Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 5., hétfő

Kecskepörkölt túróscsuszával

Soha nem ettem még kecskehúst, annyi infom volt róla, hogy nagyon ízletes, birkáéhoz hasonló az íze. Kaptunk egy kilónyi kecskecombot, és mivel alkalom van, úgy gondoltam, ideje kipróbálni, milyen is pörköltnek...:-)

Hát, annyit mondok, aki tud, szerezzen be kecskehúst, és próbálja ki, mert sok finom pörköltet ettem már, de ennyire jót még nem...:-) 

Hozzávalók:

1 kg kecskecomb kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj

A körethez:

1 csomag csusza tészta
25 dkg túró
1 doboz tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A kecske öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Túrós csusza

A tésztát sós vízben kifőzzük. Hőálló jénai tálba tesszük.

A kockára vágott szalonnát egy gulyásos tányérban lefedve zsírjára sütjük,(így nem lesz szalonna-szag az egész lakásban).

A túrót a tésztára morzsoljuk, meglocsoljuk tejföllel, a szalonna levével, majd rászórjuk a pörcöt.

200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.









2013. augusztus 4., vasárnap

Őszibarack krémleves

A krémleveseket egyrészt azért szeretem, mert elkészítésük roppant egyszerű és gyors, másrészt kímélik a gyomrot, vacsorának is ideálisak, arról nem is beszélve, hogy nagyon finomak.

Mivel itt a kánikula, ráadásul tombol az őszibarack szezonja, adta magát egy jó hideg őszibarack krémleves.

Hozzávalók:

15 db őszibarack
1 dl főzőtejszín
1 kávéskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Cukor ízlés szerint
1 teáskanál liszt

Elkészítése:

A barackot kockára vágjuk, egy fazékban felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Befűszerezzük, édesítjük.

Forrás után botmixerrel összemixeljük, majd a lisztet a tejszínnel összekeverve behabarjuk, még egyszer felforraljuk.




2013. augusztus 3., szombat

Túrógombóc

Valahogy sosem tartozott a kedvenc ételeim közé a túrógombóc, talán azért, mert nem megfelelően volt elkészítve...aztán rátaláltam erre a receptre és egycsapásra megváltozott a véleményem erről az ételről.

Nem éppen a klasszikus túrógombóc recept, de éppen ezért szeretem, mert ez különleges...aki ismer, az tudja, hogy mindent szeretek, ami nem hétköznapi, illetve a hétköznapi dolgokból is tudok különlegeset varázsolni...:-)

A másik dolog pedig, ami megtetszett ebben a receptben, hogy édesítőszeres, így talán kevésbé hízlalós...mostanában nem vagyok túl jó barátságban a kilókkal...

Hozzávalók:

50 dkg túró
10 dkg gríz
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
5 evőkanál édesítő
Csipet só
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaniliás cukor
1 kávéskanál citrom aroma

Tálaláshoz:

10 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 doboz natúr joghurt
1 evőkanál édesítő
2 teáskanál meggylekvár

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, és a  fehérjét kemény habbá verjük, a többi hozzávalót összedolgozzuk. Óvatosan belekeverjük a habot a masszába. Fél órát állni hagyjuk.


Vizes kézzel  gombócokat gyúrunk, lobogó sós vízben 5 percig főzzük, végül cukrozott dióba forgatjuk. A cukor helyett itt is használhatunk édesítőt, pl  gyümölcscukrot.

A natúr joghurtba belekeverjük az édesítőt és a lekvárt, a meggy savanykás ízétől pikánssá válik. Ezzel meglocsolva,porcukrozva tálaljuk.