Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amiből nem lehet eleget készíteni nálunk...általában a legnagyobb lábosom is tele van vele, amikor elkészül, az utolsó gombócokért mégis megy a közelharc...:-)
Nem is csoda, hiszen minden földi jó benne van, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen egy étel nálunk, elég, ha csak a kapor és a borsikafű együttes ízvilágát említem...:-)
És ami nekem egy nagy elismerés volt: egyszer egy vendégünk azt mondta, hogy jobban készítem, mint a székely rokona...:-)
Hozzávalók:
1 kg darált sertés lapocka
1 közepes fej édes káposzta
10℅-os ételecet
Só, bors ízlés szerint
6 gerezd fokhagyma
1 dl rizs
Kevés o
10 dkg kockázott bacon vagy füstölt szalonna/sonka is jó
1 csokor kapor
1 marék borsikafű
Elkészítése:
A káposzta torzsáját kivágjuk, és így egészben, torzsa nélkül, sós ecetes vízben főzzük forrás után kb negyed órát. A főzőlevét úgy ízesítsük, hogy ha megkóstoljuk, túl savanyúnak érezzük.
Közben elkészítjük a darált húst. 1 dl rizst kevés olajon megpirítunk, majd ráöntünk ugyanazzal a pohárral 1 dl vizet. Ha elfőli a levét, kész...ekkor még pattogós a rizs. Hozzáadjuk a húshoz. Belezúzzuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
A káposztáról óvatosan leszedjük a leveleket. A húsból gombócokat formázunk, és a káposztalevélbe tekerjük. Ha nagyon repedne a káposzta, tegyük vissza a lébe bátran, és főzzük még tovább pár percig.
Amikor elfogyott a hús, a gombócokat tegyük egy lábosba, dobjuk bele a bacont, kaprot, borsikafüvet, és a maradék káposztát szeleteljük rá. Végül felöntjük a káposzta főzőlevével, és így lassú tűzön bő egy órát főzzük, addig, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha szükséges, sóval, ecettel menet közben is ízesíthető.
A káposztáról óvatosan leszedjük a leveleket. A húsból gombócokat formázunk, és a káposztalevélbe tekerjük. Ha nagyon repedne a káposzta, tegyük vissza a lébe bátran, és főzzük még tovább pár percig.
Amikor elfogyott a hús, a gombócokat tegyük egy lábosba, dobjuk bele a bacont, kaprot, borsikafüvet, és a maradék káposztát szeleteljük rá. Végül felöntjük a káposzta főzőlevével, és így lassú tűzön bő egy órát főzzük, addig, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha szükséges, sóval, ecettel menet közben is ízesíthető.