Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 6., kedd

Krumplis tészta uborka salátával

Finom, olcsó, laktató főètele akár a rohanós hétköznapoknak is. Igazi remek fogás a magyaros konyhát kedvelőknek, azt azonban be kell látni, hogy elengedhetetlen " tartozéka" az uborka  valamelyik savanyított változata: legyen szó salátáról, kovászos-, vagy csak sima savanyú uborkáról...én ma uborka salátával tálalom...

Hozzávalók:

5 db nagyobb  krumpli
3 fej/1 nagy fej vöröshagyma
4 evőkanál őrölt paprika
Só ízlés szerint
étolaj
25 dkg fodros nagykocka tészta

Elkészítés:

A krumplit és a hagymát meghámozzuk, kockára vágjuk.  A hagymát megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk az őrölt paprikát, beletesszük a krumplit, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy az ellepje a krumplit. Ha a krumpli megpuhult kész az alap.


Kifőzzük a tésztát, de nem keverjük bele az alapba, csak közvetlenül evés előtt, így nem szívja fel a szaftot a tészta, és nem lesz száraz.

                             


Zöldbableves gyufa tésztával


Mindenféle zöldségből készült levest nagyon szeretünk, a zöldbab levest pedig különösen, gyufa tésztával már-már egytálételként is simán megállná a helyét, olyan sűrű és laktató.

A mai ebéd zöldségeit mind frissen a kis konyhakertünkből szedtem össze…:-)


Hozzávalók:

40 dkg sárga hüvelyű vágott zöldbab
1 db nagyobb petrezselyemgyökér
2 db nagyobb sárgarépa
1 db paprika,1 db paradicsom…elhagyható,ha épp nincs kéznél
6 gerezd fokhagyma
4 kávéskanál őrölt paprika
1 evőkanál liszt
Só,vegeta ízlés szerint
1 csokor petrezselyem zöldje
étolaj
25 dkg gyufa tészta

Elkészítés:

A sárgarépát,petrezselymet meghámozzuk,karikára vágjuk, megsózzuk, majd a zöldbabbal együtt megdinszteljük egy kevés olajon. Amikor levet eresztett, rázúzzuk a fokhagymát, meghintjük a liszttel, majg rászórjuk a paprikát is, és felengedjük vízzel. Vegetával ízesítjük
Forrásnál figyelni kell rá,mert a liszttől kifut,ha nem vagyunk résen... :-)
Puhára főzzük. Az összevágott petrezselymet én a végén teszem bele, amikor már nem főzöm, úgy szeretem, ha ropog a fogam alatt…:-)

Kifőzzük a gyufa tésztát, ha nincs idő és kedv friss tésztát gyúrni, úgy az igazi, ha házilag készített gyufatésztát tálalunk hozzá, de erre nem mindig van idő….

Külön tálaljuk, így mindenki annyit vesz magának, és olyan arányban, ahogy ő szereti…:-)

                                      

2013. augusztus 5., hétfő

Kecskepörkölt túróscsuszával

Soha nem ettem még kecskehúst, annyi infom volt róla, hogy nagyon ízletes, birkáéhoz hasonló az íze. Kaptunk egy kilónyi kecskecombot, és mivel alkalom van, úgy gondoltam, ideje kipróbálni, milyen is pörköltnek...:-)

Hát, annyit mondok, aki tud, szerezzen be kecskehúst, és próbálja ki, mert sok finom pörköltet ettem már, de ennyire jót még nem...:-) 

Hozzávalók:

1 kg kecskecomb kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj

A körethez:

1 csomag csusza tészta
25 dkg túró
1 doboz tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A kecske öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Túrós csusza

A tésztát sós vízben kifőzzük. Hőálló jénai tálba tesszük.

A kockára vágott szalonnát egy gulyásos tányérban lefedve zsírjára sütjük,(így nem lesz szalonna-szag az egész lakásban).

A túrót a tésztára morzsoljuk, meglocsoljuk tejföllel, a szalonna levével, majd rászórjuk a pörcöt.

200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.