Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. április 3., csütörtök

Diétás pitypangméz

Maria Treben Egészség Isten patikájából címűkönyvében találkoztam ezzel a receptel még nagyon-nagyon régen...szinte minden évben készítünk pár üveggel, amikor virágzik a gyermekláncfű. Tegnap, amikor kint voltunk a gyerekekkel az udvarba, láttam, hogy épp egy főzetre való van az udvarunkban...ideális hely, mert nem benzingőzös környék. Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsük be a virágokat, amerre nem járnak autók. 

Arra figyeljünk, hogy akkor álljunk neki, ha van időnk rá, mert kb 4-5 órát kell főnie, hogy elég sűrű legyen. De azt is megtehetjük, hogy több ütemben főzzük.

A sötét színe ne riasszon el, a gyümölcscukortól barnult így be. :-) Ízre nagyon finom...:-)



Hozzávalók:

2 marék pitypang virág
1 kg gyümölcscukor
1 l hideg víz
1 db karikára vágott citrom

Elkészítése:

A virágokat jó alaposan mossuk meg, majd öntsük fel a vízzel és tegyük fel főni. 



Amikor már bugyog, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy éjszakát állni a főzetet.'


Másnap szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki szitán keresztül a virágokat. Tegyük bele a gyümölcscukrot és kezdjük el főzni. Arra ügyeljünk, hogy a legalacsonyabb fokozaton legyen a tűzhely...jó sokáig tart, amíg besűrűsödik.Néha-néha keverjünk rajta.





2014. április 1., kedd

Medvehagyma krémleves krutonnal

A hétvégi medvehagyma szüret alkalmával félretettem egy adagot, hogy megpróbálkozom levest főzni belőle...még sosem próbáltam, mégcsak nem is ettem, úgyhogy abszolút lutri alapon álltam neki...:-)  mondjuk az is igaz, hogy szemernyi kétség sem gyötört a sikert illetően, hiszen a növényt nagyon szeretjük, miért ne lenne jó a leves belőle?

És valóvan...nem csalódtam, sőt, még kevésnek is tartottam...dupla adag is elfogyott volna pillanatok alatt...Krutonnal isteni finom volt...:-)

Hozzávalók:

20 dkg medvehagyma
4 szál póréhagyma
5 dkg vaj
4 herezd zúzott fokhagyma
2 db kockára vágott közepea burgonya
1 ek liszt
1 l víz
2 tk vegeta
1,5 dl főzőtejszín
Só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

A póréhagymát szeletekre vágjuk, a medvehagymát darabokra tépkedjük, vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a krumplit. Fedő alatt pároljuk pár percet, majd rászórjuk a lisztet és felöntjük vízzel. Vegetával ízesítjük.

Addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük.  Ízlés szerint sóval, borrsal ízesítjük.  Krutonnal tálaljuk.


Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag

Krémlevesek elengedhetetlen hozzávalója, sőt mi még a bableveshez illetve a savanyú krumplileveshez is szoktunk készíteni...általában sosem elég, amióta Dorka ráérzett az ízére, csak akkor jut nekem is, amikor ő nincs itthon...:-) 

Hozávalók:

10 dkg szikkadt kenyér
3 ek olaj

Elkészítése:

A kenyeret apró kockákra vágjuk és az olajban állandó kevergetés mellett ropogósra sütjük.