Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 19., szombat

Diétás párolt káposzta

Közelít a hideg, a tél, ami nálam egyet jelent a káposzta szezon kezdetével...bármilyen formában szeretem, és elég gyakori köretté válik ebben az évszakban a vacsoraasztalunkon.

A párolt káposzta minden húsételhez remek köret, nagyon finom, és abszolút diétás...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kápaszta
1 fej vöröshagyma
1 alma
15 szem édesítő tabletta /ízlés szereint több-kevesebb/
Olaj
1 ek ecet
1 tk só

Elkészítése:

A káposztát és a hagymát legyaluljuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk az almát, sózzuk, édesítjük, kevés olajon kb 2 dl vízzel közepes lángon időnként megkeverve puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, ecettel ízesítjük.


2013. október 17., csütörtök

Májpástétom

Bizton állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb májpástétoma...a májat nem kedvelők esetében is sikert aratott....nem véletlenül.:-) 

Utoljára gyeekkoromban ettem, és már egy ideje készültem rá, hogy felfrissítem az élményt...most sikerült végre. Ez az adag hatalmas, most csak a feléből készítettem, egy nagy tál lett belőle így is!

Hozzávaók:

1 kg máj
3 nagy vöröshagyma
1 kg kápia paprika
2 kockamargarin
Fél tubus mustár
Fél tubus piros arany
Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:


A májat, a hagymát és a kápia paprikát nagyobb darabokra vágjuk, és kevés olajon sóval megpároljuk.

Ha megpuhult, húsdarálóval kétszer ledaráljuk, majd a habverővel hozzákeverjük a margarint, mustárt,piros aranyat, a sót és a borsot.


Csikós tokány

A tokánykészítés folyamata nálam úgy zajlik, hogy először is odáig eljutok, hogy tokány lesz a kaja...előveszem a húst, vöröshagymát, fokhagymát, szalonnát, ami ugye alap ennek az ételnek az esetében. 

Majd elkezdem a szokásos módon: zsírjára sütöm a szalonnát, és közben agyalok, hogy milyen tokány is legyen, mi van itthon....mire eljutok odáig, hogy a húst is belerakom a hagymára, többnyire kitalálom...hát így történt ez ma is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tv paprika
1 paradicsom
3 szelet kenyérszalonna
1 púpos tk őrölt piros paprika
3 dl víz
2 ek tejföl
1 csokor friss petrezselyem
Só,bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kenyérszalonnát kockára vágjuk, és kisütjük a zsírját. Ha füstölt szalonna van otthon, az is jó, csak ebben az esetben kell mellé egy kevés olaj is. Leszedjük a pörcöt, és a zsírba beleöntjük a kockára vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Dinszteljük pár percig, aztán mehet bele a hús. Rázúzzuk a fokhagymát, és fedő alatt közepes lángon pároljuk amíg levet ereszt. Ekkor belekeverjük a piros paprikát, és felöntjük 2 dl vízzel.

Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Ha nagyon elfőli a levét szükség szerint a maradék 1 dl vizet beleönthetjük. Amikor megpuhult, belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.

Tálalható tésztával, tarhonyával rizzsel, ki mivel szereti...:-)