Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 31., péntek

Palóc leves, a magam módján

Ezidáig egyszer ettem palóclevest, ennek már jópár éve és annyira, de annyira finom volt, hogy már akkor eldöntöttem, hogy ilyet csinálni fogok...valahogy mégis elfelejtődött....mostanáig, amikor is elhatároztam magam...igen ám, de receptjét nem tudtam...elkezdtem keresgélni a neten...ahány ház, annyi szokás alapon ezer féle variációt találtam...

Tárkonnyal, kaporral, csipetkével, anélkül, répákkal vagy anélkül, birkahúsból, sertésből, csirkéből...azt az ízt kerestem, amit évekkel ezelőtt kóstoltam...hát, nem volt egyszerű...kinyitottam a hűtőt, ami itthon volt, abból gazdálkodtam, mentem a saját fejem után...

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
Kevés olaj
20 dkg zöldbab
20 dkg krumpli
1 csapott ek őrölt piros paprika
Vegeta
Bors
1 ek liszt
1 kis pohár tejföl fele

Elkészítése:

Az apró kockára vágott csirkemellet vegetával megszórjuk és hagyjuk addig állni, ameddig a többi hozzávalót előkészítjük.

A felkockázott vöröshagymát a karikára vágott sárgarépával és petrezselyem gyökérrel kevés olajon megdinszteljük, beledobjuk a húst és fehéredésig pároljuk.

A tűzről levéve megszórjuk piros paprikával és felengedjük vízzel.

Mivel a csirkemell hamar megfő, így beletehetjük mar az elején a zöldbabot is. Tető alatt alacsony lángon addig főzzük, amíg megpuhul a zöldbab is, ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit.

Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a tejfölben elkevert liszttel. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük.


2014. január 29., szerda

Vanilia pudingos derelye

Dorka egyik nap azzal jött haza, hogy pudingos derelye volt az ebéd az oviban....hmmm...kedvet kaptam. Igaz, ami igaz, nem szoktunk itthon ilyet csinálni, boltit meg aztán főleg nem veszünk, ki tudja mi mindennel pakolják tele. Így azon gondolkodtam első körben, hogy milyen legyen a tésztája...?

Ha sima tésztából csinálom, kétségtelenül egyszerűbb, ha krumplisból, azzal kicsit nagyobb macerát veszek a nyakamba, viszont sokkal finomabb..."b" verzió mellett döntöttem...és milyen jól tettem!!!! Nagyon, de nagyon finom lett!!!!

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg krumpli 
25 dkg liszt
2 tk só
1 tojás

A töltelékhez:

1 cs.vaniliás puding
3 ek cukor
3 dl tej


A forgatáshoz:

20 dkg zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 kk só


Elkészítése:

Először a tölteléknek való sűrű pudingot készítjük el. Egy tálkában összekeverjük a pudingport a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingos masszát. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Lehűtjük.

A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet és a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk.

Az időközben kihűlt pudingból diónyi halmokat teszünk a tésztára egymástól 3-4 cm távolságra a tészta feléig. Ezután a másik felét ráhajtjuk. Derelyevágóval felkockázzuk. A kis derelyék széleit villával lenyomkodjuk

Lobogó vízben kifőzzük, ha mind feljött a víz tetejére, leszűrjük, és hideg folyóvízben átöblítjük.

Forró olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a derelyéket.

Fahéjas cukorral tálaljuk.


2014. január 28., kedd

Lasagne

Dorka egész héten lasagnét szeretett volna enni, megígértem neki, hogy hétvégén készítek...így aztán ma megkapta a várva várt lasagnét. Amiből persze nem is evett, mert kuglófot sütöttem aminek az illata belengte a házat...és hát az csábítóbb volt neki...bánni fogja, hogy kihagyta, ebben biztos vagyok...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg darálthús sertés lapockából
1 kis fej vöröshagyma
Kevés olaj
Oregánó
Bazsalikom
1 ek őrölt piros paprika

Lasagne tészta

A sajtos besamel mártáshoz:

Kevés olaj
2 ek liszt
1/2 l tej
10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darálthúst és fehéredésig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, bazsalikommal, oregánóval. Amikor levet eresztett, mehet bele az őrölt paprika és egy nagyon pici víz. Újra forraljuk és a hús el is készült.

Jöhet a sajtos besamel mártás. Olajon megpirítjuk a lisztet, felengedjü apránként a tejjel. Folyamatosan kevergetjük közben, mert könnyen odakap. Amikor besűrűsödött, belekeverjük a reszelt sajtot.

Egy kerámia forma vagy kistepsi alját kibéleljük lasagne tésztával, kanalazunk rá a húsból úgy, hogy mindenhová jusson, majd egy réteg besamelt ugyanígy. Aztán még egy réteg tészta, hús, mártás....addig, ameddig kitart. A tetejére tészta kerül, amire reszelt sajtot szórunk.

200 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt sül meg.





2014. január 27., hétfő

Pulykaragu leves

Nagyon levesesek vagyuk, ezért hát szinte minden nap levessel indul nálunk az ebéd. Vasárnaponként többnyire vagy húsleves van, vagy valami féle ragu. Mindegyiket imadjuk. Különféle képpen variáljuk, vagy a hússal, vagy a tésztával, hogy némiképp azért más legyen.

Ma pulykacombból készült, ami még a benne lévő inak dacára is valami csudafinom...:-) 

Hozzávalók:

2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
20 dkg gomba
2 pulyka alsócomb kockára vágva
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss zeller zöldje aprítva
Kevés olaj

Vegeta
Pár szem egész bors
2 marék cérnametélt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a szeletelt sárgarépával, és petrezselyem gyökérrel valamint a kockázott hússal megpároljuk. Felengedjük vízzel, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és felszeletelt gombát és takaréklángon 2-3 órán keresztül főzzük.

Ha forrásnál habosodik, ügyeljünk rá, hogy a habot távolítsuk el. Ízesítjük ízlés szerint sóval, vegetával, egész borssal.

A végén belefőzzük a cérnametéltet és megszórjuk aprïtott zeller zöldjével.


2014. január 23., csütörtök

Savanyú káposztás tészta

Biztosan lesznek páran, akik furcsán fognak nézni e recept láttán, de higgyék el, nagyon, de nagyon finom!! Mi legalább is nagyon szeretjük. 

Ez is egy olyan kaja, ami "maradékból" készül. A székelykáposzta egy olyan kaja, amit nem lehet kis mennyiségben főzni, bár nálunk nem szokott túl hosszú életű lenni ez sem, így amikor főzünk, elveszünk belőle 30-40 dekányit, megy be a fagyra, és amikor gyors kaja kell, előkapjuk, és savanyú káposztás tészta lesz belőle...:-) 


Hozzávalók:

Az alaphoz:

1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
1 púpos ek őrölt paprika
3 dl víz

A tésztához:

2 merőkanál liszt
2 tojás
Kevés só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

Pörkölt alapot készítünk, azaz a kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a piros paprikát, majd felöntjük vízzel. Főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik, hozzákeverjük a káposztát. Levesszük a tűzről, közvetlenül ebéd előtt keverjük majd össze a tésztával.

A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a gyufatésztát, csak más technikával vágjuk fel. Miután egymásra tettük a tészta csíkokat, trapéz formákra vágjuk úgy, hogy egyet jobbra, egyet balra vágunk.


Lobogó vízben kifőzzük. Közvetlenül evés előtt felmelegítjük a káposztát és belekeverjük a tésztát. 

Jó sok borssal tálaljuk.

2014. január 21., kedd

Gyors marhagulyás

Ma egy újrahasznosítési tippel érkeztem...volt a hűtőben egy gulyásos tányérnyi marhapörkölt. Ez a mennyiség kb egy főre lett volna elég, ezért hát úgy döntöttem, gulyást készítek belőle...Rém egyszerű, gyors és mindannyian jóllaktunk belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma
Kevés olaj
Vegeta ízlés szerint
2 ek őrölt paprika
3-4 szem kockára vágott krumpli
1 tányér marhapörkölt

A csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás 
Csipet só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levesszük, és belekeverjük a piros paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, beledobjuk a krumplit és további annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Közepes lángon addig főzzük így, ameddig a krumpli megpuhul.

Hozzáöntjük a pörköltet. Sóval, vegetával ízesítjük. Amikor felforrt, belefőzzük a csipetkét.


