Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 17., péntek

Tejfölös-tárkonyos krumplileves

Nyáron roskadásig van az apró kis konyhakertem tárkonnyal...olyannyira, hogy bőven ajándékozok is el belőle, sőt, annak ellenére, hogy nem szívesen teszem, de még irtani is kellett, mert ellepte a fél kertet....és...nem tudom, hogy történhetett, de valahogy elmaradt, hogy tegyek belőle konyhakészen a fagyra. Pedig szoktam, mint minden olyan fűszernövényből, ami nem évelő, vagy ledobja a leveleit...úgyhogy kénytelen voltam szárított tárkonyból főzni a mai levest és hát be kell látnom, nem ugyanaz, sokkal finomabb friss fűszernövényből ez is...mint minden más.

No, de azért nem lett ám rossz! Sőt, nagyon finom, de aki teheti, friss fűszerből készítse!

Hozzávalók:

2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt sonka
5-6 szem krumpli
Tárkony
Petrezselyem zöldje
2 ek liszt
1 kis doboz tejföl
Bors 
Vegeta
1 citrom leve

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén felkockázott füstölt sonkát, zúzott fokhagymát és a szeletekre vágott répákat. Tovább dinszteljük még egy rövid ideig, majd felengedjük vízzel. Sóval, vegetával tárkonnyal ízlés szerint ízesítjük.

Amikor a zöldségek megpuhultak, mehet bele a kockára vágott krumpli.  Addig főzzük tovább, amíg az is megpuhul. Végül behabarjuk a liszttel és az aprított petrezselyemmel elkevert tejföllel. Forralunk rajta még egyet, majd a végén citromlével, borssal ízesítjük.


Nincsenek megjegyzések: