Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 13., péntek

Gombaleves

Tegnap bevásárolni mentünk Dorkával...a zöldséges részlegnél jártunk, mert gombát akartam venni a tokányhoz, amikor Dorka megkérdezte, hogy mikor csinálok már végre gombalevest...? 

Nagyon megörültem az ötletnek, mert így már meg is volt a mai leves...a fél kg gomba nagyobbik feléből főztem, mert sokat nem csinálok, hiszen nem tartható el, így mindig csak annyit készítek, amennyi biztosan elfogy...:-) 

Hozzávalók:


1 kis fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
4 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
Kevés olaj
2 tk őrölt piros paprika
1 l víz
1 csapott ek liszt
2 ek tejföl
2 marék tetszőleges tészta /én reszeltkét tettem bele/
Só,bors ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem aprítva

Elkészítése:


A vöröshagymát, zöldségeket, és a gombát az olajon megdinszteljük, sózzuk, majd amikor levet engedett, beletesszük az őrölt paprikát, felengedjük vízzel és addig főzzük alacsony lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Amikor minden puha, beletesszük a tésztát, majd behabarjuk a tejfölös liszttel. Forralunk még egyet rajta, és levehető a tűzről...a legvégén tesszük bele az aprított petrezselymet, mert mi úgy szeretjük, ha ropogós...ha valaki jobban szereti úgy, hogy együtt fő a levessel, korábban is bele lehet szórni.


2013. szeptember 12., csütörtök

Stíriai metélt

Sosem csináltam még korábban, csak halvány emlékképeim derengenek gyerekkoromból, és akkor sem volt túl gyakran...agyaltam először a miértjén, de aztán hamar rájöttem az okára: elég macerás...de azért egy évben egy alkalmat úgy gondolom mindenképp megérdemelne a kis nudlik gyártása...:)

Aztán a következő kérdés, ami megfogalmazódott bennem, az az volt, hogy ez vajon milyen kategória? Desszert, vagy sütemény, hiszen sütni is kell!? Elnézést a tudatlanságomért, azoktól, akik nálam okosabbak-e téren, vagy jobban ismerik ezt a nagyon finom édes tésztás ételt....végül úgy döntöttem, mi desszertként fogjuk fogyasztani, így ebben a blogban kapott helyet, nem a sütemények között...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg túró
25 dkg liszt
2 tojás
1 kk só

A krémhez:

4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin
2 dl tejföl
1 cs vaniliás cukor
Fél citrom héja

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk, metélteket vágunk belőle. Loogó vízben kifőzzük.

A krémhez a tojásokat ketté választjuk,  a sárgáját robotgéppel kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral, citromhéjjal és a margarinnal. Belekeverjük a tejfölt, majd a már megfőtt metéltet. Legvégén összekeverjük a tojáshabbal.

Egy hőálló jénait megkenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a metéltet. 200 fokos sütőben kb fél órát sütjük.






2013. szeptember 11., szerda

ÚJ BLOGOT NYITOTTAM....

....azok kedvéért, akik csak főzni, illetve csak sütni szeretnek, kettéválasztottam...így mostantól ez lesz a főzős blog, itt továbbra is megtalálható majd minden finomság, ami a konyhámban készül, legyen az leves, főétel, vagy épp desszert, minden, ami nem süti.

Az új helyre kerültek a sütemények, torták, kelt tészták és a kenyér félék is...IDE várok tehát mindenkit, aki a sütés iránt érdeklődik inkább...süssünk, süssünk valamit...mert enni jó...:-) 

Mivel napi rendszerességgel sütök ezt-azt, így időszerűvé vált véleményem szerint a két terület szeparálása...így hát kedves olvasó, ha tetszettek a süteményeim, tortáim, akkor ott a helyed az új blogon, megtisztelnél, ha csatlakoznál, és rendszeres látogatómként köszönthetnélek ott is...:-) Így biztosan nem maradsz majd le semmi új finomságról, ha ismét elkap a sütési láz...