Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 15., szerda

Túró házilag

Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy elővette a hűtőből a tejet, és az savanyú volt...ez elég bosszantó tud lenni, főleg, ha nincs otthon másik...hát így jártam a minap egyik reggel én is, ráadásul a tejes doboz majdhogynem tele is volt...

Úgy döntöttem, nem dobom ki, túrót készítek belőle. Túl sok energia ráfordítást nem igényel, alig pár mozzanat az egész és  gyakorlatilag újrahasznosítottuk az amúgy már kidobásra ítéltetett romlottnak minősített tejet...:-) 

Az elkészült túróból pedig bármit készíthetünk, a boltinál kicsit krémesebb állagú, nagyon finom túrót kapunk.

No, de kezdjük előről....először is, egy kislábosba kiöntjük a megsavanyodott tejet. Kitesszük a pultra és megvárjuk, amíg megalszik. Ez nálam kb másfél nap volt.

Az aludtejet kissé felmelegítjük. Semmiképp nem forraljuk, épp csak kicsit melegítjük. Végül egy műanyag tálra egy szűrőt teszünk, amit kibélelünk egy vékonyabb konyharuhával és beleborítjuk a felmelegített aludttejet. Addig hagyjuk itt, amíg teljesen lecsöpög a leve és már kész is a házi túrónk. Én reggel öntöttem a szűrőbe és estére lecsöpögött.

Most pedig ott pihen a hűtőben és várja, hogy valamit süssek belőle...lehet, hogy pogácsaként végzi...?





2014. január 11., szombat

Kocsonya svábosan...:-)

Végre itt a kocsonya szezon!!Úgyhogy itt volt az ideje egy jókora adag konyocsa elkészítésének. A gyerekek nem eszik nálunk, úgyhogy jó erősen, jő fokhagymásan.....hmmm isteni...:-)

Több féleképpen láttam már elkészíteni, a legtöbb helyen nem tesznek bele őrölt paprikát, van, ahol tojással, máshol répával készítik. Kóstoltam ilyet is, finom is volt, de az igazi számomra mégiscsak az, ahogy mi készítjük:

Hozzávalók:

Sertés csülök, bőrke köröm vegyesen 1,5 kg
5 fej fokhagyma
2 ek őrölt piros paprika
3-4 db cseresznye paprika( elhagyható)
Só ízlés szerint

Elkészítése:

A húsokat előző este alaposan megmossuk, megpucoljuk, besózzuk. Másnap egy nagy fazékban felengedjük vízzel. Ennek a mennyisége fontos, hiszen ha túl sok, fennáll a veszélye, hogy nem dermed meg, ha kevés, akkor pedig kevés lesz a "remegőse". Szóval annyi vízzel öntjük fel, hogy kb három ujjnyira ellepje a húst.

Amikor forr, lehaboljuk, majd beleszórjuk az őrölt paprikát. Beledobjuk a cseresznye paprikákat, a fokhagymákat, 5-6 gerezdet kint hagyunk, ezt majd a tányérok aljába nyersen zúzzuk bele.

Legalább 4 órán keresztül főzzük, addig, hogy a csontról leváljon a hús és a bőrke.

Amikor elkészült, először a húsokat porciózzuk ki tányérokba, kicsontozzuk. A tányérok aljába nyers fokhagymát zúzunk, illetve aki szereti, a megfőtt cseresznye paprikát kinyomjuk. Leszűrjük rá a levet.

Miután megdermedt a leve, hogyasztható.




2014. január 9., csütörtök

Szezámmagos sárgarépa fasírt

Maradt tegnapról lencsefőzelék, és azon agyaltam, mit is kéne mellé csinálni, mert krinolin az már elfogyott, és igaz ami igaz, a hűtőszekrényt sem ártana már feltölteni...

Én az a fajta vagyok, hogy ha nem eszem húst, nem lakok jól...de karácsonykor kicsit azt hiszem túlzásba is sikerült vinnem, így most annyira nem hiányzik.

Eszembe jutott, hogy nyáron különféle zöldségekből készítettem fasírtot...cukkiniből, patisszonból, tökből...ezek most nincsenek raktáron, van viszont sárgarépa...ma ebből csináltam.

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

35 dkg sárgarépa (ez nálam most 3 db volt)
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss zeller zöldje és petrezselyem aprítva
Olaj a sütéshez
+zsemlemorzsa amiben megforgatjuk a fasírtokat

Elkészítése:

A sárgarépát, vöröshagymát aprítógép tökgyalu funkciójával lereszeljük, belezúzzuk a fokhagymát, lesózzuk, majd pihentetjük kb 10 percet, amíg levet enged. Kicsavarjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.

Golyókat formázunk belőle, kicsit ellapítgatjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük.