Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 17., csütörtök

Májpástétom

Bizton állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb májpástétoma...a májat nem kedvelők esetében is sikert aratott....nem véletlenül.:-) 

Utoljára gyeekkoromban ettem, és már egy ideje készültem rá, hogy felfrissítem az élményt...most sikerült végre. Ez az adag hatalmas, most csak a feléből készítettem, egy nagy tál lett belőle így is!

Hozzávaók:

1 kg máj
3 nagy vöröshagyma
1 kg kápia paprika
2 kockamargarin
Fél tubus mustár
Fél tubus piros arany
Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:


A májat, a hagymát és a kápia paprikát nagyobb darabokra vágjuk, és kevés olajon sóval megpároljuk.

Ha megpuhult, húsdarálóval kétszer ledaráljuk, majd a habverővel hozzákeverjük a margarint, mustárt,piros aranyat, a sót és a borsot.


Csikós tokány

A tokánykészítés folyamata nálam úgy zajlik, hogy először is odáig eljutok, hogy tokány lesz a kaja...előveszem a húst, vöröshagymát, fokhagymát, szalonnát, ami ugye alap ennek az ételnek az esetében. 

Majd elkezdem a szokásos módon: zsírjára sütöm a szalonnát, és közben agyalok, hogy milyen tokány is legyen, mi van itthon....mire eljutok odáig, hogy a húst is belerakom a hagymára, többnyire kitalálom...hát így történt ez ma is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tv paprika
1 paradicsom
3 szelet kenyérszalonna
1 púpos tk őrölt piros paprika
3 dl víz
2 ek tejföl
1 csokor friss petrezselyem
Só,bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kenyérszalonnát kockára vágjuk, és kisütjük a zsírját. Ha füstölt szalonna van otthon, az is jó, csak ebben az esetben kell mellé egy kevés olaj is. Leszedjük a pörcöt, és a zsírba beleöntjük a kockára vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Dinszteljük pár percig, aztán mehet bele a hús. Rázúzzuk a fokhagymát, és fedő alatt közepes lángon pároljuk amíg levet ereszt. Ekkor belekeverjük a piros paprikát, és felöntjük 2 dl vízzel.

Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Ha nagyon elfőli a levét szükség szerint a maradék 1 dl vizet beleönthetjük. Amikor megpuhult, belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.

Tálalható tésztával, tarhonyával rizzsel, ki mivel szereti...:-)



2013. október 14., hétfő

Töklámpást faragtam...

...merthogy közeledik halloween, és lépten-nyomon tökökbe botlik az ember...igaz ugyan, hogy nem vagyok a híve az angolszász "importált ünnepeknek" legyen az a valentin nap, vagy a halloween, számomra ez túl mű, és erőltetett.

Viszont a tökfaragás része érdekelt, valószínűleg az alkotási vágyam erősödhetett fel, mert azt viszont nagyon szeretek...eddig valahogy sosem vettem halloween tököt, ennek talán az lehetett az oka, hogy sokalltam az árát, van az a szint, amennyit nem adok érte.

Tegnap délután jöttünk haza vidékről, és az egyik falvacskában tele volt az utca tök árusokkal, és amin meglepődtem, hogy számomra elfogadható áron "dobálták" utánunk...így aztán arra jutottam, hogy itt az ideje kipróbálni, milyen is halloween tököt faragni...:-) 

Kicsit tartottam tőle, féltem, hogy beletörik a bicskám, nehéz lesz, nem bírja a kezem, vagy csak szimplán elszúrom, de aztán végül is kár volt...rém egyszerű, max fél óra alatt elkészültem, úgy, hogy ebbe beleszámítom a romeltakarítást is...:-) És ahhoz képest, hogy először próbáltam, nem is lett rossz...:-) 

Éppen ezért arra gondoltam, megosztom veletek, hatha másnak is meghozza a kedvet és a bátorságot a farikcsáláshoz, tök jó móka...:-) 

Amire szükség lesz:

1 db halloween tök
1 újságpapír, amin faragunk, csak, hogy minél kisebb legyen a rom...:-) 
1 műanyag tál a hulladéknak
1 evőkanál
1 közepes, ill 1 kisebb éles kés a faragáshoz
1 ceruza
1 toll
1 mécses

Hogyan is álljunk neki?

  1. Először is, mossuk meg jó alaposan a tököt, majd száraz törlőkendővel megtörölgetjük.
  2. Skalpoljuk meg...ezt megtehetjük úgy, hogy körbevágjuk, vagy hatszög alakban. Én az utóbbit választottam. Úgy a legkönnyebb, ha a nagyobb késsel először meghúzzuk a formát, amikor ez megvan, lehet véglegesre vágni. Így megkapjuk a kalapját, ki tudjuk már belezni...
  3. Evőkanállal kikaparjuk a belsejét, jó alaposan, hogy ne maradjon benne magos-szálas rész. Ugyanezt megcsináljuk a kalappal is.
  4. Kiválasztjuk a mintát, hogy milyen fejet is szeretnénk faragni...
  5. Először ceruzával rajzoljuk meg, majd ha jó, átïrjuk tollal, mert a ceruza nagyon halvány. Az esetlegesen ott maradó toll-szegélyt én simán le tudtam kézzel törölni.
  6. Célszerű a rajzot az orrával kezdeni, és ahhoz igazítani a szemeket, és a szájat.
  7. Ha megvagyunk, kezdődhet a faragás...ehhez a kisebb késre lesz szükségünk, körbevágjuk a rajzot a vonal mentén. Ettől tartottam a legjobban, de nem kell...rém egyszerű...:-) 
  8. Végük a kalapba még egy kéményt vágunk.
  9. Ezzel elkészült a töklámpásunk, mehet bele a mécses...:-)