Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 29., szerda

Vanilia pudingos derelye

Dorka egyik nap azzal jött haza, hogy pudingos derelye volt az ebéd az oviban....hmmm...kedvet kaptam. Igaz, ami igaz, nem szoktunk itthon ilyet csinálni, boltit meg aztán főleg nem veszünk, ki tudja mi mindennel pakolják tele. Így azon gondolkodtam első körben, hogy milyen legyen a tésztája...?

Ha sima tésztából csinálom, kétségtelenül egyszerűbb, ha krumplisból, azzal kicsit nagyobb macerát veszek a nyakamba, viszont sokkal finomabb..."b" verzió mellett döntöttem...és milyen jól tettem!!!! Nagyon, de nagyon finom lett!!!!

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg krumpli 
25 dkg liszt
2 tk só
1 tojás

A töltelékhez:

1 cs.vaniliás puding
3 ek cukor
3 dl tej


A forgatáshoz:

20 dkg zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 kk só


Elkészítése:

Először a tölteléknek való sűrű pudingot készítjük el. Egy tálkában összekeverjük a pudingport a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingos masszát. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Lehűtjük.

A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet és a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk.

Az időközben kihűlt pudingból diónyi halmokat teszünk a tésztára egymástól 3-4 cm távolságra a tészta feléig. Ezután a másik felét ráhajtjuk. Derelyevágóval felkockázzuk. A kis derelyék széleit villával lenyomkodjuk

Lobogó vízben kifőzzük, ha mind feljött a víz tetejére, leszűrjük, és hideg folyóvízben átöblítjük.

Forró olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a derelyéket.

Fahéjas cukorral tálaljuk.


2014. január 28., kedd

Lasagne

Dorka egész héten lasagnét szeretett volna enni, megígértem neki, hogy hétvégén készítek...így aztán ma megkapta a várva várt lasagnét. Amiből persze nem is evett, mert kuglófot sütöttem aminek az illata belengte a házat...és hát az csábítóbb volt neki...bánni fogja, hogy kihagyta, ebben biztos vagyok...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg darálthús sertés lapockából
1 kis fej vöröshagyma
Kevés olaj
Oregánó
Bazsalikom
1 ek őrölt piros paprika

Lasagne tészta

A sajtos besamel mártáshoz:

Kevés olaj
2 ek liszt
1/2 l tej
10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darálthúst és fehéredésig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, bazsalikommal, oregánóval. Amikor levet eresztett, mehet bele az őrölt paprika és egy nagyon pici víz. Újra forraljuk és a hús el is készült.

Jöhet a sajtos besamel mártás. Olajon megpirítjuk a lisztet, felengedjü apránként a tejjel. Folyamatosan kevergetjük közben, mert könnyen odakap. Amikor besűrűsödött, belekeverjük a reszelt sajtot.

Egy kerámia forma vagy kistepsi alját kibéleljük lasagne tésztával, kanalazunk rá a húsból úgy, hogy mindenhová jusson, majd egy réteg besamelt ugyanígy. Aztán még egy réteg tészta, hús, mártás....addig, ameddig kitart. A tetejére tészta kerül, amire reszelt sajtot szórunk.

200 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt sül meg.





2014. január 27., hétfő

Pulykaragu leves

Nagyon levesesek vagyuk, ezért hát szinte minden nap levessel indul nálunk az ebéd. Vasárnaponként többnyire vagy húsleves van, vagy valami féle ragu. Mindegyiket imadjuk. Különféle képpen variáljuk, vagy a hússal, vagy a tésztával, hogy némiképp azért más legyen.

Ma pulykacombból készült, ami még a benne lévő inak dacára is valami csudafinom...:-) 

Hozzávalók:

2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
20 dkg gomba
2 pulyka alsócomb kockára vágva
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss zeller zöldje aprítva
Kevés olaj

Vegeta
Pár szem egész bors
2 marék cérnametélt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a szeletelt sárgarépával, és petrezselyem gyökérrel valamint a kockázott hússal megpároljuk. Felengedjük vízzel, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és felszeletelt gombát és takaréklángon 2-3 órán keresztül főzzük.

Ha forrásnál habosodik, ügyeljünk rá, hogy a habot távolítsuk el. Ízesítjük ízlés szerint sóval, vegetával, egész borssal.

A végén belefőzzük a cérnametéltet és megszórjuk aprïtott zeller zöldjével.