Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 8., szerda

Lencsefőzelék rántott krinolinnal

Kissé rohanósra sikeredett a délelőttöm, úgyhogy mindenképp gyorsan elkészíthető ebédben gondolkodtam...még szerencse, mert közben a kicsi Törpikém minden létező huncutságot elkövetett, hogy rá figyeljek...

Mondjuk az állandó pakolás már jó pár hónapja napirenden van, nem tudom meddig tart, a Dorcinál nem volt ilyen mértékű, úgyhogy emiatt mostanság lerövidülnek a konyhában töltött óráim...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg száraz lencse
2 babérlevél
Kb 1 l víz
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
2 tk só
2 ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A lencsét előző este bő vízben beáztatju, ebben hagyjuk állni főzésig. Másnap kevés vízzel feltesszük főni, amikor forr, leöntjük róla az első levét és frisset öntünk rá.Sózzuk, babérlevelet teszünk hozzá, és puhára főzzük. Szükség szerint időközben öntünk még hozzá vizet. 

Amikor a lencse megpuhult, elkészítjük a rántást. A zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát és a lencsébe keverjük. A rántással együtt még egyszer felforraljuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rántott krinolinnal tálaljuk.




2014. január 6., hétfő

Zöldségleves húsgombóccal

Íme egy kis zöldségleves újragondolt változata...nekünk újdonság volt, korábban még nem főztünk ilyet, de mindenkinek nagyon ízlett...:-)

Hozzávalók:

3 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
Vegeta
Kevés olaj
1 csokor friss zeller zöldje
Pár szem egész bors

A húsgombóchoz:

50 dkg darálthús sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
1 tojás
2 ek rizs
Bors
Fokhagyma granulátum
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a darabolt zöldségeket kevés olajon megpároljuk, majd felöntjük vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.

A gombóchoz a hozzávalókat összekeverjük. Fűszerekből ízlés szerint használunk.

Amikor megpuhultak a zöldségek, diónyi nagyságú gombócokat teszünk bele. Gombócokkal együtt még jó ideig, egy-két órát főzzük alacsony hőfokon. A végén aprított zeller zöldjével ízesítjük

Cérnametéltel tálaljuk.




2014. január 5., vasárnap

Sztrapacska (tojásmentes)

Nagy kedvenc ez nálunk, mint minden tésztaétel...sajnos elég ritkán kerül fel a menüsorra, amit egyetlen ok miatt nem nagyon bánok, ez pedig az, hogy nem egy diétás étel...de néha ilyen is kell. Mert eddig még mindenkinél viharos sikert aratott.

Viszonylag egyszerű és gyorsan elkészíthető, akkor igényel több időt, ha a krumplit kézzel reszeljük...ez nem túl hálás feladat. Aprítógép segítségével azonban pillanatok alatt elfelejthetjük.:-)


Hozzávalók:

1,3 kg krumpli
50 dkg liszt
20 dkg kockázott bacon
6 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
Kevés olaj
30 dkg juhtúró vagy füstölt gomolya


Elkészítése:

A kockázott bacont kevés olajon jó ropogósra sütjük, majd felöntjük fehérborral. Teljes lángon addig főzzük tovább, amíg elpárolog a bor és elkezd sisteregni. Ekkor rázúzzuk a fokhagymát, majd levesszük a tűzről.

Elkészítjük a tésztát. A meghámozott krumplit nyersen az aprítógép citromreszelő  funkciójával pépesítjük. Ha kézzel reszeljük, az meglehetősen időigényes, úgyhogy hasznos, ha van egy ilyen segítség a háztartásban.:-)  2 teáskanál sót és 50 dkg lisztet fakanállal hozzákeverünk. A liszt mennyisége változhat attól függően, milyen minőségű. A lényeg, hogy egy keményebb nokedli tészta állagú legyen.

Lobogó sós vízben kiszaggatjuk. Leöblítjük, majd a bacon-ös olajba forgatjuk. Rászeleteljük a juhtúrót és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg ráolvad a juhtúró.

Arra figyeljünk, hogy a juhtúrót közvetlenül tálalás előtt frissen olvasszuk rá.