Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 2., péntek

Töltött paprika

Olvastam valahol, hogy a töltött paprika kifejezetten nyári étel...hát nálunk nem...évszaktól függetlenül, ha csak eszünkbe jut, már meg is főzzük. Azok közé az ételek közé tartozik, amit nem lehet, és nem is érdemes kis adagban főzni, mert nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el belőle...:-) 


Hozzávalók:

A szószhoz:

350 g sürített paradicsom
1 l víz
20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Kevés olaj
Csipet só
3 evőkanál liszt

A gombóchoz:

50 dkg darálthús(én sertés lapockából készítettem)
3-4 db tv paprika
1 egész tojás
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl rizs
1 teáskanál só
2 teáskanál bors
2 teáskanál őrölt piros paprika

A körethez:

3-4 szem krumpli

Elkészítése:


A sürített paradicsomot egy lábosba felöntjük vízzel, és amíg felforr elkészítjük a gombócnak való darálthúst.

Hozzáadjuk a husihoz a kockára vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a félpuhára főtt rizst...befűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt paprikával, és hozzáadjuk a tojást is.

Megtöltjük vele a paprikákat, a maradék húsból gombócokat gyúrunk, és a paradicsomba tesszük. Hagyjuk főni, amíg a hús megpuhul. Időnként megrázogatjuk a lábost, hogy le ne égjen.

Amikor megpuhult a hús, ez jó fél óra...kivesszük egy tányérra a gombócokat, ízlés szerint megcukrozzuk a szószt és elkészítjük a rántást: forró olajba belekeverjük a lisztet, pirítjuk egy kicsit, majd a paradicsomba keverjük.

Pár perc múlva visszatesszük a gombócokat, összeforraljuk, és máris kész vagyunk...:-) 

Kockára vágott főtt krumplival tálaljuk.






2013. augusztus 1., csütörtök

Császármorzsa

Általában a desszertek között találkozhatunk a császármorzsával, ennek ellenére a mi étlapunkon főételként szerepel.

Többféleképpen elkészíthető, anyukám pl a palacsinta tésztás változatot készíti, nekem ez vált be.

Hozzávalók:

100 g búzadara
7 g liszt
250 ml tej
1 teáskanál vanilia aroma
3 tojás
100 g kristálycukor
1 teáskanál citrom aroma

sütéshez:

60 g vaj

tálaláshoz:

porcukor
dzsem

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük  a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és állni hagyjuk egy jó fél órát, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.

Közben a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.

A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.

A vajat felolvasztjuk egy teflonos serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.

Forrón, porcukorral meghintve, valamilyen lekvárral, dzsemmel tálaljuk.

Egy négy fős családnak dupla mennyiséggel nyugodtan számolhatunk, főleg, ha mindenki szereti a császármorzsát...:)





Padlizsán katalán módra

A többféle néven is ismert egyre népszerűbb padlizsán, a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, a mi családunkban sajnos méltatlanul keveset szerepel az étlapon.

Változatos ételeket készíthetünk belőle, egész évben kapható viszonylag megfizethető áron, ráadásul nagyon egészséges zöldség.

Hozzávalók:

Fél kg padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
2 keményre főtt tojás
Kevés olaj
Só,bors ízlés szerint
10 gramm zsemlemorzsa
2 evőkanál tejföl
50 gramm füstölt sajt reszelve

Elkészítése:

A padlizsánt ketté vágjuk, bemetszük, sistergő olajban megforgatjuk. Ezután a belsejét kikaparjuk. Úgy kell kikaparni, hogy minél kevesebb hús maradjon benne, szinte csak a héja, de az ne sérüljön meg, mert tányérként fog funkcionálni.

Tipp: ha nem sikerül úgy kikaparni, hogy a héja ne sérüljön meg, akkor sincs gond, pirítós kenyérre feltétként  a töltelék nagyon isteni és laktató.


A padlizsán husát felkockázzuk, és a szintén kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, illetve a felaprított petrezselyemmel együtt olajban puhára pároljuk.

Ha megpuhult, hozzákeverjük a kockára vágott főtt tojást, sót, borsot, és a sajtot.

Megtöltjük vele a padlizsán "tányért". 1-1 evőkanál tejfölt locsolunk rá, majd a tetejét megborsozzuk.

200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt barnára sütjük.