Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 8., csütörtök

Hentes tokány

A tokány alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy nem pirítanak alá hagymát, de mint a legtöbb ételnél, így itt is igaz, hogy nem a klasszikus módon, készítem el a dolgokat...nálam semmi nem fekete vagy fehér, mindent szinesítek egy kicsit...:-) 

Hozzávalók:

80 dkg sertés lapocka
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 db paradicsom
2 evőkanál étolaj
Só, bors ízlés szerint
2 db savanyú uborka szeletelve
Fél doboz tejföl
2 teáskanál rozsliszt
Fél dl fehérbor

A köretnek:

25 dkg fusilli

Elkészítése:

A kockára vágott füstölt szalonna zsírját olajon kisütjük. A pörcöt kivesszük.
A zsírjában megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, majd a kockára vágott húst is a zúzott fokhagymával. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk, amíg levet ereszt.

Beletesszük a kockára vágott paradicsomot is. Puhára főzzük a húst. Ha megpuhult, behabarjuk....rozslisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, majd a besűrűsítjük vele a tokányt. Beleöntjük a vörösbort, sóval, borssal ízesítjük, végül belekarikázzuk az uborkát.

Fusilli tésztával tálaljuk.


2013. augusztus 7., szerda

Savanyú krumpli leves

Egy újabb nagypapám által Apatinból hozott családi kedvenc...az a jó a krumpli levesben, hogy millió féleképpen elkészíthető, és akármelyik változatot is választjuk, nem tudunk vele mellélőni, mert mindegyik óriási.

Arról nem beszélve, hogy rendkívül könnyen, gyorsan elkészíthető. Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amit akkor főzünk, amikor kevés idő jut főzőcskézésre.

Mivel ezt is gyufa tésztával esszük, tartalmas, laktató, akár egytálételnek valami féle kelt tésztával is megállja a helyét.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
4 szem krumpli
3 babérlevél
2 púpos evőkanál liszt
1 csapott evőkanál őrölt piros paprika
1 evőkanál ecet(ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Kevés olaj
Só, vegeta ízlés szerint
Gyufa tészta

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon csipet sóval, babérlevéllel megdinszteljük. Hozzákeverjük a lisztet, őrölt paprikát, felöntjük egy levés vízzel, simára keverjük. Beletesszük a kockára vágott krumplit, bő vízzel felöntjük.

Forrásig magas lángon főzzük, utána visszavesszük a lángot, vigyázzunk, mert a liszt miatt könnyen kifut.  Takaréklángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Végül sóval, vegetával, ecettel ízlés szerint ízesítjük.

Gyufa tésztát gyúrunk hozzá a halaszlés bejegyzésemben leírtak szerint. Ha nincs időnk, vagy kedvünk, száraz gyufa tésztát is főzhetünk ki hozzá.


Tojásos lecsó tarhonyával

Sokféleképpen készíthető, számos nagyon finom verzióval találkoztam már, főként az intenzívebben fűszerezettek álltak közelebb az én ízlésemhez, ennek ellenére az igazi lecsó nálam mégis ez maradt, ez, ahogyan anyukám készíti...:-) 

Hozzávalók:

2 kg lecsópaprika
4 db hegyes erős paprika (akik az erőset kedvelik)
6 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál őrölt piros paprika
ízlés szerint só
fél dl olaj
3 egész tojás

Tarhonyához:

1 pohár tarhonya
2 pohár víz
Kevés olaj
1 kávéskanál só

Elkészítése:

A vöröshagymát karikára vágjuk, megsózzuk, majd olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a karikára vágott paprikát, és a kockára vágott paradicsomot. Fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg összeesik, és levet ereszt. Akkor az igazi a lecsó, ha sikerül kapni olyan lecsópaprikát, aminek jó vékony a húsa, hogy kevés levet eresszen...

Amikor kellőképpen összeesett, rászórjuk az őrölt paprikát, ízlés szerint sózzuk.

Ha kezd már sűrűsödni a leve, beleütjük a tojásokat, és még pár percig kevergetjük.

Amikor nagyon sok hegyes erős zöld paprikánk van itthon, csupa erős paprikából készítjük, sőt, még őrölt paprikából is erőset szórunk bele. Ezt azonban csak az erős ízekért fanatikusan rajongóknak ajánlom....olyanoknak, mint mi vagyunk...:-)

Tarhonya

Kevés olajon állandó kevergetés mellett megpirítjuk a tarhonyát, ha szép barna lett, felöntjük vízzel. Innentől kezdve már nem kevergetjük. Ha elforrta a levét, fedővel letakarjuk, és hagyjuk aggódni...