Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 3., csütörtök

Házi készítésű ételízesítő

Mostanában nagyon rákaptam arra, hogy lehetőségeimhez mérten amit csak lehet házilag készítsek el...így hát nagyon megörültem, amikor a facebookon megláttam, hogy a vegetát sem bonyolult itthon elkészíteni.

Úgy gondoltam, mindenképp megpróbálom, hiszen így legalább biztos lehetek abban, hogy mi is az, amivel ízesítem az ételt, amit a családomnak adok...hogy az valóban valódi friss zöldségekből van mesterséges tartósítószerek nélkül...:-) 

Az alapanyagok összetétele, és azok aránya tetszőlegesen összeállítható, ízlés szerint, a lényeg, hogy 2 kg friss zöldség legyen. Én a következőkből állítottam össze:



Hozzávalók:

7 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
4 tv paprika
2 kápia paprika
1 zeller gumó
2 paradicsom
8 gerezd fokhagyma
3 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor zeller zöldje
5 szál zellerszár
30 dkg só

Elkészítése:

A zöldségeket jól megmossuk, nagyobb darabokra felvágjuk. Erre csak azért van szükség, hogy beleférjen az aprító gépbe. Az eredeti recept szerint húsdarálóval kellett volna ledarálni, de én úgy gondoltam, aprítógéppel ugyanolyan jó lesz...:-) 


Ha készen vagyunk az aprítással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezt a mennyiséget két tepsibe tettem, és 50 fokos légkeveréses sütőbe tettem szárítani. 

Egyszerűbb lenne a dolgom, ha nyár lenne, kánikulában egyszerűbb, és gyorsabb a kiszárítása...de így is megoldható.

Mivel így elég hosszadalmas a művelet, kiegészítettem azzal, hogy pl. kenyérsütés után maradékhőre is betettem a sütőbe...:-) Így is eltartott 3 napig és egy tepsi tönkre is ment, mert véletlenül kint maradt, és nem volt elég meleg neki...

Ha kiszáradt, hozzákeverjük a sót, és az aprítógépben megpörgetjük pár körre...

Szóval, amire figyelni kell, ha nem nyári forróságban készítjük: 

  • Lehetőség szerint minden nap szárítsuk sütőben 50-60 fokon légkeveréssel, vagy ha így nem, maradékhővel
  • Gyakran kevergessük meg, minél hézagosabban legyen a tepsiben
  • Ne maradjon kint szobahőmérsékleten szárítás nélkül, mert megbuggyan( levet ereszt, és kellemetlen szaga lesz)
  • A sütővel óvatosan bánjunk, ha túl forró, megég, és megint csak használhatatlan lesz 



2013. október 2., szerda

Fasírozott

Nagyon szeretem a fasírozottat, egyetlen dolog miatt azonban igen ritkán készítettem, ez pedig nem más, mint az olajban való sütés...egyrészt egészségtelen, másrészt az egész lakást belengi az olajszag, harmadrészt macerás, ha esetleg nem úgy találom el, és leragad..:-)  és így az egyetlen dologból mindjárt három lett.

A napokban azonban hallottam, hogy másképp is lehet ezt sütni, így nem sokáig haboztam, hogy kipróbáljam...nagyon örülök neki, ezentúl csak így fogom elkészíteni...egyszerű, gyors, egészségesebb, nem kell olajban sütni...jah, és finom is...mi kell még?:-) 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors ízlés szerint
1 tk őrölt piros paprika
1 csokor friss petrezselyem aprítva
10 dkg száraz kenyér beáztatva


Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, az így kapott masszából gombócokat gyúrunk.

Kezünkkel kicsit lelapítjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük olajjal, majd szép sorban beletesszük a fasírtokat. Tetejüket lepermetezzük kevés olajjal, és 200 fokos sütőben kb egy óra alatt megsütjük úgy, hogy félidőnél megfordítjuk őket.

Nagyon finom lett, viharos sikert aratott kis családom körében...:-)





2013. október 1., kedd

Olivás házi sajt bazsalikommal

Végre megint sikerült elcsípni a tejes autót, miután múlt héten nem voltam elég szemfüles, és lemaradtam róla...nagyon örültem neki, mert már készültem a következő sajtgyártásra.

Ezúttal nem írom le a házi sajtgyártás folyamatát, mivel azt már egy korábbi bejegyzésemben részletesen megtettem, ITT megtalálható, azok kedvéért, akik korábban nem olvasták...:-)  Tulajdonképpen ugyanígy készítettem el most is, csak az ízesítése volt más.

A korábbi fokhagymás helyett ezúttal 5 szem fekete olivát és 4 levél felaprított bazsalikomot használtam ízesítőnek...fantasztikus lett!! A mediterrán ízek kedvelőinek kihagyhatatlan...kötelező kipróbálni!:-)