Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. február 26., szerda

Omlós fűszeres csirkemell

Gyors ebéddel készültem ma, borsófőzeléket főztem...gondolkodtam rajta, mit is csináljak hozzá, aztán ráakadtam a fagyon egy csomag csirkemellre...

Bevillant, hogy azt ha hirtelen kisütöm, milyen finom és omlós is tud lenni, és ez az a fajta hús, amit a kislányom is szívesen eszik...újabban sajnos nem sok ilyen van, válogatós korszakát éli.:-) 

De ez most telitalálat volt ma nála...:-) 

Hozzávalók:

1 egész csirkemell
Szárnyas fűszerkeverék
Liszt a forgatáshoz
Olaj a sütéshez

Elkészítése:

A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, besózzuk, szárnyas fűszerrel megszórjuk. Pihentetjük. Érdemes ebéd előtt közvetlenül kisütni, hogy frissen kerüljön a tányérra, nem sok idő, 10 perc alatt megvan...:-) 

Lisztben megforgatjuk a szeleteket, majd nem túl sok forró olajban pindkét felét pár perc alatt megpirítjuk.


2014. február 24., hétfő

Fűszeres párolt zöldbab sült hagyma-és virslikarikákkal

Elhatároztam, hogy hétközben próbálok jobban odafigyelni mikor mit eszem. Hétvégén aztán több mindent megengedek magamnak, így talán nem lesz olyan nagy a "nélkülözés"...:-) 

Elkészítettem hát a mai diétás vacsimat, leülök az asztalhoz, hogy megegyem, erre jön Dorka, hogy ő bizony ilyet kér...de nem ám fehér kenyérrel...diétással. Aztán jött Boti, és nagy nyámmogások közepette kiette az összes virslit a maradék vacsimból...kell ennél jobb diéta?? Rajtam kívül mindenki jóllakott...:-) 

Hozzávalók:

1 gulyásos tányérnyi zöldbab
1 cs.füstli
1 fej vöröshagyma
Vegeta
Fokhagyma granulátum
Petrezselyem zöldje
Kevés oliva olaj

Elkészítése:

A zöldbabot vegetával, fokhagyma granulátummal, aprított petrezselyemmel ízesítjük, mikróban puhára pároljuk.
A szeletekre vágott vöröshagymát a virslikarikákkal együtt olivaolajon megpirítjuk, hozzákeverjük a puhára párolt zöldbabot.


2014. február 23., vasárnap

Tejfölös csirke nokedlivel

...ami igazából tyúkból van...mint utóbb kiderült.:-)  Este kivettem a fagyról a husit, és frankón kitaláltam, hogy tejfölös csirke lesz belőle, az hamar kész van, nem nagy munka, pont jó lesz...

Aztán ahogy főztem, rég kész kellett volna, hogy legyen, de ez még mindig keménykedett...na, nem baj, még finomabb lett...:-)

Hozzávalók:

1 kg csirkecomb (alsó, felső vegyesen)
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 púpos ek őrölt piros paprika
Kevés olaj

1 ek liszt
2 púpos ek tejföl

A nokedlihez:

30 dkg liszt
2 tojás
1 tk só
3 dl víz

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a paradicsomot, zúzott fokhagymát és a húst. Közepes lángon fedő alatt addig főzzük, amíg a hús kifehéredik és levet enged. Ekkor belekeverjük az őrölt paprikát és felöntjük fél liter vízzel.

Alacsony lángon fedő alatt puhára főzzük. Ha időközben elfőli a levét, szükség szerint pótoljuk. Amikor megpuhult a hús, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, ízlés szerint sózzuk.

A nokedli hozzávalóit fakanállal jól elkeverjük, enyhén sós, lobogó vízben kiszaggatjuk. Amikor feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg folyó vízzel átöblítjük.



2014. február 22., szombat

Sült kacsacomb törkölös krumplival és párolt káposztával

Gyerekkoromban nem tartozott éppen a kedvenc ételeim közé a sült kacsa, nem tudom miért, talán mert a nagymamám tartott kacsákat és így sokszor ettünk. Most, hogy már nincs házi kacsánk és igen ritkán eszünk, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz...sőt, nem értettem magam, hogy nem lehetett ezt szeretni??? A törkölös krumplit most már a világ legfinomabb krumpli köretének tartom...:-) 

A párolt káposztát korábban már posztoltam, ITT, találjátok.:-) 

Hozzávalók:

10 db kacsacomb
2 dl víz

A körethez:

50 dkg krumpli


Elkészítése:

A krumplit kockára vágjuk, enyhén sós vízbe puhára főzzük. Leszűrjük.

A combokat jó alaposan megtisztítjuk, besózzuk, egy nagyobb lábosba tesszük, ráöntjük a vizet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Amikor omlós a hűs, hőálló tálba tesszük, ráöntjük a levét is és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A húst kitesszük egy tálra, a zsírjában pedig megforgatjuk a főtt krumplit.


2014. február 14., péntek

Házi tészta Norbi lisztből

A tészta az az egyetlen köret, amiből nem tudok mértéket tartani...nagyon-nagyon szeretem...sajnos, amióta megszületett Botika, rajtam maradt sok-sok kiló, így próbáltam átértékelni az étrendemet... Több-kevesebb sikerrel.:-) 

A tésztáról képtelen voltam lemondani, így lisztet váltottam. Ha sok tésztát szeretnék enni, kizárólag Norbi lisztből készítem, így mondhatni szinte bűntetlenül habzsolhatok...:-) 

Most halászléhez készítettem, így gyufa tészta lett belőle, de bármi másra is használható. Arra figyelni kell, hogy teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos liszt, nehezebb vele dolgozni. Kevesebb tojással, több vízzel gyúrom, így könnyebb összeállítani és utána sodorni is. Kerekre soha, de soha nem lehet sodorni, bárhogy próbáltam, mindig amorf maradt...még jó, hogy a végeredményen nem látszik...:-) 



Hozzávalók:

20 dkg Norbi update 1 lisztkeverék
1 tojás
1 kk só
60 ml víz

Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és beleszórjuk a sól. Összekeverjük. A vizet apránként adjuk hozzá, annyit csak, amennyitől összeáll és gyúrhatóvá válik. Gombócot formázunk belőle.


Mondanám, hogy szép kerekre sodorjuk, de ez lehetetlen ebből a lisztből, így csak annyit mondok, hogy vékonyra sodorjuk...:-)  



Tetszés szerint felvághatjuk, én gyufatésztát vágtam belőle: kb 3 ujjnyi szeletekre vágjuk, majd egymásra tesszük a szeleteket. 



Gyufa vastagságúra szeleteljük.



Lobogó sós vízben főzzük ki.



2014. február 12., szerda

Gyors tarhonyás hús

Ismét egy újrahasznosítási ötletet hoztam...a hétvégén vaddisznó pörkölt volt az ebéd, a hozzá készített csipetke már elfogyott és a pöriből is csak kb egy tányérnyi maradt...kaját nem dobunk ki, tésztát ennyikéhez fölösleges gyúrni, maradt a tarhonyás vagy rizses hús alternatívája...az előbbi mellett döntöttem, azt valahogy jobban szeretem...:-) 

Hozzávalók:

1 tányérnyi maradék pörkölt
1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
Pici só
1 csapott ek őrölt piros paprika
1 pohár (2dl) tarhonya
2 pohár víz (ugyanazzal a pohárral)

Elkészítése:

Először egy pörkölt alapot készítünk. A kockára vágott vöröshagymát megsózzuk picit, majd kevés olajon megpirítjuk. Levesszük a tűzről es belekeverjük a piros paprikát, felöntjük 1 pohár vízzel és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáöntjük a pörköltet és a maradék vizet. Felforraljuk és belekeverjük a tarhonyát.

Állandó kevergetés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg megdagad a tarhonya es majdnem teljesen puha lesz. Ha szükséges, kevés vizet apranként adhatunk hozzá. Amikor majdnem teljesen puha és a lé is kevés van rajta, lekapcsoljuk alatta a gázt és letakarjuk fedővel. Így magaba szívja a maradék levet és megpuhul.


2014. február 10., hétfő

Vörösboros vaddisznó pörkölt csipetkével

Nagyon szeretjük a vadhúst, sajnos elég ritkán jutunk hozzá, de most sikerült szert tenni egy pörköltre való vaddisznó husira. Így aztán ez volt a szombati ebéd nálunk...igen, tudom, ma már hétfő van, kissé el vagyok maradva, de a lényeg, hogy pótolom...:-) 

Hozzávalók:

1 kg vaddisznó hús kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj
3-4 füstölt szalonna bőrke
2 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:


A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, a szalonna bőrkét (csak az íze kedvéért, a végén kivesszük) végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A vaddisznó öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, beledobjuk a hasábokra vágott krumplit és még kb húsz percet főzzük. Ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Cikkekre vágjuk és elcsípkedjük. Lobogó sós vízben kifőzzük.


2014. február 7., péntek

Vanilia sodó

A mákos guba és az aranygaluska elengedhetetlen "tartozéka" a vanilia sodó, de tulajdonképpen bármelyik édes kelt tésztához elkészíthető. Mivel szinte minden héten szerepel nálunk a menüben valamiféle kelt tészta, így arra gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést ez is...:-) 

Hozzávalók:

5 dl tej
3 tojás sárgája
6 ek cukor
1 vaniliás cukor
1 tk vanilia aroma
1 ek liszt

Elkészítése:

4 dl tejet felforralunk, közben a maradék 1 dl-t a többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Amikor felforrt a tej, pár kanállal ramerünk belőle a lisztes egyvelegre, jól összekeverjük, majd az összeset a forró tejbe keverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük gőz fölött, amíg besűrűsödik. Ha nagyon sűrű lesz, kevés tejjel higítható.


2014. február 2., vasárnap

Csirketorta

Többféleképpen szokták ezt a husit elkészíteni, általában őzgerinc formába rakják, amit bacon szeletekkel bélelnek ki, és arra jönnek a sajttal panírozott csirkemell csíkok...nos, én most nem így csináltam, ennek két oka volt, az egyik, hogy sok volt a hús és nem fért volna bele a formába, a másik pedig, hogy hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd és nem volt itthon szeletelt bacon...

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
Vegeta
10 dkg füstölt szalonna (szeletelt bacon helyett)

A panírhoz:

10 dkg liszt
3 tojás
40 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, vegetával ízesítjük. Egy hőálló jénai aljába vékony szalonna szeleteket sorakoztatunk.

A csirkemell csíkokat megforgatjuk először lisztben, majd felvert tojásban, végül reszelt sajtban, és a jénaiba tesszük a füstölt szalonnára szépen egymás mellé, több rétegben, amíg kitart a hús. Ha marad sajt, rászórjuk a tetejére.

Rátesszük a jénai tetejét, ha nincs, akkor alufóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni.