Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 10., csütörtök

Gombás kelpástétom

Egy újságban találkoztam ezzel a recepttel...ahogy megláttam, abban a pllanatban eldöntöttem, hogy ez kell nekem!!:-) 

Ez volt az első alkalom, hogy elkészïtettem, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó, mert valami fergetegesen finom!!!

Bár a kelkáposzta elég meegosztó kaja, nalunk se szereti minenki, de a káposztakedvelők körében viharos siker lesz, ez borítékolható!:-) 

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
50 dkg gomba
20 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 ek olaj
2 tk vegeta
1 ek citromlé
15 dkg reszelt sajt
1,5 dl tejföl
4 tojás
3 szelet szendvics kenyér
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A kelkáposzta levelek levélnyelét vastag késsel kivágjuk, majd enyhén sós forró vízben 2 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagjuk. A gombát szeletekre, a répát és a hagymát finomra vágjuk.

Kb 20 cm hosszú szögletes sütőformát kikenünk olajjal, kibéleljük a levelekkel, hogy túllógjanak a forma peremén. A maradék levelet apróra vágjuk.

A fele olajat felforrósítjuk, és a gombát addig pároljuk benne, amíg elfőli a levét. Ha kész, átöntjük egy tálba és a serpenyőben a maradék olajon megpároljuk a répát, a hagymát, és a felaprított káposzta levelet. Megszórjuk vegetával, meglocsoljuk citromlével. Jól elkeverjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük. A sajtot a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat. A kenyeret elmorzsoljuk..

Az egészet a zöldségekkel összekeverjük, sóval, borssal, szerecasendióval ízesítjük.

A masszát a kellevelekkel bélelt formába kanalazzuk, ráhajtjuk a leveleket, és olajjal megkent sütőpapírral lefedjük. Vízzel töltött tepsibe állítjuk, és 70 percig sütjük. Ha kihűlt, szeletelhető.




Krumplipüré

Dorka lányom kedvenc körete, de azon kivételes ételek közé tartozik, amit mindenki szeret...egyszerű, gyors, nagyon finom.

Sokféleképpen elkészíthető, ahány ház, annyi szokás, én nem bonyolítom túl ezt sem, van aki tejszínt, tejfölt tesz hozzá, én maradok a margarin és a meleg tej kombinációjánál....különlegessége leginkább a lágyságában, és a krémességében rejlik, mintsem a fűszerezésén...

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
8 dkg margarin
170 ml langyos tej
Só ízlês szerint
Csipet szerecsendió

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára főzzük. Krumplinyomóval még melegen passzírozzuk, hozzáadjuk a tejet, margarint...sóval, szerecsendióval ízesítjük. Robotgéppel habosítjuk.




2013. október 9., szerda

Hamis halászlé

Mit tegyünk, ha halászlét szeretnénk enni, de nem tudunk halat venni? Vagy, ami valószínűbb, a halászlé levét nagyon szeretjük, de a halat nem...és hát a halhúst kidobni elég nagy luxus, ilyen árak mellett...meg hát amúgy is...kaját nem dobunk ki...:-)

Szóval tudom, hogy nem ugyanaz, mint egy igazi halászlé, de mi nagyon szeretjük...gyors, olcsó, egyszerű....és nagyon, de nagyon finom...:-)

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma
1 nagy vagy 2 közepes krumpli
1,5 l víz
2 tk só
1 púpos ek őrölt piros paprika
3 knorr halászlé kocka

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát, és krumplit felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval. Amikor forr, beletesszük az őrölt paprikát majd a halászlé kockát.

Közepes lánggon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a lé besűrűsödik.

Gyufatésztával, kevés nyers hagymával tálaljuk. A gyufatésztáról, illetve annak elkészítéséről korábban ITT írtam bejegyzést.