Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. június 1., vasárnap

Petrezselymes újburgonya

Gyerekkorom egyik kedvenc krumplikörete, a nagymamám készítette mindig, csak nála ettünk ilyet, mert ennek az a lényege, hogy csak apró újkrumplit használjunk és ne vágjuk el...és ehhez csak a mamának volt türelme,és elkészítette nekünk mert imádtuk...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg apró újkrumpli
1 dl olaj
1 csokor apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítése:

Az apró krumplikról lekaparjuk a héját, jó pepecselős és időigényes meló, de higgyétek el, megéri bajlódni vele, mert nagyon finom...:-) 

Megsózzuk, majd fedő alatt olajban puhára pároljuk. Akkor jó, ha megpirult. Ekkor megszórjuk aprított petrezselyemmel.


2014. április 14., hétfő

Borsos tokány

Nagyon szeretjük a tokányféléket, a borsos verziót azonban mostanában nem készítettem, ennek az az oka, hogy tartottam tőle, hogy a gyerekek majd nem eszik meg, mert erős lesz nekik. Mivel ma készült más is, úgy gondoltam, megpróbálom, ha nem ízlik nekik, esznek mást...vegül aggodalmam feleslegesnek bizonyult...:-) 

Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka
2 fej vöröshagyma
2 szelet füstölt sonka
Kevés olaj
1 fej fokhagyma (lehet kevesebb is)
Bors
Liszt a habaráshoz

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a sonka kockákat kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst és fehéredésig pároljuk. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet és puhára főzzük.

Amikor jó omlós a hús, behabarjuk.  1 ek lisztet összekeverünk 20-30 ml vízzel és besűrítjük vele a tokányt. Ha túl sűrű lenne, adhatunk hozzá kevés vizet.


2014. április 13., vasárnap

Fokhagymás sovány kacsamáj

Nagyon gyakran kerül ez nálunk terítékre, bármilyen májból készíthető, legtöbbször sovány kacsamájból, mint ezúttal is, de sütöttünk már csirke vagy sertés májból is.....:-) 

A recept anyukámtól származik, ő erős őrölt paprikával szokta csinálni, most a gyerekek miatt vegyesen készítem, egy részét édes paprikából...:-) 

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
Liszt
Olaj a sütéshez
1 fej fokhagyma
1 ek őrölt paprika

Elkészítése:

A májat megforgatjuk lisztben, majd bő forró olajban alacsony lángon megsütjük.

Az olajba, amiben sült a máj, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a paprikát, és megforgatjuk benne a májat. Tálalásig benne is hagyjuk.