor az nálam már nem A HALÁSZLÉ...

Elkészítésénél nagyon kell figyelni az arányokra: ami a fontos, hogy ahány főre főzzük, annyiszor fél kg halra (pontyra) van hozzá szükség, és annyiszor fél liter vízre...+ fél litert kell számolni, arra, amit elforr, amíg elkészül.

Hozzávalók 4 főre:

2 kg ponty
3 nagy fej hagyma
2,5 l víz
2 evőkanál őrölt pirospaprika
3 db halászlé kocka (CSAK A KNORR A JÓ)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 dl fehér bor
só ízlés szerint
5-6 db cseresznye paprika (mi csípősen szeretjük) :)

Tésztához:

20 dkg liszt
1 tojás
1 teáskanál só
víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

A halat besózzuk, a hagymából elveszünk egy maréknyit, és a többit ráöntjük a halra. Hűtőszekrényben pihentetjük pár órát...főzés előtt bográcsba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paprikát,paradicsomot,és nagy lángon főzzük.  Fontos, hogy végig forrjon.

Közben meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, vékonyra sodorjuk. 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, amiket egymás tetejére teszünk és úgy vágjuk gyufa vastagságúra. Lobogó sós vízben kifőzzük, ha feljött a víz tetejére, leszűrhető. Hideg vízben átöblítjük, jól lecsorgatjuk.

Ha elforrta a halászlevünk a habját, beletesszük az őrölt paprikát, és a halászlé kockát. 20 perc múlva hozzáöntjük a fehér bort, és további 20 percig főzzük.

Tálaláskor egy teáskanálnyi nyers hagymát teszünk a tányérba.





Zöldségleves házi húsgombóccal

Vettem csontos csirkemellet, és a csontjából szoktam készíteni ezt a levest....Nagyon gyakran ez nálunk az előétel, majdhogynem jobban szeretjük, mint a húslevest.

Hozzávalók:

4 db csirkemell csont
3 db sárgarépa karikára vágva
1 db petrezselyem gyökér karikára vágva
1 kis fej hagyma kockára vágva
4 gerezd fokhagyma
1 kis darab zeller gumó
1 kis darab karalábé
1 marék zöldborsó
kevés olaj

15-20 szem egész bors

gombóchoz:

húsdarabkák,amiket még le lehet szedni a húsról
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöldje

bors
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál búzadara
2-3 evőkanál liszt (amennyit felvesz)

Elkészítése:

A zöldségeket és a csontot megsózzuk, kevés olajon megpároljuk, majd felengedjük vízzel. Ha felforrt lehaboljuk, takarék lángon főzzük 2 órán keresztül.

Közben elkészítjük a gombócnak valót: a húst, és a hagymákat aprítógéppel felaprítjuk együtt, majd belekeverjük a többi hozzávalót, úgy, hogy összeálljon. Hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a levesünk.

2 óra elteltével belekanalazzuk kiskanállal a gombócokat, amikor feljöttek a tetejére a galuskák, pár percig főzzük még együtt és már el is készült.


2013. július 11., csütörtök

Tojásos- és paprikás nokedli

Az az én nagy "szerencsém", hogy kis családom "cseppet sem válogatós"....ami az egyiknek jó, az a másiknak tuti nem....és fordítva. Ezért nálunk többnyire többféle étel kerül az asztalra, hogy mindenki megtalálja a saját szája íze szerinti meleg fogást. A nokedliből is két félét készítettem...így ebben a formában mindenki elégedett...:)

Hozzávalók a nokedlihez:

50 dkg liszt
2 tojás
1 teáskanál só
5 dl víz

Tojásos változathoz:

1 nagy fej hagyma
étolaj
10 dkg füstölt szalonna
3 tojás

Paprikás változathoz:

1 nagy fej hagyma
étolaj
2 vőkanál őrölt piros paprika
2 dl víz

Elkészítése:

Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.

Bő, lobogó, sós vízben  kifőzzük a galuskát nokedliszaggató segítségével, beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.

Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

Elkészítjük először a tojásos verziót: a szalonnát kockára vágjuk, kevés olajon lesütjük a zsírját, majd kivesszük a pörcöket, és beletesszük a kockára vágott vöröshagymát. Amikor megpirult, beleforgatjuk a nokedli felét. Ha átmelegedett a tészta, ráöntjük a felvert, megsózott tojásokat, 

Jöhet a paprikás verzió: Pörkölt alapot készítünk: a kockára  vágott hagymát olajon megpirítjuk, megsózzuk, majd a tűzről levéve rátesszük az őrölt paprikát. Felöntjük vízzel, majd visszatesszük a tűzre, és kevergetés mellett besűrűsítjük egy picit. Belekeverjük a nokedli másik felét is.

Kovászos uborkával, vagy uborka salátával tálaljuk.





2013. július 10., szerda

Cukkini lepény kapros joghurtos öntettel

Napok óta gondolkodom azon, hogy mit is készítsek a hűtőben lapuló 2 db cukkiniből...elkezdtem hát nézegetni a neten a cukkinis recepteket, aztán magamban továbbfejlesztettem, és így született meg a mai cukkinis vacsi... Valami óriási ízharmónia...

Hozzávalók:

2 cukkini
1 kis pohár tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld aprítva
bors
6-7 evőkanál liszt (amennyit felvesz)
1 kis doboz joghurt
kisebb csokor friss kapor

Elkészítése:

A cukkiniket megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ráütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, a fokhagymát , petrezselyemzöldet, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a cukkini nagyságától függően annyit, hogy ne legyen se folyós, se nagyon kemény. Összeforgatjuk, és a legvégén sózzuk.

Közben felhevítjük az olajat, evőkanállal tojásnyi nagyságúakat szaggatunk bele, kicsit lenyomkodjuk, és mindkét oldalát szép pirosra sütjük.

Elkészítjük az öntetet: joghurtba belekeverünk egy csipet sót, és az összevágott kaprot.








Hajós krumpli leves

Ez az a kaja, amiből nálunk nem lehet eleget csinálni, többször próbálkoztam már egyre nagyobb adagokat készíteni, hogy maradjon másnapra is, de nem jártam sikerrel, legkésőbb estére mindig eltűnt...

Hozzávalók:

1 kg krumpli
2 nagy fel hagyma
egy szál füstölt kolbász
kevés olaj
3 evőkanál őrölt piros paprika

egy evőkanálnyi ecet csípős ízek kedvelőinek cseresznye paprika

10 dkg lisztből + 1 tojásból csipetke

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprikát, beletesszük a kockára vágott krumplit, és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje a krumplit.
Közepes lángon puhára főzzük, majd beledobjuk a füstölt kolbász szeleteket, és az időközben elkészített csipetkét. A legvégén jöhet bele az ecet. Ha a tészta feljött a tetejére már kész is.

Ez a fajta krumpli leves akkor a legjobb, ha régi krumpliból csináljuk, de megfelelő mennyiségű hagyma mellett újkrumpliból is tökéletesen besűrűsödik.


2013. július 9., kedd

Pikáns tárkonyos tokány újhagyma szeletekkel

Sokszor járok úgy, amikor abszolút tanácstalanul nekiállok főzni a nagyvilágba, hogy fogalmam sincs, mit szeretnék készíteni, kipakolom a hűtő tartalmát, amiről úgy gondolom, hogy potenciális alapanyag jelölt lehet, és elkezdek főzőcskézni.....aztán ahogy haladok előre egyre inkább kezd körvonalazódni a  cél.....így készült el a mai pikáns tárkonyos tokányunk is....:)

Hozzávalók:

60 dkg sertés lapocka
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
50 gramm füstölt szalonna
1 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
fél doboz tejföl 
olaj
1 csokor friss tárkony, és kakukkfű
2 db savanyú uborka

Körethez:

15 dkg durum fusili tészta
kevés olaj
1 csokor friss tárkony

Elkészítése:

A húst kockára vágjuk, besózzuk, rázúzzuk a fokhagymát,összekeverjük a felkockázott paradicsommal.
Kevés olajon kisütjük a kockára vágott szalonna zsírját, majd a pörcöket kivesszük. A fennmaradó zsiradékban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, beleöntjük a paradicsomos, fokhagymás húst. Fehéredésig pároljuk, hozzáöntünk egy pohár vizet, hozzákeverjük a kakukkfüvet, és a tárkonyt, és puhára főzzük. Ha a hús megpuhult, belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt, és még egyszer felforraljuk.  Ha lezártuk alatta a gázt, beleszeleteljük a savanyú uborkát.

Sós vízben kifőzzük a fusili tésztát. Ha megpuhult, leszűrjük, és kevés felhevített olajban megforgatjuk, hozzákeverjük a tárkonyt.

Pörccel, és friss újhagyma karikákkal tálaljuk.



2013. július 8., hétfő

Spenót tükörtojással

Ebből mindig csak "kis adagot" készítünk, mert nem mindenki szereti nálunk, úgyhogy a következő fogás 2 főre való adag lesz.

Hozzávalók:

10 dkg friss spenót levél
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
kevés étolaj
0,5 l tej

2 tojás

Elkészítése:

A spenótleveleket kézzel darabokra tépkedjük, megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Amikor összeesett leszűrjük, összemixeljük botmixerrel. Elkészítjük a rántást.

Az összezúzott fokhagymát megpirítjuk olajon, beletesszük a lisztet, majd a spenótot, és apránként hozzáöntjük a tejet. Felforraljuk, és már el is készült.

Tükörtojással tálaljuk.



Tárkonyos csirkeragu leves

 Amikor csak tehetem friss fűszernövényekkel ízesítem az ételeinket. A tárkony a nem túl intenzív, de annál jellegzetesebb ízével kedvenceim közé tartozik.

Hozzávalók:

2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 kisebb fej vöröshagyma
1 marék zöldborsó
1 negyed zellergumó
1 negyed karalábé
40 dkg csirkemell
1 dl tejszín
1 citrom leve
étolaj
1 csapott evőkanál liszt
1,2 l húsleves
1 marék tárkonylevél
só, ízlés szerint


Elkészítése:

A csirkemellet, vöröshagymát, zellert,karalábét kockára vágjuk, a sárgarépát, petrezselyem gyökeret karikára, majd a zöldborsóval, tárkony felével együtt kevés olajon dinszteljük. Felengedjük a húslevessel. Hagyjuk főni...

Amikor a hús, és a zöldségek megpuhultak, belekeverjük a liszttel elkevert tejszínt, és a citrom levét. Óvatosan sózzuk, mert a húsleves is sós. Hozzáadjuk a tárkony másik felét is, és már el is készült a tárkonyos csirkeragu levesünk.


2013. július 6., szombat

Sajtmártásos brokkoli

Ez egy elég régi recept, nagyon változatosan elkészíthető, és ami a legjobb, bármelyik verziót is választjuk, a siker garantált...:-)

Hozzávalók:

1 egész csirkemell (lehet pulyka vagy akár tarja is) 40 dkg,de készíthető hús nélkül is
1 kg brokkoli
50 g liszt
8 dl tej
Étolaj
Vegeta
Szerecsendió
Ha van otthon kockázott bacon, az nagyon megbolondítja...elmaradhat
1 gulyásos tálnyi reszelt sajt, akár füstölt is

Elkészítése:


Csirkemellet csíkokra vágjuk, vegetával ízesítjük, kevés olajon puhára sütjük, majd egy hőálló kerámia tálba tesszük. A brokkolit enyhén sós vízben félpuhára főzzük, ha kész, rátesszük a húsra.

A sajtmártáshoz egy besamel alapot készítünk...kevés felhevített étolajba belekeverjük a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá apránként a tejet.Szerecsendióval ízesítjük. Ha felforrt,beletesszük a reszelt sajtot. Amikor elolvadt benne a sajt, elkészült a mártásunk is...nyakon öntjük vele a husit és a brokkolit.

Fogyasztás előtt közvetlenül 200 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk a tetejét.





Villámgyors babfőzelék

Nagy kedvencek közé tartozik nálunk a bableves, amit ipari mennyiségben szoktunk elkészíteni. Ha előfordul olyan eset, hogy maradna, azt éthordóba tesszük, és megy a fagyra...

Ez az alapanyaga a mai babfőzelèkünknek is...amit először felforralunk, majd elkészítjük a rántást:

Kevéske olajat felhevítünk,belekeverünk egy csapott evőkanál lisztet, és egy mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikát. A forrásban lévő bablevesünkbe keverjük, főzzük még pár percig, és máris kész a főzelék...:-)

Ez a rántás egy éthordónyi mennyiségű leveshez elég.