2014. január 17., péntek

Tejfölös-tárkonyos krumplileves

Nyáron roskadásig van az apró kis konyhakertem tárkonnyal...olyannyira, hogy bőven ajándékozok is el belőle, sőt, annak ellenére, hogy nem szívesen teszem, de még irtani is kellett, mert ellepte a fél kertet....és...nem tudom, hogy történhetett, de valahogy elmaradt, hogy tegyek belőle konyhakészen a fagyra. Pedig szoktam, mint minden olyan fűszernövényből, ami nem évelő, vagy ledobja a leveleit...úgyhogy kénytelen voltam szárított tárkonyból főzni a mai levest és hát be kell látnom, nem ugyanaz, sokkal finomabb friss fűszernövényből ez is...mint minden más.

No, de azért nem lett ám rossz! Sőt, nagyon finom, de aki teheti, friss fűszerből készítse!

Hozzávalók:

2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt sonka
5-6 szem krumpli
Tárkony
Petrezselyem zöldje
2 ek liszt
1 kis doboz tejföl
Bors 
Vegeta
1 citrom leve

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén felkockázott füstölt sonkát, zúzott fokhagymát és a szeletekre vágott répákat. Tovább dinszteljük még egy rövid ideig, majd felengedjük vízzel. Sóval, vegetával tárkonnyal ízlés szerint ízesítjük.

Amikor a zöldségek megpuhultak, mehet bele a kockára vágott krumpli.  Addig főzzük tovább, amíg az is megpuhul. Végül behabarjuk a liszttel és az aprított petrezselyemmel elkevert tejföllel. Forralunk rajta még egyet, majd a végén citromlével, borssal ízesítjük.


2014. január 15., szerda

Túró házilag

Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy elővette a hűtőből a tejet, és az savanyú volt...ez elég bosszantó tud lenni, főleg, ha nincs otthon másik...hát így jártam a minap egyik reggel én is, ráadásul a tejes doboz majdhogynem tele is volt...

Úgy döntöttem, nem dobom ki, túrót készítek belőle. Túl sok energia ráfordítást nem igényel, alig pár mozzanat az egész és  gyakorlatilag újrahasznosítottuk az amúgy már kidobásra ítéltetett romlottnak minősített tejet...:-) 

Az elkészült túróból pedig bármit készíthetünk, a boltinál kicsit krémesebb állagú, nagyon finom túrót kapunk.

No, de kezdjük előről....először is, egy kislábosba kiöntjük a megsavanyodott tejet. Kitesszük a pultra és megvárjuk, amíg megalszik. Ez nálam kb másfél nap volt.

Az aludtejet kissé felmelegítjük. Semmiképp nem forraljuk, épp csak kicsit melegítjük. Végül egy műanyag tálra egy szűrőt teszünk, amit kibélelünk egy vékonyabb konyharuhával és beleborítjuk a felmelegített aludttejet. Addig hagyjuk itt, amíg teljesen lecsöpög a leve és már kész is a házi túrónk. Én reggel öntöttem a szűrőbe és estére lecsöpögött.

Most pedig ott pihen a hűtőben és várja, hogy valamit süssek belőle...lehet, hogy pogácsaként végzi...?





2014. január 11., szombat

Kocsonya svábosan...:-)

Végre itt a kocsonya szezon!!Úgyhogy itt volt az ideje egy jókora adag konyocsa elkészítésének. A gyerekek nem eszik nálunk, úgyhogy jó erősen, jő fokhagymásan.....hmmm isteni...:-)

Több féleképpen láttam már elkészíteni, a legtöbb helyen nem tesznek bele őrölt paprikát, van, ahol tojással, máshol répával készítik. Kóstoltam ilyet is, finom is volt, de az igazi számomra mégiscsak az, ahogy mi készítjük:

Hozzávalók:

Sertés csülök, bőrke köröm vegyesen 1,5 kg
5 fej fokhagyma
2 ek őrölt piros paprika
3-4 db cseresznye paprika( elhagyható)
Só ízlés szerint

Elkészítése:

A húsokat előző este alaposan megmossuk, megpucoljuk, besózzuk. Másnap egy nagy fazékban felengedjük vízzel. Ennek a mennyisége fontos, hiszen ha túl sok, fennáll a veszélye, hogy nem dermed meg, ha kevés, akkor pedig kevés lesz a "remegőse". Szóval annyi vízzel öntjük fel, hogy kb három ujjnyira ellepje a húst.

Amikor forr, lehaboljuk, majd beleszórjuk az őrölt paprikát. Beledobjuk a cseresznye paprikákat, a fokhagymákat, 5-6 gerezdet kint hagyunk, ezt majd a tányérok aljába nyersen zúzzuk bele.

Legalább 4 órán keresztül főzzük, addig, hogy a csontról leváljon a hús és a bőrke.

Amikor elkészült, először a húsokat porciózzuk ki tányérokba, kicsontozzuk. A tányérok aljába nyers fokhagymát zúzunk, illetve aki szereti, a megfőtt cseresznye paprikát kinyomjuk. Leszűrjük rá a levet.

Miután megdermedt a leve, hogyasztható.




2014. január 9., csütörtök

Szezámmagos sárgarépa fasírt

Maradt tegnapról lencsefőzelék, és azon agyaltam, mit is kéne mellé csinálni, mert krinolin az már elfogyott, és igaz ami igaz, a hűtőszekrényt sem ártana már feltölteni...

Én az a fajta vagyok, hogy ha nem eszem húst, nem lakok jól...de karácsonykor kicsit azt hiszem túlzásba is sikerült vinnem, így most annyira nem hiányzik.

Eszembe jutott, hogy nyáron különféle zöldségekből készítettem fasírtot...cukkiniből, patisszonból, tökből...ezek most nincsenek raktáron, van viszont sárgarépa...ma ebből csináltam.

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

35 dkg sárgarépa (ez nálam most 3 db volt)
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss zeller zöldje és petrezselyem aprítva
Olaj a sütéshez
+zsemlemorzsa amiben megforgatjuk a fasírtokat

Elkészítése:

A sárgarépát, vöröshagymát aprítógép tökgyalu funkciójával lereszeljük, belezúzzuk a fokhagymát, lesózzuk, majd pihentetjük kb 10 percet, amíg levet enged. Kicsavarjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.

Golyókat formázunk belőle, kicsit ellapítgatjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük.




2014. január 8., szerda

Lencsefőzelék rántott krinolinnal

Kissé rohanósra sikeredett a délelőttöm, úgyhogy mindenképp gyorsan elkészíthető ebédben gondolkodtam...még szerencse, mert közben a kicsi Törpikém minden létező huncutságot elkövetett, hogy rá figyeljek...

Mondjuk az állandó pakolás már jó pár hónapja napirenden van, nem tudom meddig tart, a Dorcinál nem volt ilyen mértékű, úgyhogy emiatt mostanság lerövidülnek a konyhában töltött óráim...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg száraz lencse
2 babérlevél
Kb 1 l víz
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
2 tk só
2 ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A lencsét előző este bő vízben beáztatju, ebben hagyjuk állni főzésig. Másnap kevés vízzel feltesszük főni, amikor forr, leöntjük róla az első levét és frisset öntünk rá.Sózzuk, babérlevelet teszünk hozzá, és puhára főzzük. Szükség szerint időközben öntünk még hozzá vizet. 

Amikor a lencse megpuhult, elkészítjük a rántást. A zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát és a lencsébe keverjük. A rántással együtt még egyszer felforraljuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rántott krinolinnal tálaljuk.




2014. január 6., hétfő

Zöldségleves húsgombóccal

Íme egy kis zöldségleves újragondolt változata...nekünk újdonság volt, korábban még nem főztünk ilyet, de mindenkinek nagyon ízlett...:-)

Hozzávalók:

3 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
Vegeta
Kevés olaj
1 csokor friss zeller zöldje
Pár szem egész bors

A húsgombóchoz:

50 dkg darálthús sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
1 tojás
2 ek rizs
Bors
Fokhagyma granulátum
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a darabolt zöldségeket kevés olajon megpároljuk, majd felöntjük vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.

A gombóchoz a hozzávalókat összekeverjük. Fűszerekből ízlés szerint használunk.

Amikor megpuhultak a zöldségek, diónyi nagyságú gombócokat teszünk bele. Gombócokkal együtt még jó ideig, egy-két órát főzzük alacsony hőfokon. A végén aprított zeller zöldjével ízesítjük

Cérnametéltel tálaljuk.




2014. január 5., vasárnap

Sztrapacska (tojásmentes)

Nagy kedvenc ez nálunk, mint minden tésztaétel...sajnos elég ritkán kerül fel a menüsorra, amit egyetlen ok miatt nem nagyon bánok, ez pedig az, hogy nem egy diétás étel...de néha ilyen is kell. Mert eddig még mindenkinél viharos sikert aratott.

