Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 27., vasárnap

Tyúkpörkölt kacsazúzával

A hétvégi bevásárlás alkalmával tyúkcombra pályáztam a csibeboltban, de későn voltam, így lecsúsztam róla...mivel mindenképp tyúkpörköltet képzeltem  el vasárnapi főételnek, így úgy döntöttem, jó lesz tyúk nyaka és szárnya is...Megspékelve egy jó adag zúzával...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg tyúknyak
50 dkg tyúkszárny
50 dkg kacsazúza
3 fej vöröshagyma kockára vágva
Kevés olaj
2 ek őrölt piros paprika
Só ízlés szerint
2 kis szem krumpli

Elkészítése:

A hagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, majd felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a húst és a zúzát, annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje és közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, belevágjuk a hasábra vágott krumplit. 20 percig főzzük tovább, ennyi idő alatt puhul meg a krumpli.

Gyufatésztával tálaljuk. Elkészítését itt írtam le...:-)



2013. október 25., péntek

Sajtmártásos szarvacska

Ismételten azzal a problémával szembesültem, hogy fogalma nem volt, mit dobjak össze ebédre....nem akartam nagy kaját gyártani, csak valami gyorsan elkészíthetőben gondolkodtam...aztán végül is arra jutottam, hogy felcsaptam a hűtőt, elkezdtem kipakolni a potenciális alapanyagokat, és szépen lassan elkezdett körvonalazódni a fejemben a sajtmártásos szarvacska gondolata...:-) 

Hozzávalók:

2 szelet kenyérszalonna
2 ek olaj
2 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek liszt
6 dl tej
15 dkg reszelt sajt
Só,bors ízlés szerint
25 dkg szarvacska tészta

Elkészítése:

A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük, kiegészítjük a zsírját az olajjal, megpirítjuk benne a karikára vágott újhagymát és fokhagymát. Beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd apránként folyamatos kevergetés mellett közepes lángon hozzáadjuk a tejet.

Újraforrásig főzzük, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Amikor az elolvadt, sóval, borssal ízesítjük.

A kifőzött szarvacska tésztát hőálló jénaiba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.


2013. október 22., kedd

Almaszósz pirított darával

Ma nem kellett ebédet főznöm, mondván, hogy maradt még ebédre való...igen ám, de aztán eszembe jutott, hogy a kisfiamnak frissen főtt kaját kéne adjak...és már majdnem dél volt...hát ezt jól elszúrtam, de aztán eszembe jutott az almaszósz pirított darával...nagyon gyorsan kész, és imádja is a nagyfiú...:-) 

Aztán, ahogy etettem, úgy megkívántam, hogy arra gondoltam, csinálok magamnak desszert gyanánt...

A következő recept egy személyre szabott, inkább csak nasinak való.:-) 

Hozzávalók:

A szószhoz:

2 kisebb alma
1 ek cukor
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl  víz
Kicsi citromlé
25 g margarin
2 tk liszt
Csipet fahéj

A pirított darához:

1 ek olaj
2 ek búzadara
Csipet só
30 ml víz

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítotjuk, szeletekre vágjuk. Felöntjük a vízzel, megszórjuk cukorral és őrölt szegfűszeggel. Puhára főzzük.

Amikor megpuhult, kicsi citromlét adunk hozzá. Elkészítjük a rántást. A margarint felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és besűrűsítjük vele az almaszószt. Tetejére fahéjat szórunk.

Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a darát, és a sót. Amikor pirul beleöntjük a vizet. Folyamatosan kevergetjük még pár percig, én úgy szeretem, ha jó ropogós...:-)