Azokon a napokon, amikor végképp nincs időnk főzőcskézni, jól tud jönni, ha van a fagyasztóban efféle "vésztartalék"...:-)


Kovászos uborka

Gyerekkorom egyik "rémálma" volt a kovászos uborka, valahogy sehogy nem tudtam megbarátkozni vele. De mint tudjuk, az ember ízlése folyamatosan változik, így történt hát az is, hogy egyszer csak azon kaptam magam, hogy kovászos uborkát eszem, egyiket a másik után, és ez még mind semmi, de ízlik is...:-)

Azóta minden évben alig várom az uborka szezont, és amint megérik annyi a kertben, hogy megtelik egy 3 literes befőttes üveg, már neki is állok a "gyártásának"...:-)

Hozzávalók:

A 3 literes üveghez

Uborka mérettől függően 15_20 db uborka
1 nagy csokor kapor
1 csapott evőkanál só
3 gerezd fokhagyma
1 száraz kenyércsücsök

Elkészítése:

Az uborkákat megmossuk, levágjuk a végeit, a belsejét négy felé vágjuk. Az üveg aljára tesszük a kapor felét. Beleállítjuk az uborkákat, beledobjuk a fokhagymákat,megsózzuk. A tetejére tesszük a kapor másik felét, felöntjük hideg vízzel. Rátesszük a kenyér csücsköt.

Kitesszük a napra, és várunk...:-)

                                                                           
                                                                            1. nap



                                                                         2. nap

Tetőt rakunk a tetejére, illetve alá egy tányért, ha kifut, akkor ne legyen ragacsos a környezete. Tovább várunk....


3 nap

Alakulunk...este felé már nézünk egy próbát...Dorka lányom egyre türelmetlenebbül várja már, mikor kerül a tányérjába...:) Estére a szép időnek köszönhetően elkészült...








2013. július 5., péntek

Zsenge zöldborsó leves csipetkével

Jó korán keltem ma reggel, hogy ne kelljen a nagy melegben főzőcskézni, de persze mondanom sem kell, hogy nem sikerült időben elkezdjem....reggelente olyan vagyok, mint egy lassított felvétel, és mire összeszedtem magam, már ébredtek is a gyerekek...

No, de ez nem szegte kedvem, nekiálltam hát a nagy melegben a mai ebédnek...

Zöldborsó leves csipetkével

Hozzávalók:

Fél kg zöldborsó
1 kis fej vöröshagyma
1 fej új fokhagyma szárastól( ha nincs,az sem gond,de megbolondítja)
1 petrezselyem gyökér
3 sárgarépa
Kevés olaj

3 evőkanál őrölt paprika
1 csokor friss petrezselyem levél

Csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 egész tojás
Csipet só

Elkészítése:

A hagymát kockára,a petrezselyem gyökeret é a sárgarépát karikára vágjuk és a borsóval együtt kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk az őrölt paprikát,majd felengedjük kb 2 liter vízzel. Forrás után takaréklángra vesszük és hagyjuk főni...:-)

Közben elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókból gombócot gyúrunk, majd  kb 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Cikkekre vágjuk,jól belisztezzük, hogy ne ragadjon és elcsípkedjük.

Ha a levesünk elkészült,azaz minden belevaló megpuhult, feljebb kapcsoljuk alatta a lángot, és beletesszük a csipetkét. Ha feljött a tetejére az összes,már el is készült. A végén rászórjuk az összevágott petrezselyem levelet.



2013. július 4., csütörtök

Fűszeres sült csirkecombok zöldséges rizzsel

A mai napom full tanácstalansággal kezdődött...megint senki nem osztotta meg velem az ebédre vonatkozó kívánságait, így aztán szemrevételezést tartottam a fagyasztóban...

A választásom egy csomag csirkecombra esett, és el kezdett körvonalazódni bennem a mai menü egyik fele...most már csak az volt a kérdés, hogy mi legyen hozzá a köret? Krumpli, vagy rizs? Mivel elég meleg van ma is, inkább a rizs mellett voksoltam.

Alapjáratban nem vagyok nagy rizs-evő, mert tùl száraz nekem, viszont ha zölséges változatban készítem el, ùgy kimondottan ízlik...

