Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 27., szerda

Rizsfelfújt




Nagyon sokáig nem tartozott a kedvenc desszertjeim közé a rizskoch, mert nekem túl száraz volt, akármilyen öntettel is kínálták...aztán pár éve összesakkoztam ezt a variációt, amivel nagyon finom szaftos desszertet sikerült összehoznom, azóta másképp állok a rizskoch kérdéshez....nagyon megszerettem.

Bármilyen gyümölccsel feldobható, vagy ha épp nincs kéznél gyümölcs, aromával is pótolható...nagyon finom narancs-vagy mandula aromával...:-)

Hozzávalók:

24 dkg rizs
1 l tej
2 dl víz
20 dkg cukor
2 zacskó vaniliás cukor
2 marék meggy
Fahéj
Rum aroma
4 tojás
10 dkg margarin+egy kevés a forma kikenéséhet
Kevés zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
Csipet só

Elkészítése:

A rizst enyhén sós vízben előfőzzük, majd amikor elfőtte az összes vizet, felöntjük a tejjel. Ha beitta az összes tejet, lehűtjük.

A tojások sárgáját a margarinnal, cukorral, citromhéjjal és 1 vaniliás cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a rizst.

A tojás fehérjét kevés cukorral habosra verjük, majd óvatosan a rizshez keverjük. Beleszórjuk a meggyet, majd az egész masszát kivajazott zsemlemorzsával megszórt jénaiba vagy kerámiatálba öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb fél óra alatt.

Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog.


2013. november 24., vasárnap

Töltött csirkecomb

Egy családi receptet hoztam nagymamám konyhájából, amihez aztán anyukám is hozzátett ezt-azt és így alakult ki ez a csodafinom töltött husika...:-) 

Azt lehetne hinni, hogy három csirkecomb nem túl sok, de bőven elég, sőt, mi aztán tényleg jó étvággyal megáldott család vagyunk, de nem egy napig esszük. Rendkívül tartalmas, kiadós és nem utolsó sorban ízletes ebéd...:-)  Még vacsorára hidegen szendvicsnek is óriási...:-) 


Hozzávalók:

3 egész csirkecomb
50 dkg csirkemáj
Fél fej vöröshagyma
25 dkg száraz kenyér
2 gerezd fokhagyma
1 ek őrölt fekete bors
1 ek őrölt paprika
2 egész tojás 
1 csokor friss petrezselyem
Sült csirke fűszerkeverék

Elkészítése:

A csirkecombokat kifilézzük, majd lesózzuk, megszórjuk sült csirke fűszerkeverékkel és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.

A májat, a hagymákat és a petrezselymet aprítógéppel felaprítjuk, majd a fűszereket, a tojást és végül a beáztatott és kinyomkodott kenyeret is hozzáadjuk. Jól összekeverjük, majd ezzel a töltelékkel bőségesen megtöltjük a combokat a bőr alatt.

Serpenyőbe tesszük őket kb 1 dl vizet teszünk alá, fedő alatt kb fél órát pároljuk. Áttesszük tepsibe, a szafttal meglocsoljuk őket, 200 fokra előmelegített sütőben hébe-hóba meglocsolva pirosra sütjük.

Amennyiben maradna töltelék, sütőpapírra téve a hús mellett süssük meg...:-) 


2013. november 22., péntek

Resztelt csirkemáj

Nem egyszerű dolog jól elkészíteni ezt az ételt...igazából a máj főzésénél két dologra kell nagyon odafigyelni, pontosabban két dolgot nem szabad: főzés közben sózni és sokáig főzni...mert bizony ebben az esetben elkerülhetetlenül megkeményedik. Ha viszont ezeket a szabályokat betartjuk, csodás főételt készíthetünk.:-)

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
4 tk őrölt piros paprika
Só, bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, majd mehet bele a máj és a fokhagyma.

Figyeljünk rá, gyorsan megfő...a végén ízesítjük sóval, borssal.

Általában tört-, vagy hasábkrumplival szokták tálalni, én azonban nem követem ezt a hagyományt, nálam a tarhonya a nyerő köret hozzá...:-)