Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 14., hétfő

Töklámpást faragtam...

...merthogy közeledik halloween, és lépten-nyomon tökökbe botlik az ember...igaz ugyan, hogy nem vagyok a híve az angolszász "importált ünnepeknek" legyen az a valentin nap, vagy a halloween, számomra ez túl mű, és erőltetett.

Viszont a tökfaragás része érdekelt, valószínűleg az alkotási vágyam erősödhetett fel, mert azt viszont nagyon szeretek...eddig valahogy sosem vettem halloween tököt, ennek talán az lehetett az oka, hogy sokalltam az árát, van az a szint, amennyit nem adok érte.

Tegnap délután jöttünk haza vidékről, és az egyik falvacskában tele volt az utca tök árusokkal, és amin meglepődtem, hogy számomra elfogadható áron "dobálták" utánunk...így aztán arra jutottam, hogy itt az ideje kipróbálni, milyen is halloween tököt faragni...:-) 

Kicsit tartottam tőle, féltem, hogy beletörik a bicskám, nehéz lesz, nem bírja a kezem, vagy csak szimplán elszúrom, de aztán végül is kár volt...rém egyszerű, max fél óra alatt elkészültem, úgy, hogy ebbe beleszámítom a romeltakarítást is...:-) És ahhoz képest, hogy először próbáltam, nem is lett rossz...:-) 

Éppen ezért arra gondoltam, megosztom veletek, hatha másnak is meghozza a kedvet és a bátorságot a farikcsáláshoz, tök jó móka...:-) 

Amire szükség lesz:

1 db halloween tök
1 újságpapír, amin faragunk, csak, hogy minél kisebb legyen a rom...:-) 
1 műanyag tál a hulladéknak
1 evőkanál
1 közepes, ill 1 kisebb éles kés a faragáshoz
1 ceruza
1 toll
1 mécses

Hogyan is álljunk neki?

  1. Először is, mossuk meg jó alaposan a tököt, majd száraz törlőkendővel megtörölgetjük.
  2. Skalpoljuk meg...ezt megtehetjük úgy, hogy körbevágjuk, vagy hatszög alakban. Én az utóbbit választottam. Úgy a legkönnyebb, ha a nagyobb késsel először meghúzzuk a formát, amikor ez megvan, lehet véglegesre vágni. Így megkapjuk a kalapját, ki tudjuk már belezni...
  3. Evőkanállal kikaparjuk a belsejét, jó alaposan, hogy ne maradjon benne magos-szálas rész. Ugyanezt megcsináljuk a kalappal is.
  4. Kiválasztjuk a mintát, hogy milyen fejet is szeretnénk faragni...
  5. Először ceruzával rajzoljuk meg, majd ha jó, átïrjuk tollal, mert a ceruza nagyon halvány. Az esetlegesen ott maradó toll-szegélyt én simán le tudtam kézzel törölni.
  6. Célszerű a rajzot az orrával kezdeni, és ahhoz igazítani a szemeket, és a szájat.
  7. Ha megvagyunk, kezdődhet a faragás...ehhez a kisebb késre lesz szükségünk, körbevágjuk a rajzot a vonal mentén. Ettől tartottam a legjobban, de nem kell...rém egyszerű...:-) 
  8. Végük a kalapba még egy kéményt vágunk.
  9. Ezzel elkészült a töklámpásunk, mehet bele a mécses...:-) 




2013. október 10., csütörtök

Gombás kelpástétom

Egy újságban találkoztam ezzel a recepttel...ahogy megláttam, abban a pllanatban eldöntöttem, hogy ez kell nekem!!:-) 

Ez volt az első alkalom, hogy elkészïtettem, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó, mert valami fergetegesen finom!!!

Bár a kelkáposzta elég meegosztó kaja, nalunk se szereti minenki, de a káposztakedvelők körében viharos siker lesz, ez borítékolható!:-) 

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
50 dkg gomba
20 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 ek olaj
2 tk vegeta
1 ek citromlé
15 dkg reszelt sajt
1,5 dl tejföl
4 tojás
3 szelet szendvics kenyér
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A kelkáposzta levelek levélnyelét vastag késsel kivágjuk, majd enyhén sós forró vízben 2 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagjuk. A gombát szeletekre, a répát és a hagymát finomra vágjuk.

Kb 20 cm hosszú szögletes sütőformát kikenünk olajjal, kibéleljük a levelekkel, hogy túllógjanak a forma peremén. A maradék levelet apróra vágjuk.

A fele olajat felforrósítjuk, és a gombát addig pároljuk benne, amíg elfőli a levét. Ha kész, átöntjük egy tálba és a serpenyőben a maradék olajon megpároljuk a répát, a hagymát, és a felaprított káposzta levelet. Megszórjuk vegetával, meglocsoljuk citromlével. Jól elkeverjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük. A sajtot a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat. A kenyeret elmorzsoljuk..

Az egészet a zöldségekkel összekeverjük, sóval, borssal, szerecasendióval ízesítjük.

A masszát a kellevelekkel bélelt formába kanalazzuk, ráhajtjuk a leveleket, és olajjal megkent sütőpapírral lefedjük. Vízzel töltött tepsibe állítjuk, és 70 percig sütjük. Ha kihűlt, szeletelhető.




Krumplipüré

Dorka lányom kedvenc körete, de azon kivételes ételek közé tartozik, amit mindenki szeret...egyszerű, gyors, nagyon finom.

Sokféleképpen elkészíthető, ahány ház, annyi szokás, én nem bonyolítom túl ezt sem, van aki tejszínt, tejfölt tesz hozzá, én maradok a margarin és a meleg tej kombinációjánál....különlegessége leginkább a lágyságában, és a krémességében rejlik, mintsem a fűszerezésén...

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
8 dkg margarin
170 ml langyos tej
Só ízlês szerint
Csipet szerecsendió

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára főzzük. Krumplinyomóval még melegen passzírozzuk, hozzáadjuk a tejet, margarint...sóval, szerecsendióval ízesítjük. Robotgéppel habosítjuk.