Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 8., vasárnap

Bodzalekvár

Gyerekkoromban egyszer egy bodzaszedés alkalmával egy nagyon csúnya baleset ért, azóta semmilyen formában nem fogyasztottam bodzát...Mondjuk az is igaz, hogy a bodza nálam a szörpöt jelentette, és nem tudtam, hogy mást is készítenek belőle...mint pl. lekvárt, ami teljesen más ízű, mint az általam korábban ismert és nem túl népszerű szörp...ez valami isteni!!!

Hozzávalók:

5 kg bodza-termés
1 kg cukor
6 citrom
4 zacskó dzsemfix 3:1

Elkészítése:

Leszemezzük a bodza termést, cukorral, valamint a citromok kifacsart levével felfőzzük. Forrás után 10 percig főzzük, majd paradicsom-passzírozóval átpasszírozzuk.

Visszatesszük a tűzre, elkeverjük benne a dzsemfixet, és még kb 5 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, és mehet a polcra...:-)


Savanyú szilva

Pár éve kaptunk egy üveg savanyú szilvát, és valami csudafinom volt az édes és a savanyú együttes íze...akár savanyúságként, akár csak egy esti nasiként is kiváló...most, hogy ismét itt a szilva szezon, és szerencsére terem is rendesen azon túl, hogy a fagyasztó már tele van vele, és lekvár is készült jó pár üveggel, eszembe jutott a savanyúság is.

Mivel még sosem csináltam, így kicsit bátortalanul csak egy üveggel próbálkozom, aztán, ha olyan finom lesz, mint amit pár éve kóstoltam, akkor jövőre indul a nagyüzem...:-) 

Savanyúság alaprecept

Hozzávalók: 

2 l víz
2 dl 20%- os ecet
1 marék só
30 dkg cukor
1 kk kénpor
Tetszőleges zöldség/gyümölcs

Elkészítése:

A szilvákat megmossuk, üvegbe tesszük, felöntjük a hidegen összekevert savanyúság lével.





2013. szeptember 6., péntek

Gyufatészta

Nagy tésztakedvelő famili vagyunk, így elég gyakoriak nálunk a tésztás kaják...tudom, hogy nem a legegészségesebb köret, de hát mit csináljunk...nagyon szeretjük. Minden féle fajtát, de leginkább ez a nyerő... Így hát mindig hatalmas adagot gyúrunk, ha véletlenül maradna, mehet a fagyra, hogy vészhelyzetben legyen mihez nyúlni...:-) 

Nagyon nem is mérjük a lisztet, amikor készül a tészta, hanem úgy számoljuk ki, mekkora adag legyen, hogy hányan vagyunk...ahány fő, annyi merőkanál liszt...persze ez függ attól is, mekkora az a merőkanál, illetve ki mennyire tésztás...mi nagyon...:-) 

Azt szokták mondani, hogy 10 dkg lisztenként kell 1 tojás, mi annyit nem használunk, egyrészt drága a tojás, kevesebből is ugyanolyan jó, másrészt nagyon kemény lesz a tészta és sokkal nehezebb lesz kisodorni...:-) 

A halászlé elengedhetetlen kelléke ez mifelénk, de a pörkölteket, bablevest, savanyú krumpli levest is ilyen tésztával készítjük. Úgyhogy arra gondoltam, mindenképpen megérdemel egy önálló bejegyzést...:-) 



Hozzávalók 5 főre:

5 merőkanál liszt
3 tojás
Kevés só
Annyi víz, hogy összeálljon a tészta

Elkészítése:

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, gombócot formálunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, és a tállal, amiben gyúrtuk, letakarjuk kb 20 percre. Erre azért van szükség, hogy puhuljon, és majd könnyebb legyen sodorni. 2-3 mm vastagságú kör alakra sodorjuk.


Pihentetjük egy kicsit, majd feldaraboljuk a tésztát keresztben kb 4-5 cm széles csíkokra. Ezeket a csíkokat egymás tetejére tesszük, és így vágjuk fel a tésztacsíkokat gyufaszálhoz hasonló méretű hasábokra.



Lobogó sós vízbe dobjuk, és amikor feljött a minden tészta a víz tetejére, akkor szűrhetjük le. Leszűréskor hideg vízzel jól öblítsük át addig, amíg kihűl, hogy ne legyen mászkos.