Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 3., szombat

Túrógombóc

Valahogy sosem tartozott a kedvenc ételeim közé a túrógombóc, talán azért, mert nem megfelelően volt elkészítve...aztán rátaláltam erre a receptre és egycsapásra megváltozott a véleményem erről az ételről.

Nem éppen a klasszikus túrógombóc recept, de éppen ezért szeretem, mert ez különleges...aki ismer, az tudja, hogy mindent szeretek, ami nem hétköznapi, illetve a hétköznapi dolgokból is tudok különlegeset varázsolni...:-)

A másik dolog pedig, ami megtetszett ebben a receptben, hogy édesítőszeres, így talán kevésbé hízlalós...mostanában nem vagyok túl jó barátságban a kilókkal...

Hozzávalók:

50 dkg túró
10 dkg gríz
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
5 evőkanál édesítő
Csipet só
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaniliás cukor
1 kávéskanál citrom aroma

Tálaláshoz:

10 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 doboz natúr joghurt
1 evőkanál édesítő
2 teáskanál meggylekvár

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, és a  fehérjét kemény habbá verjük, a többi hozzávalót összedolgozzuk. Óvatosan belekeverjük a habot a masszába. Fél órát állni hagyjuk.


Vizes kézzel  gombócokat gyúrunk, lobogó sós vízben 5 percig főzzük, végül cukrozott dióba forgatjuk. A cukor helyett itt is használhatunk édesítőt, pl  gyümölcscukrot.

A natúr joghurtba belekeverjük az édesítőt és a lekvárt, a meggy savanykás ízétől pikánssá válik. Ezzel meglocsolva,porcukrozva tálaljuk.





Rakott cukkini

A cukkinit azért szeretem, mert nagyon sokszínű, változatosan elkészíthető zöldség, íze különböző fűszerekkel remekül befolyásolható.

A kisebb, 15-20 cm-s példányokat sem meghámozni, sem pedig a magházát kikaparni nem szükséges, ezért célszerű kisebb darabokat válogatni a piacon, vagy abban az állapotban leszedni a konyhakertben.

Hozzávalók:

1 közepes méretű cukkini
50 dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss oregánó, és kakukkfű
1 teáskanál őrölt paprika
50 ml víz
6 db lapsajt
3 db paradicsom
Reszelt sajt
Fél pohár tejföl
1 pohár(1 dl) rizs
2 pohár víz
Kevés olaj

Elkészítése:

A rizst csipet sóval forró olajon állandóan kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a 2 dl vízzel. Ezután már nem kevergetjük, megvárjuk, amíg elfőli a levét, ezután a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk aggódni egy jó negyed órát.

Ez idő alatt elkészítjük a húst.Egy kislábosban a kockára vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük az 50 ml vízzel. Felforraljuk, és ha megpuhult a hús, levehetjük a tűzről.

Egy hőáló kerámia tál aljára beborítjuk a rizst, ennek a tetejét sűrűn beborítjuk vékonyra szeletelt cukkinivel, amit megsózunk, darálunk rá borsot.

Ennek a tetejére kerülnek a lapsajtok, majd erre a darált hús a megmaradt levével együtt. Következik még egy réteg sűrűn rakott vékonyra szelr cukkini, rá só, bors, majd jönnek a paradicsom karikák, végül a reszelt sajt, és a tetejére locsoljuk a tejfölt.

200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.


2013. augusztus 2., péntek

Töltött paprika

Olvastam valahol, hogy a töltött paprika kifejezetten nyári étel...hát nálunk nem...évszaktól függetlenül, ha csak eszünkbe jut, már meg is főzzük. Azok közé az ételek közé tartozik, amit nem lehet, és nem is érdemes kis adagban főzni, mert nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el belőle...:-) 


Hozzávalók:

A szószhoz:

350 g sürített paradicsom
1 l víz
20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Kevés olaj
Csipet só
3 evőkanál liszt

A gombóchoz:

50 dkg darálthús(én sertés lapockából készítettem)
3-4 db tv paprika
1 egész tojás
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl rizs
1 teáskanál só
2 teáskanál bors
2 teáskanál őrölt piros paprika

A körethez:

3-4 szem krumpli

Elkészítése:


A sürített paradicsomot egy lábosba felöntjük vízzel, és amíg felforr elkészítjük a gombócnak való darálthúst.

Hozzáadjuk a husihoz a kockára vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a félpuhára főtt rizst...befűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt paprikával, és hozzáadjuk a tojást is.

Megtöltjük vele a paprikákat, a maradék húsból gombócokat gyúrunk, és a paradicsomba tesszük. Hagyjuk főni, amíg a hús megpuhul. Időnként megrázogatjuk a lábost, hogy le ne égjen.

Amikor megpuhult a hús, ez jó fél óra...kivesszük egy tányérra a gombócokat, ízlés szerint megcukrozzuk a szószt és elkészítjük a rántást: forró olajba belekeverjük a lisztet, pirítjuk egy kicsit, majd a paradicsomba keverjük.

Pár perc múlva visszatesszük a gombócokat, összeforraljuk, és máris kész vagyunk...:-) 

Kockára vágott főtt krumplival tálaljuk.