Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. február 10., hétfő

Vörösboros vaddisznó pörkölt csipetkével

Nagyon szeretjük a vadhúst, sajnos elég ritkán jutunk hozzá, de most sikerült szert tenni egy pörköltre való vaddisznó husira. Így aztán ez volt a szombati ebéd nálunk...igen, tudom, ma már hétfő van, kissé el vagyok maradva, de a lényeg, hogy pótolom...:-) 

Hozzávalók:

1 kg vaddisznó hús kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj
3-4 füstölt szalonna bőrke
2 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:


A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, a szalonna bőrkét (csak az íze kedvéért, a végén kivesszük) végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A vaddisznó öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, beledobjuk a hasábokra vágott krumplit és még kb húsz percet főzzük. Ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Cikkekre vágjuk és elcsípkedjük. Lobogó sós vízben kifőzzük.


2014. február 7., péntek

Vanilia sodó

A mákos guba és az aranygaluska elengedhetetlen "tartozéka" a vanilia sodó, de tulajdonképpen bármelyik édes kelt tésztához elkészíthető. Mivel szinte minden héten szerepel nálunk a menüben valamiféle kelt tészta, így arra gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést ez is...:-) 

Hozzávalók:

5 dl tej
3 tojás sárgája
6 ek cukor
1 vaniliás cukor
1 tk vanilia aroma
1 ek liszt

Elkészítése:

4 dl tejet felforralunk, közben a maradék 1 dl-t a többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Amikor felforrt a tej, pár kanállal ramerünk belőle a lisztes egyvelegre, jól összekeverjük, majd az összeset a forró tejbe keverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük gőz fölött, amíg besűrűsödik. Ha nagyon sűrű lesz, kevés tejjel higítható.


2014. február 2., vasárnap

Csirketorta

Többféleképpen szokták ezt a husit elkészíteni, általában őzgerinc formába rakják, amit bacon szeletekkel bélelnek ki, és arra jönnek a sajttal panírozott csirkemell csíkok...nos, én most nem így csináltam, ennek két oka volt, az egyik, hogy sok volt a hús és nem fért volna bele a formába, a másik pedig, hogy hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd és nem volt itthon szeletelt bacon...

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
Vegeta
10 dkg füstölt szalonna (szeletelt bacon helyett)

A panírhoz:

10 dkg liszt
3 tojás
40 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, vegetával ízesítjük. Egy hőálló jénai aljába vékony szalonna szeleteket sorakoztatunk.

A csirkemell csíkokat megforgatjuk először lisztben, majd felvert tojásban, végül reszelt sajtban, és a jénaiba tesszük a füstölt szalonnára szépen egymás mellé, több rétegben, amíg kitart a hús. Ha marad sajt, rászórjuk a tetejére.

Rátesszük a jénai tetejét, ha nincs, akkor alufóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni.