Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. december 31., szerda

2014. június 28., szombat

Hideg meggyleves

Meleg nyári napokon jól tud esni egy hideg  gyümölcsleves....nálunk ez legtöbbször meggyből készül, mindenkinek ez a kedvence. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, csak arra figyeljünk, hogy előző nap főzzük meg. Két okból:egyrészt, hogy lehűljön, másrészt, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek. Amikor elkészül, nekem szinte sosem ízlik, mindig ízetlennek érzem...pedig mindig alaposan fűszerezek. Aztán másnap.....isteni finom.

Hozzávalók:

50 dkg meggy
1 l víz
1 cs.vaniliás pudingpor
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Cukor ízlés szerint

A tálaláshoz:

Kávétejszín

Elkészítése:


A meggyet a vízben feltesszük főni. Ízlés szerint fahéjat, őrölt szegfűszeget és cukrot adunk hozzá.

A pudingport kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd amikor forr a leves,  folyamatas kevergetés mellett belekeverjük.

Kb 5 percig főzzük tovább, szükség szerint ízesítjük még a fűszerekkel.

Tálaláskor kávétejszínt adunk hozzá.



2014. június 1., vasárnap

Petrezselymes újburgonya

Gyerekkorom egyik kedvenc krumplikörete, a nagymamám készítette mindig, csak nála ettünk ilyet, mert ennek az a lényege, hogy csak apró újkrumplit használjunk és ne vágjuk el...és ehhez csak a mamának volt türelme,és elkészítette nekünk mert imádtuk...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg apró újkrumpli
1 dl olaj
1 csokor apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítése:

Az apró krumplikról lekaparjuk a héját, jó pepecselős és időigényes meló, de higgyétek el, megéri bajlódni vele, mert nagyon finom...:-) 

Megsózzuk, majd fedő alatt olajban puhára pároljuk. Akkor jó, ha megpirult. Ekkor megszórjuk aprított petrezselyemmel.


2014. április 14., hétfő

Borsos tokány

Nagyon szeretjük a tokányféléket, a borsos verziót azonban mostanában nem készítettem, ennek az az oka, hogy tartottam tőle, hogy a gyerekek majd nem eszik meg, mert erős lesz nekik. Mivel ma készült más is, úgy gondoltam, megpróbálom, ha nem ízlik nekik, esznek mást...vegül aggodalmam feleslegesnek bizonyult...:-) 

Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka
2 fej vöröshagyma
2 szelet füstölt sonka
Kevés olaj
1 fej fokhagyma (lehet kevesebb is)
Bors
Liszt a habaráshoz

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a sonka kockákat kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst és fehéredésig pároljuk. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet és puhára főzzük.

Amikor jó omlós a hús, behabarjuk.  1 ek lisztet összekeverünk 20-30 ml vízzel és besűrítjük vele a tokányt. Ha túl sűrű lenne, adhatunk hozzá kevés vizet.


2014. április 13., vasárnap

Fokhagymás sovány kacsamáj

Nagyon gyakran kerül ez nálunk terítékre, bármilyen májból készíthető, legtöbbször sovány kacsamájból, mint ezúttal is, de sütöttünk már csirke vagy sertés májból is.....:-) 

A recept anyukámtól származik, ő erős őrölt paprikával szokta csinálni, most a gyerekek miatt vegyesen készítem, egy részét édes paprikából...:-) 

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
Liszt
Olaj a sütéshez
1 fej fokhagyma
1 ek őrölt paprika

Elkészítése:

A májat megforgatjuk lisztben, majd bő forró olajban alacsony lángon megsütjük.

Az olajba, amiben sült a máj, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a paprikát, és megforgatjuk benne a májat. Tálalásig benne is hagyjuk.



2014. április 12., szombat

Fűszeres sült camambert

Bevásárlás közben ránéztem a camambert sajtra, és eszembe jutott, milyen régen is készítettem sült sajtot....és mivel nagyon szeretjük a kislányommal, így mindjárt dupla adagot sütöttem. 

Nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan kész és nagyon finom...csak ajánlani tudom mindenkinek!!:-) 

Hozzávalók: 1 főre

1 camambert
Kakukkfű
Oregánó
Frissen őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
Chili fűszerolaj
Oliva olaj

Elkészítése:

Egy nagyobb darab alufóliára kevés oliva olajat csurgatunk. Rátesszük a camambert sajtot. Mindkét oldalát sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Aki szereti, chilis olajat permetezhet rá, nagyon finom lesz tőle. 

Késsel 4-5 helyen bemetszük a sajt tetejét. Ahány metszést ejtünk rajra, annyj felé vágjuk a fokhagymát és a megtűzdeljük  vele a sajtot a vágásokba.

Az alufólia 4 csücskét összefogjuk, batyut formázunk belőle. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.


2014. április 10., csütörtök

Fejes saláta, mint saláta....csak, mert szeretem

...olyannyira, hogy az ősszel ültettünk egy csomó palántát abba a pár négyzetméteres kis kertecskénkbe...és íme, ilyen szépre nőttek. Már nagyon vártam, hogy lehessen szedni, nem tudok betellni vele...:-) 

Ezúttal vacsorára a fasírt mellé készítettem köretnek...:-) 


Hozzávalók:

1 fej saláta
4 cl 10%-os ecet
2 dl víz
12 szem édesítő tabletta

Elkészítése:

A salátát leveleire tépkedjük, jó alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

Az ecetben feloldjuk az édesítőt, hozzáöntjük a vizet, meglocsoljuk vele a salátát.



2014. április 4., péntek

Medvehagymás fűszersó

Próbálok minél több módját találni arra, miként lehetne ezt a számomra annyira kedves növényt télre eltenni...ezt a fűszersós változatot most próbálom először, nagyon kíváncsi vagyok, hogy válik majd be...:-) 

Mivel nincs még odakint annyira meleg, hogy az a növény szárítására alkalmas lenne, a sütős megoldást pedig inkább hanyagolom, így ezúttal is a kazán mellett szárítottam, beletelt pár napba, de nem sietünk sehová, így is elkészült...:-) 



Hozzávalók:

20 dkg friss medvehagyma
50 dkg finom szemcsés tengeri só

Elkészítése:

Bár a Maria Treben könyvben azt olvastam, nem mossuk meg szárítás előtt a növényeket, én azért alaposan megmostam, elvégre mégiscsak az erdőből szedtem a leveleket...

Tiszta konyharuhára tesszük a megmosott medvehagyma leveleket, hogy lecsöpögjnek. Széttépkedjük, majd aprítógépben apróra vágjuk a leveleket. Két papírtányérra tesszük, majd jó meleg helyen kiszárítjuk. Mint azt fent már említettem, én a kazánnál szárítottam. 2-3 nap alatt tökéletesen megszáradt.

Ismét aprítógépbe tesszük , apránként adjuk hozzá a sót, miközben jó alaposan átdaráljuk.  Üvegbe öntve tároljuk.

2014. április 3., csütörtök

Diétás pitypangméz

Maria Treben Egészség Isten patikájából címűkönyvében találkoztam ezzel a receptel még nagyon-nagyon régen...szinte minden évben készítünk pár üveggel, amikor virágzik a gyermekláncfű. Tegnap, amikor kint voltunk a gyerekekkel az udvarba, láttam, hogy épp egy főzetre való van az udvarunkban...ideális hely, mert nem benzingőzös környék. Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsük be a virágokat, amerre nem járnak autók. 

Arra figyeljünk, hogy akkor álljunk neki, ha van időnk rá, mert kb 4-5 órát kell főnie, hogy elég sűrű legyen. De azt is megtehetjük, hogy több ütemben főzzük.

A sötét színe ne riasszon el, a gyümölcscukortól barnult így be. :-) Ízre nagyon finom...:-)



Hozzávalók:

2 marék pitypang virág
1 kg gyümölcscukor
1 l hideg víz
1 db karikára vágott citrom

Elkészítése:

A virágokat jó alaposan mossuk meg, majd öntsük fel a vízzel és tegyük fel főni. 



Amikor már bugyog, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy éjszakát állni a főzetet.'


Másnap szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki szitán keresztül a virágokat. Tegyük bele a gyümölcscukrot és kezdjük el főzni. Arra ügyeljünk, hogy a legalacsonyabb fokozaton legyen a tűzhely...jó sokáig tart, amíg besűrűsödik.Néha-néha keverjünk rajta.





2014. április 1., kedd

Medvehagyma krémleves krutonnal

A hétvégi medvehagyma szüret alkalmával félretettem egy adagot, hogy megpróbálkozom levest főzni belőle...még sosem próbáltam, mégcsak nem is ettem, úgyhogy abszolút lutri alapon álltam neki...:-)  mondjuk az is igaz, hogy szemernyi kétség sem gyötört a sikert illetően, hiszen a növényt nagyon szeretjük, miért ne lenne jó a leves belőle?

És valóvan...nem csalódtam, sőt, még kevésnek is tartottam...dupla adag is elfogyott volna pillanatok alatt...Krutonnal isteni finom volt...:-)

Hozzávalók:

20 dkg medvehagyma
4 szál póréhagyma
5 dkg vaj
4 herezd zúzott fokhagyma
2 db kockára vágott közepea burgonya
1 ek liszt
1 l víz
2 tk vegeta
1,5 dl főzőtejszín
Só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

A póréhagymát szeletekre vágjuk, a medvehagymát darabokra tépkedjük, vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a krumplit. Fedő alatt pároljuk pár percet, majd rászórjuk a lisztet és felöntjük vízzel. Vegetával ízesítjük.

Addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük.  Ízlés szerint sóval, borrsal ízesítjük.  Krutonnal tálaljuk.


Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag

Krémlevesek elengedhetetlen hozzávalója, sőt mi még a bableveshez illetve a savanyú krumplileveshez is szoktunk készíteni...általában sosem elég, amióta Dorka ráérzett az ízére, csak akkor jut nekem is, amikor ő nincs itthon...:-) 

Hozávalók:

10 dkg szikkadt kenyér
3 ek olaj

Elkészítése:

A kenyeret apró kockákra vágjuk és az olajban állandó kevergetés mellett ropogósra sütjük.


2014. március 17., hétfő

Rakott kel

A gyerekeim imádják ezeket a rakott zöldséges darálthúsos, rizses kajákat, ezért aztán úgy gondoltam, ezúttal kelkáposztával készítem el...azt tudtam, hogy Dorka nem rajong túlzottan a kelkáposzta főzelékért, de mivel a rakott dolgokért nagyon, így nem hittem, hogy gond lesz vele...tévedtem, de legalább bebizonyosodott, hogy a káposztát minden formában mellőzni kell, ha itthon eszik... Botika pedig a káposztát félretolta, de a többiből nagyon szépen evett...Hát ő se lesz káposzta kedvelő...pedig nagyon finom volt!:-) 



Hozzávalók:

2 dl  rizs
50 dkg darált hús
Kevés olaj
1/2 fej vöröshagyma

Oregánó
Bazsalikom
2 tk őrölt piros paprika
1 fej kelkáposzta
3 dl tejföl
Bors
Fokhagyma granulátum
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Pici olajon megpirítjuk, megsózzuk a rizst, majd felöntjük 4 dl vízzel. Nem kevergetjük, mert akkor leragad. Ha elfőtte a levét, levesszük a tűzről és fedő alatt pihentetjük 15-20 percig.

Közben elkészítjük a húst. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük, oregánóval, bazsalikommal, sóval. Amikor kifehéredett, rászórjuk a paprikát, és kb 2 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk.

A káposztát összevágjuk, lobogó sós vízben kicsit megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet.

Hőálló jénai aljába beleöntjük a rizst, rá a húst a szaftjával együtt, majd a tetejére a káposztát. A káposzta tetejét megkenjük a fokhagyma granulátummal és borssal elkevert tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot.

200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.





2014. március 16., vasárnap

Szarvaspörkölt csipetkével

Vasárnap lévén többfélét főzünk, hogy holnapra is maradjon....ez nálunk nem egy egyszerű feladat, mert sokszor még kihűlni sem marad ideje a kajának, nemhogy másnapra is elég legyen! Szóval, Botika már olyan éhes volt, hogy nem tudta kivárni, amíg elkészül minden, így ő nem ezt ebédelt, aztán elment aludni...amikor aztán felébredt, meglátta ezt a pörit és a csipetkét, majd` kiugrott a kezemből, hogy ő kér ilyet...végül két tányérral még megevett belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 kg szarvas hús
2 fej vöröshagyma
1 darab füstölt szalonna
Kevés olaj
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, ízlés szerint
2 csapott ek őrölt piros papika
3 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől gyúrhatóvá válik


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát a paradicsommal, pici sóval kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, zúzott fokhagymát, együtt pirítjuk egy picit, majd levesszük a tűzről és be.ekeverjük a pirospaprikát. Beledobjuk a felkockázott húst is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon puhára főzzük. A szarvas korától függően hosszabb-rövidebb ideig tarthat, amíg megpuhul. Nekem most szerencsém volt, sikerült egy fiatal példányt kifogni...:-)

Ha puha a hús, beledobjuk a hasábra vágott krumplikat és addig főzzük tovább, amíg a krumpli is megpuhul.

A csipetke hozzávalóiból tésztát gyúrunk.Gombócot formázunk belőle, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, cikkekre vágjuk, és elcsípkedjük azokat. Lobogó vízben kifőzzük.



2014. március 3., hétfő

Sült tarja pirított hagymával

Eredetileg hagymás rostélyost terveztem, de az üzletben nem tűnt frissnek az a marha hús, így inkább egy egyszerű sült tarja mellett döntöttem. Végül is a pirított hagyma ehhez is passzolós, köretnek pedig krumplipürére esett a választásom. Mivel Dorka nem igazán húsos, a krumplipüré viszont a kedvence. Botikának meg mindegy, ő mindent megeszik...:-) 

Hozzávalók:

10 szelet tarja
Vegeta
2 babérlevél
Liszt a forgatáshoz
Kb 1,5 dl víz
Kevés olaj

Elkészítése:

A hússzeleteket kicsontozzuk, előző este besózzuk, vegetával ízesítjük, a babérleveleket rátépkedjük, és másnapig a hűtőben pihentetjük.

Reggel megforgatjuk lisztben, majd egy teflon lábasba tesszük, aláöntjük a vizet és az olajat, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, hőálló tálba tesszük és 200 fokos  sütőben pirosra sütjük.

Pirított hagymával és krumplipürével tálaljuk.




2014. február 26., szerda

Omlós fűszeres csirkemell

Gyors ebéddel készültem ma, borsófőzeléket főztem...gondolkodtam rajta, mit is csináljak hozzá, aztán ráakadtam a fagyon egy csomag csirkemellre...

Bevillant, hogy azt ha hirtelen kisütöm, milyen finom és omlós is tud lenni, és ez az a fajta hús, amit a kislányom is szívesen eszik...újabban sajnos nem sok ilyen van, válogatós korszakát éli.:-) 

De ez most telitalálat volt ma nála...:-) 

Hozzávalók:

1 egész csirkemell
Szárnyas fűszerkeverék
Liszt a forgatáshoz
Olaj a sütéshez

Elkészítése:

A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, besózzuk, szárnyas fűszerrel megszórjuk. Pihentetjük. Érdemes ebéd előtt közvetlenül kisütni, hogy frissen kerüljön a tányérra, nem sok idő, 10 perc alatt megvan...:-) 

Lisztben megforgatjuk a szeleteket, majd nem túl sok forró olajban pindkét felét pár perc alatt megpirítjuk.


2014. február 24., hétfő

Fűszeres párolt zöldbab sült hagyma-és virslikarikákkal

Elhatároztam, hogy hétközben próbálok jobban odafigyelni mikor mit eszem. Hétvégén aztán több mindent megengedek magamnak, így talán nem lesz olyan nagy a "nélkülözés"...:-) 

Elkészítettem hát a mai diétás vacsimat, leülök az asztalhoz, hogy megegyem, erre jön Dorka, hogy ő bizony ilyet kér...de nem ám fehér kenyérrel...diétással. Aztán jött Boti, és nagy nyámmogások közepette kiette az összes virslit a maradék vacsimból...kell ennél jobb diéta?? Rajtam kívül mindenki jóllakott...:-) 

Hozzávalók:

1 gulyásos tányérnyi zöldbab
1 cs.füstli
1 fej vöröshagyma
Vegeta
Fokhagyma granulátum
Petrezselyem zöldje
Kevés oliva olaj

Elkészítése:

A zöldbabot vegetával, fokhagyma granulátummal, aprított petrezselyemmel ízesítjük, mikróban puhára pároljuk.
A szeletekre vágott vöröshagymát a virslikarikákkal együtt olivaolajon megpirítjuk, hozzákeverjük a puhára párolt zöldbabot.


2014. február 23., vasárnap

Tejfölös csirke nokedlivel

...ami igazából tyúkból van...mint utóbb kiderült.:-)  Este kivettem a fagyról a husit, és frankón kitaláltam, hogy tejfölös csirke lesz belőle, az hamar kész van, nem nagy munka, pont jó lesz...

Aztán ahogy főztem, rég kész kellett volna, hogy legyen, de ez még mindig keménykedett...na, nem baj, még finomabb lett...:-)

Hozzávalók:

1 kg csirkecomb (alsó, felső vegyesen)
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 púpos ek őrölt piros paprika
Kevés olaj

1 ek liszt
2 púpos ek tejföl

A nokedlihez:

30 dkg liszt
2 tojás
1 tk só
3 dl víz

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a paradicsomot, zúzott fokhagymát és a húst. Közepes lángon fedő alatt addig főzzük, amíg a hús kifehéredik és levet enged. Ekkor belekeverjük az őrölt paprikát és felöntjük fél liter vízzel.

Alacsony lángon fedő alatt puhára főzzük. Ha időközben elfőli a levét, szükség szerint pótoljuk. Amikor megpuhult a hús, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, ízlés szerint sózzuk.

A nokedli hozzávalóit fakanállal jól elkeverjük, enyhén sós, lobogó vízben kiszaggatjuk. Amikor feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg folyó vízzel átöblítjük.



2014. február 22., szombat

Sült kacsacomb törkölös krumplival és párolt káposztával

Gyerekkoromban nem tartozott éppen a kedvenc ételeim közé a sült kacsa, nem tudom miért, talán mert a nagymamám tartott kacsákat és így sokszor ettünk. Most, hogy már nincs házi kacsánk és igen ritkán eszünk, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz...sőt, nem értettem magam, hogy nem lehetett ezt szeretni??? A törkölös krumplit most már a világ legfinomabb krumpli köretének tartom...:-) 

A párolt káposztát korábban már posztoltam, ITT, találjátok.:-) 

Hozzávalók:

10 db kacsacomb
2 dl víz

A körethez:

50 dkg krumpli


Elkészítése:

A krumplit kockára vágjuk, enyhén sós vízbe puhára főzzük. Leszűrjük.

A combokat jó alaposan megtisztítjuk, besózzuk, egy nagyobb lábosba tesszük, ráöntjük a vizet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Amikor omlós a hűs, hőálló tálba tesszük, ráöntjük a levét is és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A húst kitesszük egy tálra, a zsírjában pedig megforgatjuk a főtt krumplit.


2014. február 14., péntek

Házi tészta Norbi lisztből

A tészta az az egyetlen köret, amiből nem tudok mértéket tartani...nagyon-nagyon szeretem...sajnos, amióta megszületett Botika, rajtam maradt sok-sok kiló, így próbáltam átértékelni az étrendemet... Több-kevesebb sikerrel.:-) 

A tésztáról képtelen voltam lemondani, így lisztet váltottam. Ha sok tésztát szeretnék enni, kizárólag Norbi lisztből készítem, így mondhatni szinte bűntetlenül habzsolhatok...:-) 

Most halászléhez készítettem, így gyufa tészta lett belőle, de bármi másra is használható. Arra figyelni kell, hogy teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos liszt, nehezebb vele dolgozni. Kevesebb tojással, több vízzel gyúrom, így könnyebb összeállítani és utána sodorni is. Kerekre soha, de soha nem lehet sodorni, bárhogy próbáltam, mindig amorf maradt...még jó, hogy a végeredményen nem látszik...:-) 



Hozzávalók:

20 dkg Norbi update 1 lisztkeverék
1 tojás
1 kk só
60 ml víz

Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és beleszórjuk a sól. Összekeverjük. A vizet apránként adjuk hozzá, annyit csak, amennyitől összeáll és gyúrhatóvá válik. Gombócot formázunk belőle.


Mondanám, hogy szép kerekre sodorjuk, de ez lehetetlen ebből a lisztből, így csak annyit mondok, hogy vékonyra sodorjuk...:-)  



Tetszés szerint felvághatjuk, én gyufatésztát vágtam belőle: kb 3 ujjnyi szeletekre vágjuk, majd egymásra tesszük a szeleteket. 



Gyufa vastagságúra szeleteljük.



Lobogó sós vízben főzzük ki.



2014. február 12., szerda

Gyors tarhonyás hús

Ismét egy újrahasznosítási ötletet hoztam...a hétvégén vaddisznó pörkölt volt az ebéd, a hozzá készített csipetke már elfogyott és a pöriből is csak kb egy tányérnyi maradt...kaját nem dobunk ki, tésztát ennyikéhez fölösleges gyúrni, maradt a tarhonyás vagy rizses hús alternatívája...az előbbi mellett döntöttem, azt valahogy jobban szeretem...:-) 

Hozzávalók:

1 tányérnyi maradék pörkölt
1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
Pici só
1 csapott ek őrölt piros paprika
1 pohár (2dl) tarhonya
2 pohár víz (ugyanazzal a pohárral)

Elkészítése:

Először egy pörkölt alapot készítünk. A kockára vágott vöröshagymát megsózzuk picit, majd kevés olajon megpirítjuk. Levesszük a tűzről es belekeverjük a piros paprikát, felöntjük 1 pohár vízzel és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáöntjük a pörköltet és a maradék vizet. Felforraljuk és belekeverjük a tarhonyát.

Állandó kevergetés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg megdagad a tarhonya es majdnem teljesen puha lesz. Ha szükséges, kevés vizet apranként adhatunk hozzá. Amikor majdnem teljesen puha és a lé is kevés van rajta, lekapcsoljuk alatta a gázt és letakarjuk fedővel. Így magaba szívja a maradék levet és megpuhul.


2014. február 10., hétfő

Vörösboros vaddisznó pörkölt csipetkével

Nagyon szeretjük a vadhúst, sajnos elég ritkán jutunk hozzá, de most sikerült szert tenni egy pörköltre való vaddisznó husira. Így aztán ez volt a szombati ebéd nálunk...igen, tudom, ma már hétfő van, kissé el vagyok maradva, de a lényeg, hogy pótolom...:-) 

Hozzávalók:

1 kg vaddisznó hús kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj
3-4 füstölt szalonna bőrke
2 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:


A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, a szalonna bőrkét (csak az íze kedvéért, a végén kivesszük) végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A vaddisznó öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, beledobjuk a hasábokra vágott krumplit és még kb húsz percet főzzük. Ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Cikkekre vágjuk és elcsípkedjük. Lobogó sós vízben kifőzzük.


2014. február 7., péntek

Vanilia sodó

A mákos guba és az aranygaluska elengedhetetlen "tartozéka" a vanilia sodó, de tulajdonképpen bármelyik édes kelt tésztához elkészíthető. Mivel szinte minden héten szerepel nálunk a menüben valamiféle kelt tészta, így arra gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést ez is...:-) 

Hozzávalók:

5 dl tej
3 tojás sárgája
6 ek cukor
1 vaniliás cukor
1 tk vanilia aroma
1 ek liszt

Elkészítése:

4 dl tejet felforralunk, közben a maradék 1 dl-t a többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Amikor felforrt a tej, pár kanállal ramerünk belőle a lisztes egyvelegre, jól összekeverjük, majd az összeset a forró tejbe keverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük gőz fölött, amíg besűrűsödik. Ha nagyon sűrű lesz, kevés tejjel higítható.


2014. február 2., vasárnap

Csirketorta

Többféleképpen szokták ezt a husit elkészíteni, általában őzgerinc formába rakják, amit bacon szeletekkel bélelnek ki, és arra jönnek a sajttal panírozott csirkemell csíkok...nos, én most nem így csináltam, ennek két oka volt, az egyik, hogy sok volt a hús és nem fért volna bele a formába, a másik pedig, hogy hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd és nem volt itthon szeletelt bacon...

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
Vegeta
10 dkg füstölt szalonna (szeletelt bacon helyett)

A panírhoz:

10 dkg liszt
3 tojás
40 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, vegetával ízesítjük. Egy hőálló jénai aljába vékony szalonna szeleteket sorakoztatunk.

A csirkemell csíkokat megforgatjuk először lisztben, majd felvert tojásban, végül reszelt sajtban, és a jénaiba tesszük a füstölt szalonnára szépen egymás mellé, több rétegben, amíg kitart a hús. Ha marad sajt, rászórjuk a tetejére.

Rátesszük a jénai tetejét, ha nincs, akkor alufóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni.






2014. január 31., péntek

Palóc leves, a magam módján

Ezidáig egyszer ettem palóclevest, ennek már jópár éve és annyira, de annyira finom volt, hogy már akkor eldöntöttem, hogy ilyet csinálni fogok...valahogy mégis elfelejtődött....mostanáig, amikor is elhatároztam magam...igen ám, de receptjét nem tudtam...elkezdtem keresgélni a neten...ahány ház, annyi szokás alapon ezer féle variációt találtam...

Tárkonnyal, kaporral, csipetkével, anélkül, répákkal vagy anélkül, birkahúsból, sertésből, csirkéből...azt az ízt kerestem, amit évekkel ezelőtt kóstoltam...hát, nem volt egyszerű...kinyitottam a hűtőt, ami itthon volt, abból gazdálkodtam, mentem a saját fejem után...

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
Kevés olaj
20 dkg zöldbab
20 dkg krumpli
1 csapott ek őrölt piros paprika
Vegeta
Bors
1 ek liszt
1 kis pohár tejföl fele

Elkészítése:

Az apró kockára vágott csirkemellet vegetával megszórjuk és hagyjuk addig állni, ameddig a többi hozzávalót előkészítjük.

A felkockázott vöröshagymát a karikára vágott sárgarépával és petrezselyem gyökérrel kevés olajon megdinszteljük, beledobjuk a húst és fehéredésig pároljuk.

A tűzről levéve megszórjuk piros paprikával és felengedjük vízzel.

Mivel a csirkemell hamar megfő, így beletehetjük mar az elején a zöldbabot is. Tető alatt alacsony lángon addig főzzük, amíg megpuhul a zöldbab is, ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit.

Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a tejfölben elkevert liszttel. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük.


2014. január 29., szerda

Vanilia pudingos derelye

Dorka egyik nap azzal jött haza, hogy pudingos derelye volt az ebéd az oviban....hmmm...kedvet kaptam. Igaz, ami igaz, nem szoktunk itthon ilyet csinálni, boltit meg aztán főleg nem veszünk, ki tudja mi mindennel pakolják tele. Így azon gondolkodtam első körben, hogy milyen legyen a tésztája...?

Ha sima tésztából csinálom, kétségtelenül egyszerűbb, ha krumplisból, azzal kicsit nagyobb macerát veszek a nyakamba, viszont sokkal finomabb..."b" verzió mellett döntöttem...és milyen jól tettem!!!! Nagyon, de nagyon finom lett!!!!

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg krumpli 
25 dkg liszt
2 tk só
1 tojás

A töltelékhez:

1 cs.vaniliás puding
3 ek cukor
3 dl tej


A forgatáshoz:

20 dkg zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 kk só


Elkészítése:

Először a tölteléknek való sűrű pudingot készítjük el. Egy tálkában összekeverjük a pudingport a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingos masszát. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Lehűtjük.

A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet és a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk.

Az időközben kihűlt pudingból diónyi halmokat teszünk a tésztára egymástól 3-4 cm távolságra a tészta feléig. Ezután a másik felét ráhajtjuk. Derelyevágóval felkockázzuk. A kis derelyék széleit villával lenyomkodjuk

Lobogó vízben kifőzzük, ha mind feljött a víz tetejére, leszűrjük, és hideg folyóvízben átöblítjük.

Forró olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a derelyéket.

Fahéjas cukorral tálaljuk.


2014. január 28., kedd

Lasagne

Dorka egész héten lasagnét szeretett volna enni, megígértem neki, hogy hétvégén készítek...így aztán ma megkapta a várva várt lasagnét. Amiből persze nem is evett, mert kuglófot sütöttem aminek az illata belengte a házat...és hát az csábítóbb volt neki...bánni fogja, hogy kihagyta, ebben biztos vagyok...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg darálthús sertés lapockából
1 kis fej vöröshagyma
Kevés olaj
Oregánó
Bazsalikom
1 ek őrölt piros paprika

Lasagne tészta

A sajtos besamel mártáshoz:

Kevés olaj
2 ek liszt
1/2 l tej
10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darálthúst és fehéredésig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, bazsalikommal, oregánóval. Amikor levet eresztett, mehet bele az őrölt paprika és egy nagyon pici víz. Újra forraljuk és a hús el is készült.

Jöhet a sajtos besamel mártás. Olajon megpirítjuk a lisztet, felengedjü apránként a tejjel. Folyamatosan kevergetjük közben, mert könnyen odakap. Amikor besűrűsödött, belekeverjük a reszelt sajtot.

Egy kerámia forma vagy kistepsi alját kibéleljük lasagne tésztával, kanalazunk rá a húsból úgy, hogy mindenhová jusson, majd egy réteg besamelt ugyanígy. Aztán még egy réteg tészta, hús, mártás....addig, ameddig kitart. A tetejére tészta kerül, amire reszelt sajtot szórunk.

200 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt sül meg.





2014. január 27., hétfő

Pulykaragu leves

Nagyon levesesek vagyuk, ezért hát szinte minden nap levessel indul nálunk az ebéd. Vasárnaponként többnyire vagy húsleves van, vagy valami féle ragu. Mindegyiket imadjuk. Különféle képpen variáljuk, vagy a hússal, vagy a tésztával, hogy némiképp azért más legyen.

Ma pulykacombból készült, ami még a benne lévő inak dacára is valami csudafinom...:-) 

Hozzávalók:

2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
20 dkg gomba
2 pulyka alsócomb kockára vágva
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss zeller zöldje aprítva
Kevés olaj

Vegeta
Pár szem egész bors
2 marék cérnametélt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a szeletelt sárgarépával, és petrezselyem gyökérrel valamint a kockázott hússal megpároljuk. Felengedjük vízzel, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és felszeletelt gombát és takaréklángon 2-3 órán keresztül főzzük.

Ha forrásnál habosodik, ügyeljünk rá, hogy a habot távolítsuk el. Ízesítjük ízlés szerint sóval, vegetával, egész borssal.

A végén belefőzzük a cérnametéltet és megszórjuk aprïtott zeller zöldjével.


2014. január 23., csütörtök

Savanyú káposztás tészta

Biztosan lesznek páran, akik furcsán fognak nézni e recept láttán, de higgyék el, nagyon, de nagyon finom!! Mi legalább is nagyon szeretjük. 

Ez is egy olyan kaja, ami "maradékból" készül. A székelykáposzta egy olyan kaja, amit nem lehet kis mennyiségben főzni, bár nálunk nem szokott túl hosszú életű lenni ez sem, így amikor főzünk, elveszünk belőle 30-40 dekányit, megy be a fagyra, és amikor gyors kaja kell, előkapjuk, és savanyú káposztás tészta lesz belőle...:-) 


Hozzávalók:

Az alaphoz:

1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
1 púpos ek őrölt paprika
3 dl víz

A tésztához:

2 merőkanál liszt
2 tojás
Kevés só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

Pörkölt alapot készítünk, azaz a kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a piros paprikát, majd felöntjük vízzel. Főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik, hozzákeverjük a káposztát. Levesszük a tűzről, közvetlenül ebéd előtt keverjük majd össze a tésztával.

A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a gyufatésztát, csak más technikával vágjuk fel. Miután egymásra tettük a tészta csíkokat, trapéz formákra vágjuk úgy, hogy egyet jobbra, egyet balra vágunk.


Lobogó vízben kifőzzük. Közvetlenül evés előtt felmelegítjük a káposztát és belekeverjük a tésztát. 

Jó sok borssal tálaljuk.

2014. január 21., kedd

Gyors marhagulyás

Ma egy újrahasznosítési tippel érkeztem...volt a hűtőben egy gulyásos tányérnyi marhapörkölt. Ez a mennyiség kb egy főre lett volna elég, ezért hát úgy döntöttem, gulyást készítek belőle...Rém egyszerű, gyors és mindannyian jóllaktunk belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma
Kevés olaj
Vegeta ízlés szerint
2 ek őrölt paprika
3-4 szem kockára vágott krumpli
1 tányér marhapörkölt

A csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás 
Csipet só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levesszük, és belekeverjük a piros paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, beledobjuk a krumplit és további annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Közepes lángon addig főzzük így, ameddig a krumpli megpuhul.

Hozzáöntjük a pörköltet. Sóval, vegetával ízesítjük. Amikor felforrt, belefőzzük a csipetkét.


2014. január 17., péntek

Tejfölös-tárkonyos krumplileves

Nyáron roskadásig van az apró kis konyhakertem tárkonnyal...olyannyira, hogy bőven ajándékozok is el belőle, sőt, annak ellenére, hogy nem szívesen teszem, de még irtani is kellett, mert ellepte a fél kertet....és...nem tudom, hogy történhetett, de valahogy elmaradt, hogy tegyek belőle konyhakészen a fagyra. Pedig szoktam, mint minden olyan fűszernövényből, ami nem évelő, vagy ledobja a leveleit...úgyhogy kénytelen voltam szárított tárkonyból főzni a mai levest és hát be kell látnom, nem ugyanaz, sokkal finomabb friss fűszernövényből ez is...mint minden más.

No, de azért nem lett ám rossz! Sőt, nagyon finom, de aki teheti, friss fűszerből készítse!

Hozzávalók:

2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt sonka
5-6 szem krumpli
Tárkony
Petrezselyem zöldje
2 ek liszt
1 kis doboz tejföl
Bors 
Vegeta
1 citrom leve

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén felkockázott füstölt sonkát, zúzott fokhagymát és a szeletekre vágott répákat. Tovább dinszteljük még egy rövid ideig, majd felengedjük vízzel. Sóval, vegetával tárkonnyal ízlés szerint ízesítjük.

Amikor a zöldségek megpuhultak, mehet bele a kockára vágott krumpli.  Addig főzzük tovább, amíg az is megpuhul. Végül behabarjuk a liszttel és az aprított petrezselyemmel elkevert tejföllel. Forralunk rajta még egyet, majd a végén citromlével, borssal ízesítjük.


2014. január 15., szerda

Túró házilag

Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy elővette a hűtőből a tejet, és az savanyú volt...ez elég bosszantó tud lenni, főleg, ha nincs otthon másik...hát így jártam a minap egyik reggel én is, ráadásul a tejes doboz majdhogynem tele is volt...

Úgy döntöttem, nem dobom ki, túrót készítek belőle. Túl sok energia ráfordítást nem igényel, alig pár mozzanat az egész és  gyakorlatilag újrahasznosítottuk az amúgy már kidobásra ítéltetett romlottnak minősített tejet...:-) 

Az elkészült túróból pedig bármit készíthetünk, a boltinál kicsit krémesebb állagú, nagyon finom túrót kapunk.

No, de kezdjük előről....először is, egy kislábosba kiöntjük a megsavanyodott tejet. Kitesszük a pultra és megvárjuk, amíg megalszik. Ez nálam kb másfél nap volt.

Az aludtejet kissé felmelegítjük. Semmiképp nem forraljuk, épp csak kicsit melegítjük. Végül egy műanyag tálra egy szűrőt teszünk, amit kibélelünk egy vékonyabb konyharuhával és beleborítjuk a felmelegített aludttejet. Addig hagyjuk itt, amíg teljesen lecsöpög a leve és már kész is a házi túrónk. Én reggel öntöttem a szűrőbe és estére lecsöpögött.

Most pedig ott pihen a hűtőben és várja, hogy valamit süssek belőle...lehet, hogy pogácsaként végzi...?





2014. január 11., szombat

Kocsonya svábosan...:-)

Végre itt a kocsonya szezon!!Úgyhogy itt volt az ideje egy jókora adag konyocsa elkészítésének. A gyerekek nem eszik nálunk, úgyhogy jó erősen, jő fokhagymásan.....hmmm isteni...:-)

Több féleképpen láttam már elkészíteni, a legtöbb helyen nem tesznek bele őrölt paprikát, van, ahol tojással, máshol répával készítik. Kóstoltam ilyet is, finom is volt, de az igazi számomra mégiscsak az, ahogy mi készítjük:

Hozzávalók:

Sertés csülök, bőrke köröm vegyesen 1,5 kg
5 fej fokhagyma
2 ek őrölt piros paprika
3-4 db cseresznye paprika( elhagyható)
Só ízlés szerint

Elkészítése:

A húsokat előző este alaposan megmossuk, megpucoljuk, besózzuk. Másnap egy nagy fazékban felengedjük vízzel. Ennek a mennyisége fontos, hiszen ha túl sok, fennáll a veszélye, hogy nem dermed meg, ha kevés, akkor pedig kevés lesz a "remegőse". Szóval annyi vízzel öntjük fel, hogy kb három ujjnyira ellepje a húst.

Amikor forr, lehaboljuk, majd beleszórjuk az őrölt paprikát. Beledobjuk a cseresznye paprikákat, a fokhagymákat, 5-6 gerezdet kint hagyunk, ezt majd a tányérok aljába nyersen zúzzuk bele.

Legalább 4 órán keresztül főzzük, addig, hogy a csontról leváljon a hús és a bőrke.

Amikor elkészült, először a húsokat porciózzuk ki tányérokba, kicsontozzuk. A tányérok aljába nyers fokhagymát zúzunk, illetve aki szereti, a megfőtt cseresznye paprikát kinyomjuk. Leszűrjük rá a levet.

Miután megdermedt a leve, hogyasztható.




2014. január 9., csütörtök

Szezámmagos sárgarépa fasírt

Maradt tegnapról lencsefőzelék, és azon agyaltam, mit is kéne mellé csinálni, mert krinolin az már elfogyott, és igaz ami igaz, a hűtőszekrényt sem ártana már feltölteni...

Én az a fajta vagyok, hogy ha nem eszem húst, nem lakok jól...de karácsonykor kicsit azt hiszem túlzásba is sikerült vinnem, így most annyira nem hiányzik.

Eszembe jutott, hogy nyáron különféle zöldségekből készítettem fasírtot...cukkiniből, patisszonból, tökből...ezek most nincsenek raktáron, van viszont sárgarépa...ma ebből csináltam.

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

35 dkg sárgarépa (ez nálam most 3 db volt)
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss zeller zöldje és petrezselyem aprítva
Olaj a sütéshez
+zsemlemorzsa amiben megforgatjuk a fasírtokat

Elkészítése:

A sárgarépát, vöröshagymát aprítógép tökgyalu funkciójával lereszeljük, belezúzzuk a fokhagymát, lesózzuk, majd pihentetjük kb 10 percet, amíg levet enged. Kicsavarjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.

Golyókat formázunk belőle, kicsit ellapítgatjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük.




2014. január 8., szerda

Lencsefőzelék rántott krinolinnal

Kissé rohanósra sikeredett a délelőttöm, úgyhogy mindenképp gyorsan elkészíthető ebédben gondolkodtam...még szerencse, mert közben a kicsi Törpikém minden létező huncutságot elkövetett, hogy rá figyeljek...

Mondjuk az állandó pakolás már jó pár hónapja napirenden van, nem tudom meddig tart, a Dorcinál nem volt ilyen mértékű, úgyhogy emiatt mostanság lerövidülnek a konyhában töltött óráim...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg száraz lencse
2 babérlevél
Kb 1 l víz
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
2 tk só
2 ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A lencsét előző este bő vízben beáztatju, ebben hagyjuk állni főzésig. Másnap kevés vízzel feltesszük főni, amikor forr, leöntjük róla az első levét és frisset öntünk rá.Sózzuk, babérlevelet teszünk hozzá, és puhára főzzük. Szükség szerint időközben öntünk még hozzá vizet. 

Amikor a lencse megpuhult, elkészítjük a rántást. A zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát és a lencsébe keverjük. A rántással együtt még egyszer felforraljuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rántott krinolinnal tálaljuk.




2014. január 6., hétfő

Zöldségleves húsgombóccal

Íme egy kis zöldségleves újragondolt változata...nekünk újdonság volt, korábban még nem főztünk ilyet, de mindenkinek nagyon ízlett...:-)

Hozzávalók:

3 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
Vegeta
Kevés olaj
1 csokor friss zeller zöldje
Pár szem egész bors

A húsgombóchoz:

50 dkg darálthús sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
1 tojás
2 ek rizs
Bors
Fokhagyma granulátum
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a darabolt zöldségeket kevés olajon megpároljuk, majd felöntjük vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.

A gombóchoz a hozzávalókat összekeverjük. Fűszerekből ízlés szerint használunk.

Amikor megpuhultak a zöldségek, diónyi nagyságú gombócokat teszünk bele. Gombócokkal együtt még jó ideig, egy-két órát főzzük alacsony hőfokon. A végén aprított zeller zöldjével ízesítjük

Cérnametéltel tálaljuk.