Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 27., szerda

Rizsfelfújt




Nagyon sokáig nem tartozott a kedvenc desszertjeim közé a rizskoch, mert nekem túl száraz volt, akármilyen öntettel is kínálták...aztán pár éve összesakkoztam ezt a variációt, amivel nagyon finom szaftos desszertet sikerült összehoznom, azóta másképp állok a rizskoch kérdéshez....nagyon megszerettem.

Bármilyen gyümölccsel feldobható, vagy ha épp nincs kéznél gyümölcs, aromával is pótolható...nagyon finom narancs-vagy mandula aromával...:-)

Hozzávalók:

24 dkg rizs
1 l tej
2 dl víz
20 dkg cukor
2 zacskó vaniliás cukor
2 marék meggy
Fahéj
Rum aroma
4 tojás
10 dkg margarin+egy kevés a forma kikenéséhet
Kevés zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
Csipet só

Elkészítése:

A rizst enyhén sós vízben előfőzzük, majd amikor elfőtte az összes vizet, felöntjük a tejjel. Ha beitta az összes tejet, lehűtjük.

A tojások sárgáját a margarinnal, cukorral, citromhéjjal és 1 vaniliás cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a rizst.

A tojás fehérjét kevés cukorral habosra verjük, majd óvatosan a rizshez keverjük. Beleszórjuk a meggyet, majd az egész masszát kivajazott zsemlemorzsával megszórt jénaiba vagy kerámiatálba öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb fél óra alatt.

Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog.


2013. november 24., vasárnap

Töltött csirkecomb

Egy családi receptet hoztam nagymamám konyhájából, amihez aztán anyukám is hozzátett ezt-azt és így alakult ki ez a csodafinom töltött husika...:-) 

Azt lehetne hinni, hogy három csirkecomb nem túl sok, de bőven elég, sőt, mi aztán tényleg jó étvággyal megáldott család vagyunk, de nem egy napig esszük. Rendkívül tartalmas, kiadós és nem utolsó sorban ízletes ebéd...:-)  Még vacsorára hidegen szendvicsnek is óriási...:-) 


Hozzávalók:

3 egész csirkecomb
50 dkg csirkemáj
Fél fej vöröshagyma
25 dkg száraz kenyér
2 gerezd fokhagyma
1 ek őrölt fekete bors
1 ek őrölt paprika
2 egész tojás 
1 csokor friss petrezselyem
Sült csirke fűszerkeverék

Elkészítése:

A csirkecombokat kifilézzük, majd lesózzuk, megszórjuk sült csirke fűszerkeverékkel és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.

A májat, a hagymákat és a petrezselymet aprítógéppel felaprítjuk, majd a fűszereket, a tojást és végül a beáztatott és kinyomkodott kenyeret is hozzáadjuk. Jól összekeverjük, majd ezzel a töltelékkel bőségesen megtöltjük a combokat a bőr alatt.

Serpenyőbe tesszük őket kb 1 dl vizet teszünk alá, fedő alatt kb fél órát pároljuk. Áttesszük tepsibe, a szafttal meglocsoljuk őket, 200 fokra előmelegített sütőben hébe-hóba meglocsolva pirosra sütjük.

Amennyiben maradna töltelék, sütőpapírra téve a hús mellett süssük meg...:-) 


2013. november 22., péntek

Resztelt csirkemáj

Nem egyszerű dolog jól elkészíteni ezt az ételt...igazából a máj főzésénél két dologra kell nagyon odafigyelni, pontosabban két dolgot nem szabad: főzés közben sózni és sokáig főzni...mert bizony ebben az esetben elkerülhetetlenül megkeményedik. Ha viszont ezeket a szabályokat betartjuk, csodás főételt készíthetünk.:-)

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
4 tk őrölt piros paprika
Só, bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, majd mehet bele a máj és a fokhagyma.

Figyeljünk rá, gyorsan megfő...a végén ízesítjük sóval, borssal.

