Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. március 17., hétfő

Rakott kel

A gyerekeim imádják ezeket a rakott zöldséges darálthúsos, rizses kajákat, ezért aztán úgy gondoltam, ezúttal kelkáposztával készítem el...azt tudtam, hogy Dorka nem rajong túlzottan a kelkáposzta főzelékért, de mivel a rakott dolgokért nagyon, így nem hittem, hogy gond lesz vele...tévedtem, de legalább bebizonyosodott, hogy a káposztát minden formában mellőzni kell, ha itthon eszik... Botika pedig a káposztát félretolta, de a többiből nagyon szépen evett...Hát ő se lesz káposzta kedvelő...pedig nagyon finom volt!:-) 



Hozzávalók:

2 dl  rizs
50 dkg darált hús
Kevés olaj
1/2 fej vöröshagyma

Oregánó
Bazsalikom
2 tk őrölt piros paprika
1 fej kelkáposzta
3 dl tejföl
Bors
Fokhagyma granulátum
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Pici olajon megpirítjuk, megsózzuk a rizst, majd felöntjük 4 dl vízzel. Nem kevergetjük, mert akkor leragad. Ha elfőtte a levét, levesszük a tűzről és fedő alatt pihentetjük 15-20 percig.

Közben elkészítjük a húst. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük, oregánóval, bazsalikommal, sóval. Amikor kifehéredett, rászórjuk a paprikát, és kb 2 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk.

A káposztát összevágjuk, lobogó sós vízben kicsit megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet.

Hőálló jénai aljába beleöntjük a rizst, rá a húst a szaftjával együtt, majd a tetejére a káposztát. A káposzta tetejét megkenjük a fokhagyma granulátummal és borssal elkevert tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot.

200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.





2014. március 16., vasárnap

Szarvaspörkölt csipetkével

Vasárnap lévén többfélét főzünk, hogy holnapra is maradjon....ez nálunk nem egy egyszerű feladat, mert sokszor még kihűlni sem marad ideje a kajának, nemhogy másnapra is elég legyen! Szóval, Botika már olyan éhes volt, hogy nem tudta kivárni, amíg elkészül minden, így ő nem ezt ebédelt, aztán elment aludni...amikor aztán felébredt, meglátta ezt a pörit és a csipetkét, majd` kiugrott a kezemből, hogy ő kér ilyet...végül két tányérral még megevett belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 kg szarvas hús
2 fej vöröshagyma
1 darab füstölt szalonna
Kevés olaj
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, ízlés szerint
2 csapott ek őrölt piros papika
3 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől gyúrhatóvá válik


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát a paradicsommal, pici sóval kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, zúzott fokhagymát, együtt pirítjuk egy picit, majd levesszük a tűzről és be.ekeverjük a pirospaprikát. Beledobjuk a felkockázott húst is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon puhára főzzük. A szarvas korától függően hosszabb-rövidebb ideig tarthat, amíg megpuhul. Nekem most szerencsém volt, sikerült egy fiatal példányt kifogni...:-)

Ha puha a hús, beledobjuk a hasábra vágott krumplikat és addig főzzük tovább, amíg a krumpli is megpuhul.

A csipetke hozzávalóiból tésztát gyúrunk.Gombócot formázunk belőle, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, cikkekre vágjuk, és elcsípkedjük azokat. Lobogó vízben kifőzzük.



2014. március 3., hétfő

Sült tarja pirított hagymával

Eredetileg hagymás rostélyost terveztem, de az üzletben nem tűnt frissnek az a marha hús, így inkább egy egyszerű sült tarja mellett döntöttem. Végül is a pirított hagyma ehhez is passzolós, köretnek pedig krumplipürére esett a választásom. Mivel Dorka nem igazán húsos, a krumplipüré viszont a kedvence. Botikának meg mindegy, ő mindent megeszik...:-) 

Hozzávalók:

10 szelet tarja
Vegeta
2 babérlevél
Liszt a forgatáshoz
Kb 1,5 dl víz
Kevés olaj

Elkészítése:

A hússzeleteket kicsontozzuk, előző este besózzuk, vegetával ízesítjük, a babérleveleket rátépkedjük, és másnapig a hűtőben pihentetjük.

Reggel megforgatjuk lisztben, majd egy teflon lábasba tesszük, aláöntjük a vizet és az olajat, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, hőálló tálba tesszük és 200 fokos  sütőben pirosra sütjük.

Pirított hagymával és krumplipürével tálaljuk.