Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 30., kedd

Marhahúsleves cérnametélttel

Húslevest készíteni nagyon szeretek, mert roppant mód egyszerű, elfődögél magában, sok teendő nincs vele és igen finom, akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét...:-)

Hozzávalók:

2 db nagyobb marha húsoscsont
2 db petrezselyem gyökér
4 db nagyobb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 közepes méterű zellergumó fele
1 fél karalábé
1 TV paprika
8-10 szem egész bors

Vegeta
1 csokor petrezselyem levél
2-3 db cseresznye paprika, az erős ízek kedvelőinek...:)
10 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A csontokat felrakjuk főni annyi vízben, hogy az ellepje. Ha forr, leöntjük az első levét, így nem kell majd haboljuk, és elkerülhetjük azt a bosszantó végkifejletet, hogy négy óra főzés után zavaros lesz.

A sárgarépát, petrezselymet négy felé vágjuk hosszában, feldaraboljuk a zellert, és a karalábét is nagyobb darabokra, a vöröshagymát egészben tesszük bele, ha az összes zöldség a csont mellett van a fazékban, felöntjük bő vízzel, mert a négy óra alatt sokat elfő.

Először nagyobb lángra kapcsolunk alatta, majd forrást követően kis lángon  fő tovább.  4 órán keresztül főzzük lassú tűzön, a vége felé ízesítjük sóval, vegetával.

Felteszünk vizet, és kifőzzük a cérnametéltet.



Amikor elkészült a levesünk, leszűrjük a levét egy tálba, a zöldségeket és a tésztát külön tálaljuk.
                                    

                                     

2013. július 29., hétfő

Barátfüle kicsit másképp



Letelt az egy hét, véget ért a nyaralás...ismét itt vagyok, főzőcskére fel!!! :-)

Nagypapám apatini származású, ő hozta onnan ezt a receptet, és általa ismertük, és szerettük meg mi is...ő csak pelstili-nek hívja...maga a szó jelentése annyi: párnácska, mert olyan ez az étel, mint a barátfüle....csak éppen ízre egészen más...:)

Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg liszt
4 tojás
1 teáskanál só
kb 1 dl víz

a töltelékhez:

2 szem krumpli
1 csokor friss petrezselyem
1 kávéskanál só
1 tojás (elmaradhat)

a szószhoz:

3 szelet szárazabb kenyér
kevés olaj
1 kávéskanál só
3 kávéskanál őrölt piros paprika
2 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény, puhábbra gyúrjuk. Ha összeállt, papírvékonyra kisodorjuk.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és vízben megfőzzük. Utána összetörjük villával, az apróra vágott petrezselyemmel, sóval és a tojással összekeverjük.

Diónyi kupacokat teszünk belőle a tésztára. A kupacokat kb 3 cm távolságba tesszük egymástól szép sorban egészen a tészta feléig. A tészta másik felét ráhajtjuk.

Derelyevágóval  körbevágjuk a "párnácskákat". Lobogó vízben kifőzzük.

Elkészítjük a szószt: A kenyeret apró kockákra vágjuk, megsózzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Rászórjuk az őrölt paprikát, és a tejfölt.

Arra figyeljünk, hogy csak közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a szószt a tésztával, hogy jó szaftos maradjon.





2013. július 20., szombat

Hurrá nyaralunk

A mai bejegyzésem után egy rövid ideig pihenőre vonulok, merthogy holnap reggel megkezdjük azt az egy hetet, amire már hónapok óta készülünk...végre hátunk mögött hagyjuk a hétköznapokat, és nyaralni indulunk...:)

Vár a Balaton, nagylányom tele izgalommal várja már az utazás pillanatát...lelkesen csomagolja be az elmaradhatatlan játékait, amik velünk utaznak... pici fiam még nem látta a magyar tengert...(jövő hónapban lesz egy éves), a strand, az állatkert, mind-mind újdonság lesz számára...reméljük az időjárás is kedvezni fog nekünk...

Ezalatt az idő alatt nem főzőcskézek...kezdődik a pihi...:

                                                                 2013.07.21-28