Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 4., hétfő

Kelbimbófőzelék

Az elkészítési módja lényegében ugyanolyan, mint a káposzta főzeléknek, csak káposzta helyett kelbimbóból...nem mindenki szereti nálunk, eléggé jellegzetes íze miatt, pedig nagyon egészséges, magas vitamin- és rosttartalommal bíró növény...és persze nem utolsó sorban igen finom is....szerény véleményem szerint...:-)

Hozzávalók:

25 dkg friss kelbimbó
4 szem kisebb krumpli
2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj

2 ek liszt
1 ek paprika

Elkészítése:

A kelbimbót megtisztítjuk, félbe vágjuk, lábosba öntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, babérlevelet, megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Közepes lángon egészen puhára főzzük, addig, hogy a rá öntött víznek legalább a felét elfője. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Egy kis lábosban felhevítjük az olajat, amiben megpirítjuk a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a lisztet, és a tűzről levéve az őrölt piros paprikát. Ezzel sűrűsítjük be a főzeléket.

A rántással összeforraljuk, majd levehető a tűzről.


2013. november 3., vasárnap

Hercegnő burgonya

Egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy megpróbálkozom ezzel, de valahogy sosem jutottam el a kivitelezésig...ezidáig...:-)

Be kell vallanom, azt hittem könnyebb lesz ez a habzsákos nyomkodósdi, de valószínűleg az lehetett a probléma, hogy még nem jöttem rá a megfelelő technikára...sebaj, majd legközelebb...:-)

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
5 dkg margarin
2 tojás sárgája
Szerecsendió
70 ml tej (szükség esetén)

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, krumplinyomóval pépesítjük. Hagyjuk kihűlni.

Belekeverjük a tojás sárgáját, szerecsendióval ízesítjük, ha nem elég lágy tegyünk bele tejet...nekem 70 ml kellett hozzá... habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kupacokat nyomunk belőle.

220 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük.




2013. november 1., péntek

Töltött buci

A héten kaptam kóstolóba egy szelet valami hasonló töltött csodát, és elhatároztam, hogy ilyet én is készítek...:-)  ami azonos, az a tészta, a tölteléket magam találtam ki ismét olyan módon, hogy felcsaptam a hűtőt, ês amit találtam, abból valami sűrűbb ragu szerű tölteléket kreáltam, lényegében bármivel tölthető, így ha gyakrabban készítjük más-más töltelékkel, mindig valami új ízélmény...:-) 

Az enyém most így sikerült:



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 ek só
2,5 dl tej
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő
50 ml étolaj

A töltelékhez:

15 dkg csirkemell
2 újhagyma
2-2 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
50 dkg gomba
80 g zsírszalonna
90 g füstölt sonka
1 csokor petrezselyem zöldje
1 tk őrölt paprika
3 dl tejföl
1 tojás10 dkg reszelt sajt
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum

A tetejére:

Tejföl
Reszelt sajt
Lenmag
Szezám mag


Elkészítése:

Először a töltelék hozzávalóit készítjük elő...apró kockákra vágjuk a csirkemellet,  vegetával ízesítjük, felkockázzuk a szalonnát, sonkát, kápia paprikát. Karikára vágjuk a hagymát, szeleteljük a gombát.

Ha ez megvan, bedagasztjuk a tésztát. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük az élesztős tejet...bedagasztjuk. Lágy, de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Amíg duplájára kel, elkészítjük a tölteléket.

A zsírszalonna zsírját kisütjük, majd a pörcöt kivesszük, és beletesszük a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát. Megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a sonkát. Fehéredésig pároljuk, majd mehet bele a gomba. 

Puhára főzzük, parikát szórunk bele, majd 2 púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, végül belekeverjük a tojást és a felaprított petrezselymet. Sőval borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát két gombócra osztjuk. Vékonyra sodorjuk. Összekeverünk két kanál tejfölt 2gerezd fokhagymával, sóval, borssal fokhagyma granulátummal, és a kisodort tésztára kenjük a felét. A tészta egyik felébe belekanalazzuk a töltelék felét, megszórjuk reszelt sajttal, ráhajtjuk a tészta másik felét. Szélét jól lenyomkodjuk. A másikat is ugyanígy készítjük el.




Tetejére tejfölt kenünk, reszelt sajtot, len-, és szezám magot szórunk. 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.


Háromszögekre vágva tálaljuk.