Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 1., csütörtök

Császármorzsa

Általában a desszertek között találkozhatunk a császármorzsával, ennek ellenére a mi étlapunkon főételként szerepel.

Többféleképpen elkészíthető, anyukám pl a palacsinta tésztás változatot készíti, nekem ez vált be.

Hozzávalók:

100 g búzadara
7 g liszt
250 ml tej
1 teáskanál vanilia aroma
3 tojás
100 g kristálycukor
1 teáskanál citrom aroma

sütéshez:

60 g vaj

tálaláshoz:

porcukor
dzsem

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük  a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és állni hagyjuk egy jó fél órát, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.

Közben a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.

A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.

A vajat felolvasztjuk egy teflonos serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.

Forrón, porcukorral meghintve, valamilyen lekvárral, dzsemmel tálaljuk.

Egy négy fős családnak dupla mennyiséggel nyugodtan számolhatunk, főleg, ha mindenki szereti a császármorzsát...:)





Padlizsán katalán módra

A többféle néven is ismert egyre népszerűbb padlizsán, a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, a mi családunkban sajnos méltatlanul keveset szerepel az étlapon.

Változatos ételeket készíthetünk belőle, egész évben kapható viszonylag megfizethető áron, ráadásul nagyon egészséges zöldség.

Hozzávalók:

Fél kg padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
2 keményre főtt tojás
Kevés olaj
Só,bors ízlés szerint
10 gramm zsemlemorzsa
2 evőkanál tejföl
50 gramm füstölt sajt reszelve

Elkészítése:

A padlizsánt ketté vágjuk, bemetszük, sistergő olajban megforgatjuk. Ezután a belsejét kikaparjuk. Úgy kell kikaparni, hogy minél kevesebb hús maradjon benne, szinte csak a héja, de az ne sérüljön meg, mert tányérként fog funkcionálni.

Tipp: ha nem sikerül úgy kikaparni, hogy a héja ne sérüljön meg, akkor sincs gond, pirítós kenyérre feltétként  a töltelék nagyon isteni és laktató.


A padlizsán husát felkockázzuk, és a szintén kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, illetve a felaprított petrezselyemmel együtt olajban puhára pároljuk.

Ha megpuhult, hozzákeverjük a kockára vágott főtt tojást, sót, borsot, és a sajtot.

Megtöltjük vele a padlizsán "tányért". 1-1 evőkanál tejfölt locsolunk rá, majd a tetejét megborsozzuk.

200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt barnára sütjük.




2013. július 31., szerda

Kávés gyümölcsjégkrém házilag

A forró nyári napok elengedhetetlen fogása a fagyi, vagy jégkrém...nekem személy szerint teljesen mindegy, csak édes és hűvös legyen...

De legyen szó akár fagyiról, vagy jégkrémről, sajnos mindegyiket horror áron árulják újabban, ezért döntöttem úgy, hogy magam fogok készíteni, hogy egész nyáron a hétköznapok része lehessen, és nem csak a gyerekeknek...

Így jóval költséghatékonyabb, arról nem beszélve, hogy saját magam találhatok ki finomabbnál finomabb összeállításokat.

A joghurt alapösszetevő, most éppen ananászosat találtam a hűtőben, és mivel tombol a barack szezon, egyértelmű, hogy a gyümölcs őszibarack lett, és mivel épp kávézni készültem, hirtelen ötlettől vezérelve beleöntöttem egy kiskanállal.

Így született meg a mai jégkrémünk...

Hozzávalók:

1 doboz ananászos joghurt
3 db őszibarack
1 kávéskanál presszó kávé

6 db-os jégkrémforma ( IKEÁ-ban kapható)

Elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel összeturmixoljuk, beleöntjük a formákba, és már mehet is a fagyra...csak győzzük kivárni, amíg megfagy....:-)