Általában tört-, vagy hasábkrumplival szokták tálalni, én azonban nem követem ezt a hagyományt, nálam a tarhonya a nyerő köret hozzá...:-)


2013. november 21., csütörtök

Töltött zsemle

Hetek óta készülök rá, hogy ezt készítem ebédre, de valahogy mindig volt más helyette...ma azonban ötlet híján úgy gondoltam itt a remek alkalom...:-) 

Általában túróval töltött édes változatban találkozom ezzel, én vegyesen szoktam, de mivel mindenki erre ugrik rá nálunk, az édes-túrós pedig megmarad, így ezúttal csak ezt sütöttem...:-) 

Hozzávalók:

8 db zsemle
70 dkg csiperke gomba
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 ek őrölt paprika
2 púpos ek tejföl
1 csapott ek liszt
25 dkg füstölt párizsi ( elhagyható)
25 dkg reszelt sajt
Só,bors ízlés szerint

Elkészítése:

A vöröshagymát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, takaréklángon addig pároljuk, amíg levet ereszt. Megszórjuk piros paprikával. Puhára főzzük.

A tejfölből, lisztből habarást készítünk, belekeverjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott párizsit. Sóval, borssal ízesítjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a félbevágott zsemléket, kivesszük a belsejét, apró darabokra csípkedjük, és hozzákeverjük a gombához.  Ezzel a töltelékkel töltjük vissza a zsemléket.

Reszelt sajtot szórunk rá, majd 200 fokra felmelegített sütőben kb 10 perc alatt pirosra sütjük.


2013. november 20., szerda

Stefánia vagdalt

Egy nagyon egyszerű sülttel készültem ma...az összetétele gyakorlatilag a fasírozottéval azonos, a különbség abból adódik, hogy hasáb formában sütjük a belsejében főtt tojással...illetve egy kis sajttal...:-) 

Mindamellett, hogy nagyon finom, a szépsége abban is rejlik, hogy hidegen-melegen egyaránt tálalható, sőt két kenyér közé szendvicsként is kiváló.

Hozzávalók:

50 dkg darálthús sertés lapockából
1 kis fej vöröshagyma apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors ízlés szerint
1 tk őrölt piros paprika
1 csokor friss petrezselyem aprítva
10 dkg száraz kenyér beáztatva

3 főtt tojás
5 dkg reszelt sajt (elhagyható)

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hőálló jénaiban kilapítjuk, a közepére hosszában sorakoztatjuk a tojásokat, rászórjuk a reszelt sajtot, majd a husi széleivel befedjük.

Meglocsoljuk kevés olajjal, alufóliával lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütjük fólia alatt, majd azt levéve róla pirosra sütjük.

Tetszés szerint rizzsel, krumplival tálaljuk.


2013. november 19., kedd

Citromfű tea

A késői jóidőnek köszönhetően gyönyörűen kihajtott a kiskertben a citromfű, amit nyár végén visszavágtunk. Ezért aztán kapva kaptam az alkalmon, és leszüreteltem belőle egy tállal.



Lecsípkedtem a szárról a leveleket, majd hasonlóan a csipkebogyóhoz, papírtányérra tettem és felköltöztettem a kazánhoz száradni...két nap sem kellett, és máris kellőképpen kiszáradt.


Ezután már csak annyi dolgom maradt, hogy kézzel jó apró darabkákra szétmorzsoljam, és ezzel máris elkészült a teám alapanyaga.


Utolsó lépésként kerestem egy kisebb méretű üvegecskét, és beleöntöttem.


És hogy mire is jó ez a csodatea?

Főként ideg-és szívnyugtató hatásáról ismert, emellett kiváló vírusölő, görcsoldó, javítja az emésztést, serkenti az epeműködést. Rendkívül jó antibakteriális hatással is rendelkezik.

Alkalmazzák alvászavarok, álmatlanság, puffadás hányinger, fejfájás,gyomorrontás esetén, sőt, külsőleg a herpeszvírus kezelésére is alkalmas.

Elkészítése:

1 bögre forró vízbe 1 evőkanál citromfű levelet teszünk, és 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és ízlés szerint édesítjük.






2013. november 18., hétfő

Házi melegszendvics krém

Egy újabb gyorskaját hoztam ma, elég gyakori vacsora ez nálunk, amikor marad kenyér, az általában melegszendvicsként végzi... pakolhatunk rá bármit, ami otthon van, vagy ami épp eszünkbe jut...a kedvencünk azonban ez a krém.

Végtelenül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon finom és nem is kerül sokba...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg vagdalthús (én a Lidl-ben veszem az ekkora kiszerelésű konzervet)
1 kis fej vöröshagyma fele
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk  őrölt pirospaprika
1 ek pirosarany
2 ek mustár
2 ek ketchup
Bors

Elkészítése:

A vagdalthúst villával összetörjük, belekeverjük a többi hozzávalót. Ízlés szerint variálható a különböző ízesítők mennyisége. Felhasználásig hűtőben pihentetjük. Akkor jó, ha van ideje az ízeknek összeérni.

Ezzel a krémmel kenjük meg a kenyeret, sajtot reszelünk rá. Megpakolhatjuk paprikával, paradicsommal, hagymával, amit szeretünk. 200 fokos sütőben ropogósra sütjük.


2013. november 17., vasárnap

"Tabbikenyér" bogyópingvinekkel

Mit tegyünk, ha a gyerek közli velünk, hogy ő ugyan nem fog vacsorázni, és bármit mondunk is, semmi nem jó neki!!??Biztosan ismerős a szitu, nem hinném, hogy csak nálunk fordul elő...:-) Hozzuk meg a kedvét valami olyannal, amire aztán tuti ráharap...

Pár napja ismét ez volt a műsor itthon, így aztán elkezdtem "tabbi kenyeret" gyártani...Azok kedvéért, akik nem ismernék a Teletubbies nevű "örök klasszikust", az egy kerek formájú kenyér, ami a kislányom által pár évvel ezelőttig nagy kedvencnek számító mesében a főhősök eledele volt...:-) 

Akkoriban mindig arra kért, ilyen kenyeret csináljak neki vacsira, innen az ötlet...igen ám, de azóta eltelt pár év, a királylányom is okosodott, nem lehet megetetni holmi üres vajas májkrémmel megkent pogácsa szaggatóval kiszúrt kenyér béllel....ezért aztán gondoltam, kidekorálom...a nagy kedvenc oliva bogyó szeleteket választottam szemnek, a másik favorit a sajt, ebből vágtam az orrát, végül némi kápia paprika szeletből készült az orr...

És, hogy a siker garantált legyen, jöttek az oliva pingvinek...a facebookon találkoztam velük, és most jött el az idő, hogy bevessem egy kis étvágygerjesztőnek...:-) 




2013. november 16., szombat

Kisgombóc

...ami tulajdonképpen krumplis gombóc, a tésztája ugyanolyan, mint a szilvás gombócé. Gyerekkorom legeslegkedvencebb kajája...mostanában már inkább csak mirelit krumplis nudliból szoktuk csinálni, és az egy remek gyorskaja, de ez is, mint minden úgy az igazi, ha házi tésztából készül...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

80 dkg krumpli
40 dkg liszt
2 tk só
2 tojás

A szafthoz:

2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
1,5 dl víz
2 ek őrölt paprika
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.  Ha megfőtt leszűrjük és krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást és összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően változhat a szükséges liszt mennyiség.

A már összegyúrt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, levágunk egy darabot, kb 2 ujjnyi vastagságú hengert sodrunk belőle, majd kb 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Az  így kapott tészta darabkákból diónyi gombócokat formázunk.

Ha megvannak a gombócok, elkészítjük a szaftot. A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajban. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát, majd felöntjük a vízzel. Jó sűrű pörköltszaftot kapunk, amibe belekeverjük a tejfölt.

A gombócokat lobogó sós vízben kifőzzük. Ha az összes feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd jól összekeverjük a szafttal.




2013. november 14., csütörtök

Töltött káposzta

Azt hiszem nem szükséges hosszan ecsetelnem ennek a fogásnak a szépségét, önmagáért beszél....imádom.:-)

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta (én a vecsésit szeretem)
2 fej vöröshagyma
3 ek őrölt pirospaprika
2-3 szelet füstölt szalonna
1 l víz
3 babérlevél
10-20 szem egész bors
Kevés olaj

A gombóchoz:

50 dkg darálthűs sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl főtt rizs
1 tojás
1 tk őrölt paprika
Bors ízlés szerint

Elkészítése:

A felkockázott vöröshagymát és a szalonna szeleteket kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk őrölt paprikával, ráöntjük a vizet. A káposztát àtmossuk, kinyomkodjuk, majd a pörköltalapba keverjük. Hozzáadjuk a babért, borsot, sózzuk, puhára főzzük. Szükség szerint pótoljuk az időközben elfőtt vizet.

Amíg puhul, elkészítjük a gombócnak valót. Belekeverjük a húsba a tojást, sót, borsot, kockára vágott vöröshagymát, fokhagymát, őrölt paprikát. Megfőzzük a rizst, a húshoz keverjük.

Gombócokat formázunk belőle és a megpuhult káposztára tesszük őket. Fedő alatt takaréklángon időnként megrázogatva addig főzzük, amíg megpuhul a hús.


2013. november 10., vasárnap

Márton napi sült kacsa

Igaz ugyan, hogy libát illene enni Márton napján, de nálunk ezúttal kacsa sült...egészen pontosan kacsaszárny.

Azt mondják, aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog...remélem a kacsa is megteszi, különben szép év elé nézünk...:-D 

Egy kg kacsaszárnyból készült, és igazság szerint nem is kell hozzá más, leszámítva a párolt lila káposztát és a pörcös krumplit...de ez a bejegyzés most  tulajdonképpen a kacsáról szól...

Szóval előző este jól megtisztítjuk a husit, majd besózzuk. Másnap kb 2 dl vizet öntünk alá egy lábosban, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.. Akkor az igazi, ha jó omlós és ragadós...:-) 


2013. november 8., péntek

Püfte krumpli

Egy újabb krumplis örökség a nagypapámtól...ez a recept is Apatinból származik, gyerekkoromban sokszor ettünk ilyet náluk, azóta elfelejtődött, kissé méltatlanul...merthogy nagyon finom, nem mindennapi krumpli-köret...és ez is annak a bizonyítéka, hogy a krumplinak bizony ezer arca van, és mindegyik nagyon, de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1fej vöröshagyma
1 dl olaj
Bors

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk, és így szeleteljük vékonyra.

Teflon bevonatú lábosba tesszük őket, megsózzuk, ráöntjük az olajat, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk, egészen addig, amíg az alatta lévő vizet el nem főli, és a krumpli pirosra sül...(én ma nem öntöttem rá vizet, a saját levében, amit enged, abban főtt, ill. közben sült is az olajban) szükség esetén, ha a krumpli kevesebb levet enged, kevés vízzel pótoljuk.

Amikor megpuhult, és szépen lesült(hébe-hóba keverünk rajta egyet-egyet) bőségesen borsozzuk. Ízlés szerint...:-)


2013. november 6., szerda

Káposztás cvekedli

Ma megint valami gyorskajában kellett gondolkodjak, mert programunk volt délelőttre...találtam hát a fagyon egy fél fej káposztát reszelve, ez adta az ihletést...

Azt hiszem, nem nagyon szorul magyarázatra a cvekedli szó jelentése, de ha esetleg mégis lenne, aki nem ismerné, kockatésztát jelent...:-) azaz káposztás tészta..saját kezűleg gyúrt házi tésztával...mert úgy az igazi.Ez a mai ebédünk.

Hozzávalók:

1 kis fej káposzta
50 ml olaj
Só ízlés szerint

A tésztához:

30 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
50 ml víz

Elkészítése:

Hagyományos esetben, amikor friss kàposztából készítjük, tökgyalun legyaluljuk a káposztát, lesózzuk, majd amikor levet engedett, jól kinyomkodjuk. ( mivel nekem most fagyasztott volt, így eresztett elég levet só nélkül is, így aztán kinyomkodtam, és utólag sóztam meg)

Olajon puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk.

Elkészíthetjük száraz tésztából is, ebben az esetben fodros nagykockát válasszunk. De az igazi mégis az, amikor házi tésztát gyúrunk hozzá. Ennek elkészítését már leírtam ITT  a gyufatészta kapcsán. A különbség annyi, hogy vékonyabbra nyújtjuk, és kb 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd cikkcakkban daraboljuk.

Lobogó vízben kifőzzük, majd összefőzzük a káposztával. Van, aki cukrozottan, édesen szereti, mi jó sok borssal...:-) 






2013. november 5., kedd

Csipkebogyó tea házilag



Csipkebogyó vadászatra indultam, mégpedig azzal a határozott szándékkal, hogy lekvárt fogok készíteni belőle...gondoltam én ezt nagy naívan...több ponton is hibádzott a dolog: 

Először is, elég későn vagyunk már, a szemfülesebb és rutinosabb hecsedli vadászok beelőztek, és alig találtunk már. 

Másodszor a nagy része annak a tálkának, amit egy délután alatt sikerült összegyűjteni, tekintettel arra, hogy a szezon vége felé járunk, eléggé túlérett kategóriába sorolható, így már csak max. pálinkának lenne jó, ha kb egy nagy zsákkal lenne, de mivel igen csekélyke mennyiségű ez is, így fájó szívvel ugyan, de kiselejteztem.


Végül a pucolás...no az sem volt semmi. Mondták többen, hogy gondoljam át jól, mert macera, de ez bőven kimerítette a macera fogalmát...azt a kis bogyót kettévágni, majd kikaparni belőle a még kisebb szőrös magokat....nincs is ennél jobb elfoglaltság esős őszi napokon...:-)

Szóval igencsak megcsappant a felhasználható csipkebogyóim száma, így végül arra gondoltam, teaként fogja végezni. A fentieken túl egy újabb nehézség került az utamba, mégpedig a szárítás kérdése...a sütő lenne a legcélszerűbb...50 fokon szárítani, de én most költségkímélőbb megoldást kerestem...az ételízesítő szárításából tanulva...papírtányérra tettem, és a kazánházba vittem...:-)


Ott aztán a megel csöveken két nap alatt teljesen kiszáradt, kb dupla ennyi mennyiség lett belőle...idén...jövőre korábban kapok észbe és kezdődhet a nagyüzem...:-) 

Felmerülhet többekben a kérdés, hogy érdemes-e ezzel ennyit bíbelődni? Nos szerintem mindenképp...és nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert nagyon egészséges is...Miért is?

A nálunk előforduló gyümölcsök közül a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb természetes C-vitamint, többet, mint a citrom!!! Ezen kívül A-,B- és K vitaminokat, valamint számos olyan anyagot, ami jótékony hatással bír a szervezetünkre, mint pl. az almasav, citromsav, pektin, flavonoidok.

Immunerősítő, gyulladásgátló, jótékony hatása közismert meghüléses, hurutos megbetegedéseknél, sőt, betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas...:-) 

Felhasználása:

Két dl hideg vízbe áztassunk be 5 g szárított csipkebogyót. Hagyjuk állni 8-10 órát.


Leszűrjük. Újabb 2 dl vizet felteszünk melegedni a leszűrt csipkebogyó húsával, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Ha felforr integethetünk ugyanis a benne lakó C-vitaminnak.Ha jobban elkezd melegedni, gyorsan elzárjuk. 



A felmelegített levet langyosra hűtjük, majd összeöntjük a korábban már leszűrt lével. Van immáron 4 dl csipketeánk...:-) 



Tetszés szerint ízesíthető cukorral, édesítővel, vagy akár mézzel is...:-) 









2013. november 4., hétfő

Kelbimbófőzelék

Az elkészítési módja lényegében ugyanolyan, mint a káposzta főzeléknek, csak káposzta helyett kelbimbóból...nem mindenki szereti nálunk, eléggé jellegzetes íze miatt, pedig nagyon egészséges, magas vitamin- és rosttartalommal bíró növény...és persze nem utolsó sorban igen finom is....szerény véleményem szerint...:-)

Hozzávalók:

25 dkg friss kelbimbó
4 szem kisebb krumpli
2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj

2 ek liszt
1 ek paprika

Elkészítése:

A kelbimbót megtisztítjuk, félbe vágjuk, lábosba öntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, babérlevelet, megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Közepes lángon egészen puhára főzzük, addig, hogy a rá öntött víznek legalább a felét elfője. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Egy kis lábosban felhevítjük az olajat, amiben megpirítjuk a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a lisztet, és a tűzről levéve az őrölt piros paprikát. Ezzel sűrűsítjük be a főzeléket.

A rántással összeforraljuk, majd levehető a tűzről.


2013. november 3., vasárnap

Hercegnő burgonya

Egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy megpróbálkozom ezzel, de valahogy sosem jutottam el a kivitelezésig...ezidáig...:-)

Be kell vallanom, azt hittem könnyebb lesz ez a habzsákos nyomkodósdi, de valószínűleg az lehetett a probléma, hogy még nem jöttem rá a megfelelő technikára...sebaj, majd legközelebb...:-)

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
5 dkg margarin
2 tojás sárgája
Szerecsendió
70 ml tej (szükség esetén)

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, krumplinyomóval pépesítjük. Hagyjuk kihűlni.

Belekeverjük a tojás sárgáját, szerecsendióval ízesítjük, ha nem elég lágy tegyünk bele tejet...nekem 70 ml kellett hozzá... habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kupacokat nyomunk belőle.

220 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük.




2013. november 1., péntek

Töltött buci

A héten kaptam kóstolóba egy szelet valami hasonló töltött csodát, és elhatároztam, hogy ilyet én is készítek...:-)  ami azonos, az a tészta, a tölteléket magam találtam ki ismét olyan módon, hogy felcsaptam a hűtőt, ês amit találtam, abból valami sűrűbb ragu szerű tölteléket kreáltam, lényegében bármivel tölthető, így ha gyakrabban készítjük más-más töltelékkel, mindig valami új ízélmény...:-) 

Az enyém most így sikerült:



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 ek só
2,5 dl tej
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő
50 ml étolaj

A töltelékhez:

15 dkg csirkemell
2 újhagyma
2-2 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
50 dkg gomba
80 g zsírszalonna
90 g füstölt sonka
1 csokor petrezselyem zöldje
1 tk őrölt paprika
3 dl tejföl
1 tojás10 dkg reszelt sajt
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum

A tetejére:

Tejföl
Reszelt sajt
Lenmag
Szezám mag


Elkészítése:

Először a töltelék hozzávalóit készítjük elő...apró kockákra vágjuk a csirkemellet,  vegetával ízesítjük, felkockázzuk a szalonnát, sonkát, kápia paprikát. Karikára vágjuk a hagymát, szeleteljük a gombát.

Ha ez megvan, bedagasztjuk a tésztát. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük az élesztős tejet...bedagasztjuk. Lágy, de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Amíg duplájára kel, elkészítjük a tölteléket.

A zsírszalonna zsírját kisütjük, majd a pörcöt kivesszük, és beletesszük a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát. Megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a sonkát. Fehéredésig pároljuk, majd mehet bele a gomba. 

Puhára főzzük, parikát szórunk bele, majd 2 púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, végül belekeverjük a tojást és a felaprított petrezselymet. Sőval borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát két gombócra osztjuk. Vékonyra sodorjuk. Összekeverünk két kanál tejfölt 2gerezd fokhagymával, sóval, borssal fokhagyma granulátummal, és a kisodort tésztára kenjük a felét. A tészta egyik felébe belekanalazzuk a töltelék felét, megszórjuk reszelt sajttal, ráhajtjuk a tészta másik felét. Szélét jól lenyomkodjuk. A másikat is ugyanígy készítjük el.




Tetejére tejfölt kenünk, reszelt sajtot, len-, és szezám magot szórunk. 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.


Háromszögekre vágva tálaljuk.