Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 7., hétfő

Vadas

Mint ahogyan egy csomó minden mást, ezt sem úgy készítjük mi, ahogy általában mindenki más...én úgy szeretem, ha pikáns, savanykás ízű...a karamellizált cukros verzió nem tartozik a kedvenceim közé...nem azért, mert az nem finom, csupán így szoktam meg...

Nem utolsó szempont az sem, hogy töredéke idő alatt elkészül ebben a formában...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg marha comb szeletelve
5 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz tejföl
3 babérlevél
Só, bors ízlés szerint
2-3 ek mustár/ízlés szerint lehet több-kevesebb/
Olaj
4 ek liszt

Elkészítése:


A hús szeleteket besózzuk, borsozzuk, mustárral bekenjük.Amíg áll a pácban, a répákat,hagymákat megpucoljuk, tökgyalun lereszeljük, majd kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük kb egy liternyi vízzel, beletesszük a hús szeleteket.

Addig főzzük, ameddig megpuhul a hús...ha már jó omlós, elkészítjük a rántást. Kb fél dl olajat felforrósítunk, belekeverjük a lisztet, és beleöntjük a zöldséges húsba.

A végén tejföllel, borssal, mustárral ízesítjük, hogy kellemesen savanykás pikáns íze legyen...:-)

Zsemlegombóccal tálaljuk...elkészítéséről korábban ITT írtam.


2013. október 6., vasárnap

Zsemlegombóc

A klasszikus pirított zsemlekockás zsemlegombóc soha nem tartozott a kedvenc köreteim közé, éppen ezért örültem meg nagyon, amikor az egyik tv műsorban a nénik másféle módon készítették el...így aztán hamar kipróbáltam, és ez a fajta gombóc végül jóval közelebb áll az én ízlésemhez...:-) 

Hozzávalók:

1/2 zsemle áztatva
20 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
1 csokor friss petrezselyem aprítva
Víz

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál  keményebb állagú legyen.

Lobogó vízbe evőkanállal belekanalazzuk, kifőzzük. 


2013. október 5., szombat

Káposzta főzelék fasírozottal

Dorka lányom tegnap panaszkodott, hogy kelkáposzta főzelék volt az ebéd az oviban...és akkor hirtelen jött a felismerés: ezer éve nem csináltam...és mivel a nagylány úgyis az óvodában ebédel, így nem kellett több félét főznöm...:-) 

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, egészséges...és nagyon szeretem.:-)  Persze a főzelék önmagában kevés, így fasírozottat gondoltam mellé...

Szóval jól kigondoltam mindent, erre a legközelebbi boltban nem volt kelkáposzta, csak kínai kel...az meg nem kell a főzelékhez, így maradtam a sima káposztánál, mivel már ráállítottam a gondolataimat...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
2 szem krumpli
3 babérlevél
Kevés olaj
5 gerezd fokhagyma
2 púpos ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A káposztát késsel összevágjuk, lobogó vízzel leforrázzuk. Ezután egy lábosba tesszük a kockára vágott krumpli, és a babérlevelek társaságában és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig legyen.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a káposzta is és a krumpli is megpuhul. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzákeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve mehet bele az őrölt paprika.

Ezzel sűrítjük be a káposztàt, forralunk rajta egyet, és levehetjük a tűzről...:-)

Fasírozottal tálaljuk, az elkészítését ITT olvashatjátok...