Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. március 16., vasárnap

Szarvaspörkölt csipetkével

Vasárnap lévén többfélét főzünk, hogy holnapra is maradjon....ez nálunk nem egy egyszerű feladat, mert sokszor még kihűlni sem marad ideje a kajának, nemhogy másnapra is elég legyen! Szóval, Botika már olyan éhes volt, hogy nem tudta kivárni, amíg elkészül minden, így ő nem ezt ebédelt, aztán elment aludni...amikor aztán felébredt, meglátta ezt a pörit és a csipetkét, majd` kiugrott a kezemből, hogy ő kér ilyet...végül két tányérral még megevett belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 kg szarvas hús
2 fej vöröshagyma
1 darab füstölt szalonna
Kevés olaj
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, ízlés szerint
2 csapott ek őrölt piros papika
3 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől gyúrhatóvá válik


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát a paradicsommal, pici sóval kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, zúzott fokhagymát, együtt pirítjuk egy picit, majd levesszük a tűzről és be.ekeverjük a pirospaprikát. Beledobjuk a felkockázott húst is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon puhára főzzük. A szarvas korától függően hosszabb-rövidebb ideig tarthat, amíg megpuhul. Nekem most szerencsém volt, sikerült egy fiatal példányt kifogni...:-)

Ha puha a hús, beledobjuk a hasábra vágott krumplikat és addig főzzük tovább, amíg a krumpli is megpuhul.

A csipetke hozzávalóiból tésztát gyúrunk.Gombócot formázunk belőle, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, cikkekre vágjuk, és elcsípkedjük azokat. Lobogó vízben kifőzzük.



Nincsenek megjegyzések: