Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 9., szerda

Hamis halászlé

Mit tegyünk, ha halászlét szeretnénk enni, de nem tudunk halat venni? Vagy, ami valószínűbb, a halászlé levét nagyon szeretjük, de a halat nem...és hát a halhúst kidobni elég nagy luxus, ilyen árak mellett...meg hát amúgy is...kaját nem dobunk ki...:-)

Szóval tudom, hogy nem ugyanaz, mint egy igazi halászlé, de mi nagyon szeretjük...gyors, olcsó, egyszerű....és nagyon, de nagyon finom...:-)

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma
1 nagy vagy 2 közepes krumpli
1,5 l víz
2 tk só
1 púpos ek őrölt piros paprika
3 knorr halászlé kocka

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát, és krumplit felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval. Amikor forr, beletesszük az őrölt paprikát majd a halászlé kockát.

Közepes lánggon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a lé besűrűsödik.

Gyufatésztával, kevés nyers hagymával tálaljuk. A gyufatésztáról, illetve annak elkészítéséről korábban ITT írtam bejegyzést.


2013. október 7., hétfő

Vadas

Mint ahogyan egy csomó minden mást, ezt sem úgy készítjük mi, ahogy általában mindenki más...én úgy szeretem, ha pikáns, savanykás ízű...a karamellizált cukros verzió nem tartozik a kedvenceim közé...nem azért, mert az nem finom, csupán így szoktam meg...

Nem utolsó szempont az sem, hogy töredéke idő alatt elkészül ebben a formában...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg marha comb szeletelve
5 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz tejföl
3 babérlevél
Só, bors ízlés szerint
2-3 ek mustár/ízlés szerint lehet több-kevesebb/
Olaj
4 ek liszt

Elkészítése:


A hús szeleteket besózzuk, borsozzuk, mustárral bekenjük.Amíg áll a pácban, a répákat,hagymákat megpucoljuk, tökgyalun lereszeljük, majd kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük kb egy liternyi vízzel, beletesszük a hús szeleteket.

Addig főzzük, ameddig megpuhul a hús...ha már jó omlós, elkészítjük a rántást. Kb fél dl olajat felforrósítunk, belekeverjük a lisztet, és beleöntjük a zöldséges húsba.

A végén tejföllel, borssal, mustárral ízesítjük, hogy kellemesen savanykás pikáns íze legyen...:-)

Zsemlegombóccal tálaljuk...elkészítéséről korábban ITT írtam.


2013. október 6., vasárnap

Zsemlegombóc

A klasszikus pirított zsemlekockás zsemlegombóc soha nem tartozott a kedvenc köreteim közé, éppen ezért örültem meg nagyon, amikor az egyik tv műsorban a nénik másféle módon készítették el...így aztán hamar kipróbáltam, és ez a fajta gombóc végül jóval közelebb áll az én ízlésemhez...:-) 

Hozzávalók:

1/2 zsemle áztatva
20 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
1 csokor friss petrezselyem aprítva
Víz

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál  keményebb állagú legyen.

Lobogó vízbe evőkanállal belekanalazzuk, kifőzzük.