Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 18., szerda

Fejtettbab leves

Kaptunk a déditől egy zacskó fagyasztott fejtett babot múlt héten, úgyhogy ennek örömére már ma meg is főztem egy jó nagy fazékkal...úgy szeretjük, ha jó sűrű, tartalmas. Annyira, hogy nálunk ez már csak egytálételként fut, mert utána már senkinek sem kellene főétel...max. valami kelt tészta...:-) és persze abban sem volt hiány...:-) 

Hozzávalók:

80 dkg fejtett bab
4 sárgarépa 1 nagyobb petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt piros paprika
1 paradicsom
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés olaj
1 csokor friss petrezselyem

A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 tojás
Csipet só

Tálaláshoz:

Tejföl


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a karikára vágott sárgarépát, a petrezselymet és a babot kevés olajon pároljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha engedett egy kevés levet, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, felengedjük vízzel, és közepes lángon puhára főzzük. Vegetával ízesítjük.

Amíg megpuhul, meggyúrhatjuk és elcsípkedhetjük a tésztát.

Ha a bab és a zöldség is elég puha, beledobjuk a csipetkét, és már csak addig főzzük tovább, amíg mind feljön a tetejére. A legvégén szórjuk rá az aprított petrezselymet.

Tálalásnál, aki szereti tehet bele tejfölt...




2013. szeptember 16., hétfő

Dinsztelt petrezselymes krumpli

A köret nálunk a szűk keresztmetszet...kevés olyat tudnék felsorolni, ami a család minden tagjának a kedvére való. Az egyik ilyen a krumpli...ezért hát próbálkozom különböző módon, változatosan tálalni...:-) 

Itt egy régi új variáció krumpli köretnek...a gyermekkoromat idéző íz, mi nagyon szeretjük. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és valami új.

Hozzávalók:

5 szem krumpli apró kockákra vágva
1 dl olaj
Só ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem aprítva

Elkészítése:


A krumplit egy teflon serpenyőbe tesszük, sózzuk, meglocsoljuk az olajjal. Fedő alatt közepes lángon puhára dinszteljük. Közben néha kevergetjük, hogy ne süljön le.

Amikor puha, és szépen megpirult, levehetjük a tűzről.


2013. szeptember 15., vasárnap

Íjászmester kedvence

Még bankos éveim hajnalán kaptam a melóhelyen egy recepteskönyvet csupa-csupa finomságos magyar receptekkel, Az Árpád-háztól az újkori magyar konyháig...ebben a könyvben találtam rá erre az isteni húsételre, amit azóta is rendszeresen elkészítek, és szinte azonnal a családom kedvencévé is vált...nem véletlenül...:-) 

Hozzávalók:

2 csirkemell
12 dkg vékony szelet húsos szalonna
1 közepes vöröshagyma
4 dkg liszt

A tésztához:

15 dkg liszt
2 dl sör
2 tojás
2 ek olaj
1 csapott mokkáskanál só

A sütéshez:

Olaj

Elkészítése:


A húst 2 centis kockákra, a szalonnàt, hagymát hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Váltakozva 4 saslikpálcára húzzuk úgy, hogy a végére hús kerüljön, majd lisztben meghempergetjük.

A tésztához a lisztet a sörrel, tojássárgájával és az olajjal simára keverjük, megsózzuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.

A nyársat ebbe a masszába mártjuk, majd bő forró olajban megsütjük.