Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 5., szombat

Káposzta főzelék fasírozottal

Dorka lányom tegnap panaszkodott, hogy kelkáposzta főzelék volt az ebéd az oviban...és akkor hirtelen jött a felismerés: ezer éve nem csináltam...és mivel a nagylány úgyis az óvodában ebédel, így nem kellett több félét főznöm...:-) 

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, egészséges...és nagyon szeretem.:-)  Persze a főzelék önmagában kevés, így fasírozottat gondoltam mellé...

Szóval jól kigondoltam mindent, erre a legközelebbi boltban nem volt kelkáposzta, csak kínai kel...az meg nem kell a főzelékhez, így maradtam a sima káposztánál, mivel már ráállítottam a gondolataimat...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
2 szem krumpli
3 babérlevél
Kevés olaj
5 gerezd fokhagyma
2 púpos ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A káposztát késsel összevágjuk, lobogó vízzel leforrázzuk. Ezután egy lábosba tesszük a kockára vágott krumpli, és a babérlevelek társaságában és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig legyen.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a káposzta is és a krumpli is megpuhul. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzákeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve mehet bele az őrölt paprika.

Ezzel sűrítjük be a káposztàt, forralunk rajta egyet, és levehetjük a tűzről...:-)

Fasírozottal tálaljuk, az elkészítését ITT olvashatjátok...


2013. október 4., péntek

Tojáspörkölt tarhonyával

Régi időkben azért készítették az emberek ezt az ételt, mert olcsó volt és laktató...a mai világban ez az előbbi már nem mondható el, nagyon drága lett a tojás, így egy négy tagú család esetén már meggondolandó, hogy ne válasszunk-e inkább mást ebédre....jó, nem mindenki van ezzel így, de úgy gondolom, sajnos nagyon sokakra igaz...

Ma csak kettecskén ebédeltünk itthon a kisfiammal, ezért gondoltam, hogy ez kerül az asztalra...gyorsan elkészíthető, így nem kellett az egész délelőttöt a konyhában töltenem. Alap esetben talán galuskával tálaltam volna, de mivel Botika imádja a tarhonyát, így erre esett a választásom, szerettem volna kedvezni neki...:-) 

Hozzávalók:

5 db főtt tojás
1 nagy fej hagyma
Só, bors ízlés szerint
2 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a piros paprikát, felöntjük kb 3 dl vízzel. Sűrű pörköltalapot készítünk.

Beledobjuk a kockára vágott főtt tojást pár percig még összefőzzük, és már kész is az ebéd...:-) 

Tarhonyával tálaljuk.


2013. október 3., csütörtök

Házi készítésű ételízesítő

Mostanában nagyon rákaptam arra, hogy lehetőségeimhez mérten amit csak lehet házilag készítsek el...így hát nagyon megörültem, amikor a facebookon megláttam, hogy a vegetát sem bonyolult itthon elkészíteni.

Úgy gondoltam, mindenképp megpróbálom, hiszen így legalább biztos lehetek abban, hogy mi is az, amivel ízesítem az ételt, amit a családomnak adok...hogy az valóban valódi friss zöldségekből van mesterséges tartósítószerek nélkül...:-) 

Az alapanyagok összetétele, és azok aránya tetszőlegesen összeállítható, ízlés szerint, a lényeg, hogy 2 kg friss zöldség legyen. Én a következőkből állítottam össze:



Hozzávalók:

7 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
4 tv paprika
2 kápia paprika
1 zeller gumó
2 paradicsom
8 gerezd fokhagyma
3 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor zeller zöldje
5 szál zellerszár
30 dkg só

Elkészítése:

A zöldségeket jól megmossuk, nagyobb darabokra felvágjuk. Erre csak azért van szükség, hogy beleférjen az aprító gépbe. Az eredeti recept szerint húsdarálóval kellett volna ledarálni, de én úgy gondoltam, aprítógéppel ugyanolyan jó lesz...:-) 


Ha készen vagyunk az aprítással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezt a mennyiséget két tepsibe tettem, és 50 fokos légkeveréses sütőbe tettem szárítani. 

Egyszerűbb lenne a dolgom, ha nyár lenne, kánikulában egyszerűbb, és gyorsabb a kiszárítása...de így is megoldható.

Mivel így elég hosszadalmas a művelet, kiegészítettem azzal, hogy pl. kenyérsütés után maradékhőre is betettem a sütőbe...:-) Így is eltartott 3 napig és egy tepsi tönkre is ment, mert véletlenül kint maradt, és nem volt elég meleg neki...

Ha kiszáradt, hozzákeverjük a sót, és az aprítógépben megpörgetjük pár körre...

Szóval, amire figyelni kell, ha nem nyári forróságban készítjük: 

  • Lehetőség szerint minden nap szárítsuk sütőben 50-60 fokon légkeveréssel, vagy ha így nem, maradékhővel
  • Gyakran kevergessük meg, minél hézagosabban legyen a tepsiben
  • Ne maradjon kint szobahőmérsékleten szárítás nélkül, mert megbuggyan( levet ereszt, és kellemetlen szaga lesz)
  • A sütővel óvatosan bánjunk, ha túl forró, megég, és megint csak használhatatlan lesz