Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 6., vasárnap

Zsemlegombóc

A klasszikus pirított zsemlekockás zsemlegombóc soha nem tartozott a kedvenc köreteim közé, éppen ezért örültem meg nagyon, amikor az egyik tv műsorban a nénik másféle módon készítették el...így aztán hamar kipróbáltam, és ez a fajta gombóc végül jóval közelebb áll az én ízlésemhez...:-) 

Hozzávalók:

1/2 zsemle áztatva
20 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
1 csokor friss petrezselyem aprítva
Víz

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál  keményebb állagú legyen.

Lobogó vízbe evőkanállal belekanalazzuk, kifőzzük. 


2013. október 5., szombat

Káposzta főzelék fasírozottal

Dorka lányom tegnap panaszkodott, hogy kelkáposzta főzelék volt az ebéd az oviban...és akkor hirtelen jött a felismerés: ezer éve nem csináltam...és mivel a nagylány úgyis az óvodában ebédel, így nem kellett több félét főznöm...:-) 

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, egészséges...és nagyon szeretem.:-)  Persze a főzelék önmagában kevés, így fasírozottat gondoltam mellé...

Szóval jól kigondoltam mindent, erre a legközelebbi boltban nem volt kelkáposzta, csak kínai kel...az meg nem kell a főzelékhez, így maradtam a sima káposztánál, mivel már ráállítottam a gondolataimat...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
2 szem krumpli
3 babérlevél
Kevés olaj
5 gerezd fokhagyma
2 púpos ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A káposztát késsel összevágjuk, lobogó vízzel leforrázzuk. Ezután egy lábosba tesszük a kockára vágott krumpli, és a babérlevelek társaságában és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig legyen.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a káposzta is és a krumpli is megpuhul. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzákeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve mehet bele az őrölt paprika.

Ezzel sűrítjük be a káposztàt, forralunk rajta egyet, és levehetjük a tűzről...:-)

Fasírozottal tálaljuk, az elkészítését ITT olvashatjátok...


2013. október 4., péntek

Tojáspörkölt tarhonyával

Régi időkben azért készítették az emberek ezt az ételt, mert olcsó volt és laktató...a mai világban ez az előbbi már nem mondható el, nagyon drága lett a tojás, így egy négy tagú család esetén már meggondolandó, hogy ne válasszunk-e inkább mást ebédre....jó, nem mindenki van ezzel így, de úgy gondolom, sajnos nagyon sokakra igaz...

Ma csak kettecskén ebédeltünk itthon a kisfiammal, ezért gondoltam, hogy ez kerül az asztalra...gyorsan elkészíthető, így nem kellett az egész délelőttöt a konyhában töltenem. Alap esetben talán galuskával tálaltam volna, de mivel Botika imádja a tarhonyát, így erre esett a választásom, szerettem volna kedvezni neki...:-) 

Hozzávalók:

5 db főtt tojás
1 nagy fej hagyma
Só, bors ízlés szerint
2 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a piros paprikát, felöntjük kb 3 dl vízzel. Sűrű pörköltalapot készítünk.

Beledobjuk a kockára vágott főtt tojást pár percig még összefőzzük, és már kész is az ebéd...:-) 

Tarhonyával tálaljuk.