Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. február 14., péntek

Házi tészta Norbi lisztből

A tészta az az egyetlen köret, amiből nem tudok mértéket tartani...nagyon-nagyon szeretem...sajnos, amióta megszületett Botika, rajtam maradt sok-sok kiló, így próbáltam átértékelni az étrendemet... Több-kevesebb sikerrel.:-) 

A tésztáról képtelen voltam lemondani, így lisztet váltottam. Ha sok tésztát szeretnék enni, kizárólag Norbi lisztből készítem, így mondhatni szinte bűntetlenül habzsolhatok...:-) 

Most halászléhez készítettem, így gyufa tészta lett belőle, de bármi másra is használható. Arra figyelni kell, hogy teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos liszt, nehezebb vele dolgozni. Kevesebb tojással, több vízzel gyúrom, így könnyebb összeállítani és utána sodorni is. Kerekre soha, de soha nem lehet sodorni, bárhogy próbáltam, mindig amorf maradt...még jó, hogy a végeredményen nem látszik...:-) 



Hozzávalók:

20 dkg Norbi update 1 lisztkeverék
1 tojás
1 kk só
60 ml víz

Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és beleszórjuk a sól. Összekeverjük. A vizet apránként adjuk hozzá, annyit csak, amennyitől összeáll és gyúrhatóvá válik. Gombócot formázunk belőle.


Mondanám, hogy szép kerekre sodorjuk, de ez lehetetlen ebből a lisztből, így csak annyit mondok, hogy vékonyra sodorjuk...:-)  



Tetszés szerint felvághatjuk, én gyufatésztát vágtam belőle: kb 3 ujjnyi szeletekre vágjuk, majd egymásra tesszük a szeleteket. 



Gyufa vastagságúra szeleteljük.



Lobogó sós vízben főzzük ki.



2014. február 12., szerda

Gyors tarhonyás hús

Ismét egy újrahasznosítási ötletet hoztam...a hétvégén vaddisznó pörkölt volt az ebéd, a hozzá készített csipetke már elfogyott és a pöriből is csak kb egy tányérnyi maradt...kaját nem dobunk ki, tésztát ennyikéhez fölösleges gyúrni, maradt a tarhonyás vagy rizses hús alternatívája...az előbbi mellett döntöttem, azt valahogy jobban szeretem...:-) 

Hozzávalók:

1 tányérnyi maradék pörkölt
1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
Pici só
1 csapott ek őrölt piros paprika
1 pohár (2dl) tarhonya
2 pohár víz (ugyanazzal a pohárral)

Elkészítése:

Először egy pörkölt alapot készítünk. A kockára vágott vöröshagymát megsózzuk picit, majd kevés olajon megpirítjuk. Levesszük a tűzről es belekeverjük a piros paprikát, felöntjük 1 pohár vízzel és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáöntjük a pörköltet és a maradék vizet. Felforraljuk és belekeverjük a tarhonyát.

Állandó kevergetés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg megdagad a tarhonya es majdnem teljesen puha lesz. Ha szükséges, kevés vizet apranként adhatunk hozzá. Amikor majdnem teljesen puha és a lé is kevés van rajta, lekapcsoljuk alatta a gázt és letakarjuk fedővel. Így magaba szívja a maradék levet és megpuhul.


2014. február 10., hétfő

Vörösboros vaddisznó pörkölt csipetkével

Nagyon szeretjük a vadhúst, sajnos elég ritkán jutunk hozzá, de most sikerült szert tenni egy pörköltre való vaddisznó husira. Így aztán ez volt a szombati ebéd nálunk...igen, tudom, ma már hétfő van, kissé el vagyok maradva, de a lényeg, hogy pótolom...:-) 

Hozzávalók:

1 kg vaddisznó hús kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj
3-4 füstölt szalonna bőrke
2 kisebb krumpli

A csipetkéhez:

30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:


A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, a szalonna bőrkét (csak az íze kedvéért, a végén kivesszük) végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A vaddisznó öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, beledobjuk a hasábokra vágott krumplit és még kb húsz percet főzzük. Ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Cikkekre vágjuk és elcsípkedjük. Lobogó sós vízben kifőzzük.