Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. december 18., szerda

Húsgombóc csorba

Nyár óta erre készülök...akkor savanyítottam pepperonit, hogy majd kelleni fog ehhez a leveshez.

A recepet amúgy Erdélyből kaptam, azt hiszem,korábban talán már említettem, mennyire rajongok az erdélyi ételekért, imádom ahogyan fűszerezik az ételeiket. Savanyú pepperonival még nem kóstoltam, most először, de az erős ízek kedvelőinek javaslom, próbálják ki, fantasztikus...:-) 

Hozzávalók:

5 dkg rizs
1/2 fej vöröshagyma
30 dkg sárgarépa
2 dl tejföl
50 ml tej
Kevés olaj
Bors
Vegeta
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor

A húsgombóchoz:

50 dkg darálthús lapockából
Bors
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma

Elkészítése:

Először a húsgombócnal valót készítjük el, hogy érjenek picit össze az ízek. A sárgarépát a vöröshagymával tökgyalun lereszeljük és kevés olajban megdinszteljük. Kb egy liter vízzel felengedjük, beledobjuk a rizst és a dió nagyságúra formázott húsgombócokat. Közepes lángon puhára főzzük.

Egy kis tálban összekeverjük a tejet, tejfölt, vegetát, és a levesbe öntjük. A végén rászórjuk a petrezselymet és a kaprot.

Tálaláskor savanyú pepperoni szeletekkel ízesítjük...már, aki szereti az erőset, bár ha jól tudom, létezik olyan pepperoni is, amelyik nem erős, úgyhogy mindenkinek javaslom, valami óriási...:-)






2013. december 17., kedd

Pájsli

Egyik reggel ismét hajnalban ébresztett Boti, így elcsíptem a tv-ben az ilyenkor futó főzős műsort. Ott találkoztam ezzel a recepttel és gondoltam adok neki egy esélyt...:-) 

Erős hasonlóságot véltem felfedezni az általam gyártott vadassal, egy-egy apróbb különbséggel, így aztán hasonló, de mégis más..

Eredetileg bensőségekből kéne csinálni, de azt nem szeretjük, így marhahúsból készítettem. Mivel húsleves volt előtte, így a hússzeleteket a levesben főztem puhára, és csak a répás szószt csináltam külön.

Hozzávalók:

50 dkg marhacomb szeletelve
1 fej vöröshagyma
3 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 babérlevél
Kevés olaj
Húsleves alaplé
1 ek citromlé
Bors
Mustár

Elkészítése:

A kockázott vöröshagymát a répakarikákkal kevés olajon megpároljuk, majd felöntjük annyi húsleves alaplével, hogy elfedje. Közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket, majd botmixerrel összepépesítjük. Sóval, borssal, mustárral és citromlével ízesítjük ízlés szerint. Eredetileg karamellt is kellett volna beletenni, de én kihagytam.

Beletesszük a húslevesben puhára főtt hússzeleteket. Zsemlegombóccal tálaljuk.





2013. december 16., hétfő

Carbonara spagetti

Nem gondolnám, hogy van olyan valaki a világon, aki ne ismerné ezt a remek olasz tésztaételt, azt hiszem önmagáért beszél, nem szüksèges sok mindent hozzáfűzni...:-)

Nálunk nagyon kapós, mindig hatalmas siker, nem lehet belőle eleget készíteni...:-)

Hozzávalók:

Fél csomag spagetti tészta
2 merőkanál tészta főzőlé
2 tojás
2 dl tejföl
20 dkg reszelt vegyes sajt
15 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj( szalonna húsosságától függően lehet több-kevesebb)
Bors

Elkészítése:

A tojást felverjük és összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal. Sóval borssal ízesítjük. Óvatosan bánjunk a sóval, mert a szalonna es a sajt is sós.

A kockára vágott szalonnát olajon megsütjük, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, majd a megfőtt, leszűrt tésztát jól belegorgatjuk. Hozzáöntünk 2 merőkanállal a tészta főzőlevéből, kevergetjük, amíg besűrűsödik. A sajtos tejfölös masszát ráöntjük, jól összekeverjük, és ha a tojás megfőtt, tálalható...:-)