Maria Treben Egészség Isten patikájából címűkönyvében találkoztam ezzel a receptel még nagyon-nagyon régen...szinte minden évben készítünk pár üveggel, amikor virágzik a gyermekláncfű. Tegnap, amikor kint voltunk a gyerekekkel az udvarba, láttam, hogy épp egy főzetre való van az udvarunkban...ideális hely, mert nem benzingőzös környék. Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsük be a virágokat, amerre nem járnak autók.
Arra figyeljünk, hogy akkor álljunk neki, ha van időnk rá, mert kb 4-5 órát kell főnie, hogy elég sűrű legyen. De azt is megtehetjük, hogy több ütemben főzzük.
A sötét színe ne riasszon el, a gyümölcscukortól barnult így be. :-) Ízre nagyon finom...:-)
Hozzávalók:
2 marék pitypang virág
1 kg gyümölcscukor
1 l hideg víz
1 db karikára vágott citrom
Elkészítése:
A virágokat jó alaposan mossuk meg, majd öntsük fel a vízzel és tegyük fel főni.
Amikor már bugyog, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy éjszakát állni a főzetet.'
Másnap szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki szitán keresztül a virágokat. Tegyük bele a gyümölcscukrot és kezdjük el főzni. Arra ügyeljünk, hogy a legalacsonyabb fokozaton legyen a tűzhely...jó sokáig tart, amíg besűrűsödik.Néha-néha keverjünk rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése