Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 30., péntek

Sovány kacsamáj fokhagymás sült krumplival

Már tegnap este azon tanakodtam, mit is főzzek ma ebédre...segítség híján nem jutottam előrébb...eljött a reggel, és még mindig  fogalmam sem volt,mi kerüljön ma az asztalra.

Végül kinyitottam a fagyasztót, hogy körülnézzek...megakadt a szemem egy zacskó "csirkemájon" és már jött is az isteni szikra....resztelt máj. Mindkét gyerek szereti, el sem hittem, hogy találtam olyat, ami végre mindenkinek jó. 

Igen ám, de nem volt már idő rá, hogy rendesen kiolvadjon, így a főzés közepén jöttem rá, hogy kacsamájat vettem ki...

Mindegy most már, ezt jól elszúrtam, ez egy ilyen nap...resztelt kacsamájat eszünk...ráadásul egészben...mivelhogy a csirkemájat nem szoktam feldarabolni, amikor resztelt májat készítek.

A receptet most csirkemájra írom, mert véleményem szerint azzal a legjobb...

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
4 tk őrölt piros paprika
Só, bors ízlés szerint

A krumplihoz:

6 szem krumpli
Kevés olaj

6 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, majd mehet bele a máj és a fokhagyma.

Figyeljünk rá, gyorsan megfő, ne főzzük túl, mert kemény lesz...a végén ízesítjük sóval, borssal.

A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk sóval.

200 fokos sütőben puhára sütjük. Közben egy pohárkába zúzzuk a fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje.

Amikor a krumpli megpuhult, meglocsoljuk a fokhagymás vízzel, és pirulásig visszatesszük a sütőbe.

Kacsamájas változat



2013. augusztus 29., csütörtök

Spagetti

...ami nálunk inkább a spagetti és a makaróni ötvözete, egy kis hazai tuninggal, de mi így szeretjük.

Nem utolsó szempont persze az sem, hogy nagyon gyorsan elkészíthető...és bármennyire is egyszerű gyorskaja, még sosem maradtam vele szégyenben, mindig sikert aratott.:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka darálva
1 fej hagyma
Kevés olaj
2 tk őrölt piros paprika
Ízlés szerint pizza fűszerkeverék
1 doboz konzerv gomba
1 zacskó knorr milánói alap
3 dl víz
Bors, ketchup ízlés szerint
Reszelt sajt

Egy marék spagetti tészta

Elkészítése:

A hagymát sóval kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a húst, és fehéredésig pároljuk, majd mehet rá a piros paprika, ezzel jól összekeverjük, jön a gomba, az alap por és a víz...újraforrástól számítva főzzük még öt percig.

Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá...


2013. augusztus 27., kedd

Túrós csusza

Gyerekkoromban mindig édesen ettem a túrós csuszát, és nem tuttam megérteni, hogy miért is jó szalonna pörccel...a most 6 éves lányom már évek óta rájött arra, amire nekem csak felnőtt koromra sikerült: a túrós csusza szalonna pörccel az igazi, akár főételként, akár köretként fogyasztjuk...:-) 

Hozzávalók:

1 zacskó csusza tészta
25 dkg túró
1 doboz tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük, hőálló tálba tesszük. A kockára vágott szalonnát gulyásos tálban lefedve mikróban pár perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel a módszerrel nem lesz szalonna-szag a lakásban.

A túrót a tésztára morzsoljuk, meglocsoljuk tejföllel, és a szalonna levével, végül rászórjuk a pörcöt.

200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.