Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 9., csütörtök

Szezámmagos sárgarépa fasírt

Maradt tegnapról lencsefőzelék, és azon agyaltam, mit is kéne mellé csinálni, mert krinolin az már elfogyott, és igaz ami igaz, a hűtőszekrényt sem ártana már feltölteni...

Én az a fajta vagyok, hogy ha nem eszem húst, nem lakok jól...de karácsonykor kicsit azt hiszem túlzásba is sikerült vinnem, így most annyira nem hiányzik.

Eszembe jutott, hogy nyáron különféle zöldségekből készítettem fasírtot...cukkiniből, patisszonból, tökből...ezek most nincsenek raktáron, van viszont sárgarépa...ma ebből csináltam.

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

35 dkg sárgarépa (ez nálam most 3 db volt)
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss zeller zöldje és petrezselyem aprítva
Olaj a sütéshez
+zsemlemorzsa amiben megforgatjuk a fasírtokat

Elkészítése:

A sárgarépát, vöröshagymát aprítógép tökgyalu funkciójával lereszeljük, belezúzzuk a fokhagymát, lesózzuk, majd pihentetjük kb 10 percet, amíg levet enged. Kicsavarjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.

Golyókat formázunk belőle, kicsit ellapítgatjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük.




2014. január 8., szerda

Lencsefőzelék rántott krinolinnal

Kissé rohanósra sikeredett a délelőttöm, úgyhogy mindenképp gyorsan elkészíthető ebédben gondolkodtam...még szerencse, mert közben a kicsi Törpikém minden létező huncutságot elkövetett, hogy rá figyeljek...

Mondjuk az állandó pakolás már jó pár hónapja napirenden van, nem tudom meddig tart, a Dorcinál nem volt ilyen mértékű, úgyhogy emiatt mostanság lerövidülnek a konyhában töltött óráim...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg száraz lencse
2 babérlevél
Kb 1 l víz
4 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
2 tk só
2 ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A lencsét előző este bő vízben beáztatju, ebben hagyjuk állni főzésig. Másnap kevés vízzel feltesszük főni, amikor forr, leöntjük róla az első levét és frisset öntünk rá.Sózzuk, babérlevelet teszünk hozzá, és puhára főzzük. Szükség szerint időközben öntünk még hozzá vizet. 

Amikor a lencse megpuhult, elkészítjük a rántást. A zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát és a lencsébe keverjük. A rántással együtt még egyszer felforraljuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rántott krinolinnal tálaljuk.




2014. január 6., hétfő

Zöldségleves húsgombóccal

Íme egy kis zöldségleves újragondolt változata...nekünk újdonság volt, korábban még nem főztünk ilyet, de mindenkinek nagyon ízlett...:-)

Hozzávalók:

3 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
Vegeta
Kevés olaj
1 csokor friss zeller zöldje
Pár szem egész bors

A húsgombóchoz:

50 dkg darálthús sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
1 tojás
2 ek rizs
Bors
Fokhagyma granulátum
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a darabolt zöldségeket kevés olajon megpároljuk, majd felöntjük vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.

A gombóchoz a hozzávalókat összekeverjük. Fűszerekből ízlés szerint használunk.

Amikor megpuhultak a zöldségek, diónyi nagyságú gombócokat teszünk bele. Gombócokkal együtt még jó ideig, egy-két órát főzzük alacsony hőfokon. A végén aprított zeller zöldjével ízesítjük

Cérnametéltel tálaljuk.