Összeállt hát a kép:

Fűszeres sült csirkecombok

Hozzávalók:

5db csirke felsőcomb
1 marék friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
1 paradicsom
 1 kis fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma

Bors
Olaj

Elkészítése:

A csirkecombokról leszedjük a bőrét, hosszába felvágjuk a húst a csont mentén,majd szétnyitjuk,hogy jól át tudjon sülni.
A kakukkfű leveleit rászórjuk a husikra, besózzuk, majd beletesszük őket egy teflon serpenyőbe. Rávágjuk karikára a hagymát, fokhagymát és a paradicsomot. A szál rozmaringot a tetejére tesszük. Meglocsoljuk egy kevés olajjal.  Ráteszünk egy fedőt, és mehet pár órára a hűtőbe.

Amíg ő ott aggódik, elkészítjük a zöldséges rizst.

Hozzávalók:

1 kis fej hagyma
1 db Tv paprika
1 db petrezselyem gyökér
1 db sárgarépa
1 db babérlevél
A csokor zeller zöldje
Kevés fokhagyma granulátum
1 pohár( 2 dl ) rizs
Kevés olaj


Elkészítése:

A hagymát,paprikát kockára, a répát és a petrezselymet nagyon vékony karikára vágjuk, megsózzuk,majd kevés olajon megpároljuk. Beletesszük a rizst, és tovább pároljuk kb 2 percig. Felöntjük 2-szer 2 dl vízzel. Figyelni kell az arányokra, mert ha kevesebb vizet adunk hozzá, nem lesz puha a rizs. Beledobjuk a babért és az összevágott zeller zöldjét.

Nagyon fontos, hogy innentől kezdve nem szabad megkeverni, mert leég!!!!! Ha elfőtte a levét, fedővel letakarjuk, és aggódni hagyjuk.

A köret elkészült...:-)



Kezdhetjük sütni a húst. Sütés előtt ráöntünk 1 dl vizet,majd gáztűzhelyen alacsony lángon puhára sütjük.

Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

Ha megpuhult a husi, áttesszük egy jénaiba, és a sütőben pirosra sütjük.





2013. július 2., kedd

Töltött cukkini


Volt még két nagy cukkini a hűtőben, elkezdtem hát gondolkodni, mit is készítsek belőle...kiötlöttem, milyen hozzávalók vannak és így született meg ez a nagyon finom töltött cukkini.... :)

Hozzávalók:

2 nagyobb méretű cukkini

Belevalók:

1 kisebb fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
17 dkg füstölt párizsi
10 dkg feta sajt
1 dl rizs
olíva olaj
bors
reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítése:

A cukkiniket kettévágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, párizsit, a cukkinik belsejét és a fetát aprító gépben krémesre aprítjuk.
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd 1,5 dl vízzel felöntjük, és megvárjuk, amíg elfőli a ráöntött vizet...ekkor félpuha. Összekeverjük a többi töltelékkel. Megszórjuk frissen őrölt fekete borssal. A töltelék elkészült, nem maradt más hátra, mint megtölteni vele a cukkiniket. Megszórjuk reszelt sajttal

Tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd olíva olajjal kikenjük, mielőtt a cukkiniket rátesszük. Sütésre kész.



Indulhat a 200 fokra előmelegített sütőbe. 1 óra alatt sütjük készre.



Jó étvágyat!

2013. július 1., hétfő

Könnyű nyári zöldségek grillezve

Kezdjük egy könnyű nyári salátás vacsival...Nagyon szeretjük a zöldségeket, és amikor kevés az idő főzőcskézni, jól jön ez a grill zöldséges finomság. Egyszerű,gyors, isteni finom és nem utolsó sorban még diétás is...:)

Hozzávalók:

1 nagy édes paprika
1 fej hagyma
1 nagy sárgarépa, nagyon vékony szeletekre vágva
1 nagy cukkini
2 paradicsom
só,
Kotányi grill zöldség keverék ízlés szerint,
oliva olaj

8-9 db fagyasztott baromfi fasírt





Elkészítés:

A zöldségeket összevágjuk, hőálló kerámia tálba tesszük,fűszerezzük, meglocsoljuk kevés oliva olajjal.
A sütőt grill fokozatán 45 percig sütjük, kb  a felénél tetejére tesszük a fasírtokat, és azokkal együtt sütjük tovább.



Jó étvágyat!:)