Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. december 27., péntek

Fehérborban párolt chilis királyrák

A világ legeslegjobb kajái számomra tengeri herkentyűkből készülnek! Egyszerűen imádom!!! Pár évvel ezelőtt nagyon gyakran ettünk ilyen kajákat, talán ezért is van az, hogy Dorka is nagyon szereti, mára már sajnos csak ritkán készítek, de így legalább jobban értékelem...

Hozzávalók: (1főre)

25 dkg gyorsfagyasztott királyrák
3 gerezd fokhagyma
1 csokor zeller zöldje
1 csokor petrezselyem
2 ek oliva olaj
1 chili paprika
1 dl száraz fehérbor
Citromlé

Elkészítése:

Egy gulyásos tányérba borítjuk a rákot, megvárjuk, hogy felengedjen, lecsöpögtetjük, majd rázúzzuk a fokhagymát, a tetejére öntjük az oliva olajat, a felaprított zellert, petrezselymet és chilit.

Az egészet beleöntjük forró serpenyőbe, megrázogatjuk, majd felöntjük fehérborral. Addig főzzük, amíg elfőli a levét. Legvégén ízlés szerint sózzuk, tálaláskor citromlével ízesítjük.




2013. december 24., kedd

2013. december 20., péntek

Pikáns tokány fenyőágyon

Viszonylag gyakran készítek tokányt, ezúttal azonban nem túl szokványosra sikeredett....több okból...először is, számomra a legmegfelelőbb husi ehhez a sertés lapocka, ennek hiányában, ma csirkemellből készült. Másodszor, a tokány jellegzetessége a csíkokra vágott hús....a kisfiam miatt most apró kockákra vágtam. Harmadszor pedig a köret...:-) Dorcival hazafelé jövet beugrottunk a boltba, és megláttam ezt a fenyőfa tésztát...nem tudtam ellenállni, elvégre pár nap, és itt a karácsony...:-) 


Hozzávalók:

1 egész csirkemell
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
Kevés olaj
2 tk őrölt paprika
2 ek liszt
2 púpos ek tejföl
8 dkg füstölt kolbász
2 savanyú uborka

Elkészítése:

A kockára vágott füstölt szalonna zsírját kevés olajon kisütjük, majd beledobjuk a szintén kockázott vöröshagymát. Megpirítjuk, aztán mehet bele a kockára, vagy csíkokra vágott husi. Fehéredésig pároljuk, belekeverjük az őrölt paprikát, majd felöntjük 2,5 dl vízzel.

Amikor megpuhult a hús, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Felforraljuk még egyszer, ha besűrűsödött szeletelt füstölt kolbásszal és uborkakarikával ízesítjük. Fenyőtésztával tálaljuk.