Viszonylag egyszerű és gyorsan elkészíthető, akkor igényel több időt, ha a krumplit kézzel reszeljük...ez nem túl hálás feladat. Aprítógép segítségével azonban pillanatok alatt elfelejthetjük.:-)


Hozzávalók:

1,3 kg krumpli
50 dkg liszt
20 dkg kockázott bacon
6 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
Kevés olaj
30 dkg juhtúró vagy füstölt gomolya


Elkészítése:

A kockázott bacont kevés olajon jó ropogósra sütjük, majd felöntjük fehérborral. Teljes lángon addig főzzük tovább, amíg elpárolog a bor és elkezd sisteregni. Ekkor rázúzzuk a fokhagymát, majd levesszük a tűzről.

Elkészítjük a tésztát. A meghámozott krumplit nyersen az aprítógép citromreszelő  funkciójával pépesítjük. Ha kézzel reszeljük, az meglehetősen időigényes, úgyhogy hasznos, ha van egy ilyen segítség a háztartásban.:-)  2 teáskanál sót és 50 dkg lisztet fakanállal hozzákeverünk. A liszt mennyisége változhat attól függően, milyen minőségű. A lényeg, hogy egy keményebb nokedli tészta állagú legyen.

Lobogó sós vízben kiszaggatjuk. Leöblítjük, majd a bacon-ös olajba forgatjuk. Rászeleteljük a juhtúrót és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg ráolvad a juhtúró.

Arra figyeljünk, hogy a juhtúrót közvetlenül tálalás előtt frissen olvasszuk rá.







2014. január 4., szombat

Gulyásleves paradicsomlével

Tudom, írtam már bejegyzést gulyáslevesről, de ez most kicsit másabb lesz...akkor marhagulyás volt, ezúttal tyúkhúsból készült. Ugyanúgy csipetkét dobtam bele, a különbség a tálalásán van...:-) 

Mégpedig az, hogy tálaláskor a tányérba kb egy dl házi készítésű paradicsomlevet öntünk. Nagyon finom, kellemesen savanykás ízt kölcsönöz neki...érdekes.

Paradicsom rajongóknak érdemes kipróbálni, aki pedig nem szereti, egész egyszerűen nem tesz bele...akkor egy egyszerű gulyásleves.:-) 

Hozzávalók:

50 dkg tetszőleges tyúkhús
2 fej vöröshagyma
1 paradicsom
Kevés olaj
2 ek őrölt pirospaprika
3-4 szem kockára vágott krumpli
Vegeta


A csipetkéhez:

20 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől összeáll

A tálaláshoz:

Paradicsomlé

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk olajon, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, a húst és felöntjük bőségesen vízzel. Fedő alatt közepes lángon puhára főzzük a húst. Mivel tyúkról van szó, eltarthat 3-4 órát.

Meggyúrjuk a hozzávalókból a csipetkét, és lisztezett gyúródeszkára elcsípkedjük. Meghámozzuk a krumplit és kockára vágjuk. Ha megpuhult a hús, mehet bele a krumpli is. Kb 20 perc alatt a krumpli is megpuhul, ekkor adjuk hozzá a csipetkét.

Tálaláskor paradicsomlével ízesítjük. Lehet többel-kevesebbel ki-ki a maga ízlése szerint, én kb 1 dl-t tettem egy tányérba.




2014. január 3., péntek

Krumplilé leves

Előfordul nálunk, hogy kimondottan ilyen egyszerű, gyors levest főzünk, sőt, Dorka imádja őket...ilyen a tojásleves, fokhagymás leves, a vacak leves és a krumplilé leves is.

Egyrészt akkor  főzzük, ha gyors kaja kell, másrészt akkor, amikor főtt krumpli kell a főételhez...merthogy a krumpli főzőlevét is felhasználjuk...nagyon finom, akármilyen gagyinak is tűnik...:-)

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
Kevés étolaj
1 ek őrölt paprika
Só/vegeta
Krumpli főzőleve kb 1-1,5 l
2 marék levestészta

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, levesszük a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük a krumpli főzőlevével.

Ízlés szerint adunk hozzá sót, vegetát. Amikor felforrt, beledobjuk a levestésztát. Addig főzzük tovább, amíg megpuhul benne a tészta.




2014. január 1., szerda