Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 4., vasárnap

Őszibarack krémleves

A krémleveseket egyrészt azért szeretem, mert elkészítésük roppant egyszerű és gyors, másrészt kímélik a gyomrot, vacsorának is ideálisak, arról nem is beszélve, hogy nagyon finomak.

Mivel itt a kánikula, ráadásul tombol az őszibarack szezonja, adta magát egy jó hideg őszibarack krémleves.

Hozzávalók:

15 db őszibarack
1 dl főzőtejszín
1 kávéskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Cukor ízlés szerint
1 teáskanál liszt

Elkészítése:

A barackot kockára vágjuk, egy fazékban felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Befűszerezzük, édesítjük.

Forrás után botmixerrel összemixeljük, majd a lisztet a tejszínnel összekeverve behabarjuk, még egyszer felforraljuk.




2013. augusztus 3., szombat

Túrógombóc

Valahogy sosem tartozott a kedvenc ételeim közé a túrógombóc, talán azért, mert nem megfelelően volt elkészítve...aztán rátaláltam erre a receptre és egycsapásra megváltozott a véleményem erről az ételről.

Nem éppen a klasszikus túrógombóc recept, de éppen ezért szeretem, mert ez különleges...aki ismer, az tudja, hogy mindent szeretek, ami nem hétköznapi, illetve a hétköznapi dolgokból is tudok különlegeset varázsolni...:-)

A másik dolog pedig, ami megtetszett ebben a receptben, hogy édesítőszeres, így talán kevésbé hízlalós...mostanában nem vagyok túl jó barátságban a kilókkal...

Hozzávalók:

50 dkg túró
10 dkg gríz
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
5 evőkanál édesítő
Csipet só
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaniliás cukor
1 kávéskanál citrom aroma

Tálaláshoz:

10 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 doboz natúr joghurt
1 evőkanál édesítő
2 teáskanál meggylekvár

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, és a  fehérjét kemény habbá verjük, a többi hozzávalót összedolgozzuk. Óvatosan belekeverjük a habot a masszába. Fél órát állni hagyjuk.


Vizes kézzel  gombócokat gyúrunk, lobogó sós vízben 5 percig főzzük, végül cukrozott dióba forgatjuk. A cukor helyett itt is használhatunk édesítőt, pl  gyümölcscukrot.

A natúr joghurtba belekeverjük az édesítőt és a lekvárt, a meggy savanykás ízétől pikánssá válik. Ezzel meglocsolva,porcukrozva tálaljuk.





Rakott cukkini

A cukkinit azért szeretem, mert nagyon sokszínű, változatosan elkészíthető zöldség, íze különböző fűszerekkel remekül befolyásolható.

A kisebb, 15-20 cm-s példányokat sem meghámozni, sem pedig a magházát kikaparni nem szükséges, ezért célszerű kisebb darabokat válogatni a piacon, vagy abban az állapotban leszedni a konyhakertben.

Hozzávalók:

1 közepes méretű cukkini
50 dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss oregánó, és kakukkfű
1 teáskanál őrölt paprika
50 ml víz
6 db lapsajt
3 db paradicsom
Reszelt sajt
Fél pohár tejföl
1 pohár(1 dl) rizs
2 pohár víz
Kevés olaj

Elkészítése:

A rizst csipet sóval forró olajon állandóan kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a 2 dl vízzel. Ezután már nem kevergetjük, megvárjuk, amíg elfőli a levét, ezután a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk aggódni egy jó negyed órát.

Ez idő alatt elkészítjük a húst.Egy kislábosban a kockára vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük az 50 ml vízzel. Felforraljuk, és ha megpuhult a hús, levehetjük a tűzről.

Egy hőáló kerámia tál aljára beborítjuk a rizst, ennek a tetejét sűrűn beborítjuk vékonyra szeletelt cukkinivel, amit megsózunk, darálunk rá borsot.

Ennek a tetejére kerülnek a lapsajtok, majd erre a darált hús a megmaradt levével együtt. Következik még egy réteg sűrűn rakott vékonyra szelr cukkini, rá só, bors, majd jönnek a paradicsom karikák, végül a reszelt sajt, és a tetejére locsoljuk a tejfölt.

200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.