Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 21., szerda

Levendulás limonádé

Megint tanultam valamit....kb egy vödörnyi levendula éldegél a kertben, és szerencsére évről évre egyre csak terebélyesedik a bokor...valószínűleg azért, mert eddig még nem tudtuk, hogy a számos gyógyhatása mellett limonádé is készíthető belőle...azt tudtam, hogy sok mindenre jó, de addig még nem jutottam el, hogy végiggondoljam, hogyan is tudnám én ezt hasznosítani...?



Több se kellett, ahogy hazaértem, már neki is álltam limonádét készíteni levendulából....még ki sem hűlt, melegen megkóstoltam, és az íze kísértetiesen hasonlított a borsmenta teára, amit gyerekkoromban nagyon szerettem, és ezért gyakran ittunk is, úgyhogy arra gondoltam, milyen jó lesz ez így ebben a formában, melegen teának, amikor pedig kihűlt, limonádénak....aztán eszembe jutott, hogy idén már aligha, mert leágazóban a szezon, de jövőre, ha nyílik megint, és hozzáférek a méhektől, mindenképp...:-) 

Hozzávalók:

1 kis csokorlevendula virág
0,5 l meleg-,1 l hideg víz
Cukor ízlés szerint
1 citrom leve

Elkészítése:

Fél liter vizet felforralunk, és leforrázzuk vele a levendulát. Hagyjuk aggódni kb 10 percig, leszűrjük, hozzáöntjük a hideg vizet, citrommal, cukorral ízesítjük.

Úgy is csinálhatjuk, hogy az összes vizet felforraljuk, és melegen teaként isszuk, ha kihűlt limonádéként...:-) 


Jókai bableves

Korábban említettem már, hogy mekkora egy bableves-rajongó banda vagyunk...így aztán, már nem, mintha megunnánk, de a változatosság gyönyörködtet alapon többféle verzióban is elkészítjük...legyen az száraz, vagy fejtett, csülkös, vagy gulyás...ma a Jókai verzió van soron...:-)

Hozzávalók:


50 dkg szárazbab
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom


rántáshoz:

8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika

a tálaláskor:

tejföl

Elkészítése:

A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.

Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, kolbász karikákat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforrt takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.

Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe. Felforraljuk újból, és már kész is.  Tejföllel meglocsolva tálaljuk.







2013. augusztus 20., kedd

Mákos guba vanilia sodóval

A mákos guba nagyon könnyen, és gyorsan elkészíthető édesség. Valahol olvastam, hogy ez az édesség az újévhez kötődik, mondván, hogy a sok apró mákszem sok pénzt, és szerencsét hoz az új évben. Ennek ellenére, bár nem túl gyakori desszert nálunk (sajnos), sosem újévkor készítjük el.

Egyetlen módon rontható el, véleményem szerint, mégpedig úgy, ha kevés benne az anyag, és száraz. Sodóval azonban elronthatatlan....az igazán finomságos borsodóval lenne, de mivel gyerekek vannak a háznál, maradunk a vanilia sodónál...:-)

Hozzávalók:

10 kifli
1 l tej
10 dkg margarin
15 dkg mák
15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Aki szereti, mazsolát tehet bele
1 citrom reszelt héja

A sodóhoz:

0,5 l tej
1 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3 tojássárgája
1 csomag valiliás cukor (vanilia rúddal lenne az igazi, úgyhogy ha van otthon, feltétlenül az kerüljön bele...:-)

Elkészítése:

A kifli karikára vágjuk, hagyjuk pár órát szikkadni. A forró tejben felolvasztjuk a margarint és leforrázzuk vele a kiflikarikákat.

A mákot a cukorral együtt ledaráljuk, majd beleforgatjuk a margarinos tejben megáztatott kiflikarikákat.

Jénai tálba tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk.

Elkészítjük a vanilia sodót. 4 dl tejet felteszünk forrni a vaniliás cukorral. Közben a tojássárgáját a liszttel és a cukorral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük. A meleg tejből hozzáteszünk egy kicsit, majd hozzáöntjük a forró tejhez, és gőz fölött kissé besűrűsítjük.